Rusia critică prezența militară americană în Orientul Mijlociu, în timp ce Moscova și Teheranul îşi consolidează legăturile într-o atmosferă de „încredere"
Rusia şi Iranul îşi consolidează relaţiile bilaterale într-o atmosferă de „încredere”, a declarat marţi dimineaţă Ministerul rus de Externe, după ce şeful său, Serghei Lavrov, a fost primit de preşedintele iranian Ebrahim Raisi în timpul unei vizite la Teheran, relatează Reuters și News.ro. Discuțiile au loc pe fondul tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu.
„Într-o atmosferă tradiţională de încredere, aspectele actuale ale agendei bilaterale au fost discutate în mod substanţial, cu accent pe consolidarea în continuare a întregului complex al parteneriatului multidimensional ruso-iranian”, a declarat Ministerul de Externe de la Moscova într-un comunicat postat pe canalul de Telegram.
Lavrov, care a mers la Teheran la scurt timp după un turneu în Asia, unde a vizitat China şi Coreea de Nord, a discutat despre proiecte energetice şi logistice cu ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian.
Au fost dezvăluite însă puţine detalii ale discuţiilor, care au avut loc pe fondul tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu.
Lavrov a participat, de asemenea, la discuţii regionale găzduite de Iran, cu scopul de a aduce pacea în regiunea Caucazului de Sud, după ce luna trecută forţele azere au recucerit regiunea separatistă Nagorno-Karabah şi au forţat mii de etnici armeni să fugă.
De la lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, Moscova a încercat să-şi consolideze legăturile cu ţările considerate în mod tradiţional ostile Occidentului, acuzând „Occidentul colectiv” că încearcă să destrame Rusia.
Ucraina a îndemnat Teheranul să înceteze să mai furnizeze drone kamikaze Rusiei, despre care Kievul spune că au jucat un rol major în atacurile Moscovei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene.
Iniţial, Iranul a negat că a furnizat drone Shahed Rusiei, dar ulterior a declarat că a furnizat un număr mic de drone înainte ca Moscova să lanseze războiul.
Prezenţa militară americană în Orientul Mijlociu, criticată de Lavrov
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni, în cadrul reuniunii diplomatice la Teheran, că întărirea prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu prezintă riscul unei „escaladări” a conflictului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, potrivit AFP și Agerpres.
Referindu-se la trimiterea de către Statele Unite de nave de război în Orientul Mijlociu, Lavrov a apreciat că „cu cât un stat adoptă măsuri proactive de acest tip, cu atât mai mare este riscul, pericolul escaladării conflictului este mare”.
El a apreciat că Statele Unite sunt „deja printre ţările care intervin cel mai mult” în acest conflict.
Lavrov a afirmat totuşi că acţiunea Washingtonului, precum şi cea a Uniunii Europene sunt necesare pentru a se ajunge la o reglementare diplomatică.
„Trebuie să acţionăm pe baza potenţialului colectiv al ţărilor din regiune şi al Uniunii Europene, şi probabil, al Statelor Unite, şi este dificil să se treacă de acestea”, a spus el.
„Rusia nu acceptă nicio manifestare de terorism, nicio manifestare de violenţă cu încălcarea dreptului umanitar internaţional, inclusiv utilizarea fără discernământ a forţei”, a afirmat, de asemenea, Serghei Lavrov.