Sari direct la conținut

Scenariştii de la Hollywood au încentat greva după ce au căzut la înţelegere cu studiourile

HotNews.ro
Hollywood, Foto: David George / Alamy / Alamy / Profimedia
Hollywood, Foto: David George / Alamy / Alamy / Profimedia

Scenariştii de la Hollywood au aprobat în cvasiunanimitate acordul cu studiourile, punând astfel capăt oficial uneia dintre cele mai îndelungate greve din istoria acestei industrii în Statele Unite, transmit AFP și Agerpres.

„99% dintre membrii WGA (Sindicatul scenariştilor americani – WGA, n.r.) au votat în favoarea ratificării” acordului cu studiourile, a scris acest sindicat pe reţelele sociale.

Luna trecută, după 148 de zile de grevă, sindicatul scenariştilor a anunţat un acord cu marile studiouri în favoarea unei creşteri a remuneraţiei lor, afectată în era streamingului, şi a sporirii măsurilor de protecţie în faţa inteligenţei artificiale (IA).

Nu au existat îndoieli cu privire la ratificarea acestui acord de către majoritatea celor 11.500 de membri ai sindicatului, iar scenariştii au revenit la muncă, ceea ce a permis, săptămâna trecută, revenirea principalelor talk-show-uri americane.

Dacă scenariştii au revenit la muncă, circa 160.000 de actori, cascadori, dansatori şi alţi profesionişti de pe micile şi marile ecrane, care s-au alăturat grevei în iulie, nu au ajuns încă la un acord cu studiourile.

Discuţiile dintre actorii grevişti din marele sindicat SAG-AFTRA şi conducerea studiourilor de la Hollywood au început săptămâna trecută şi urmau să fie reluate luni.

Însă revendicările salariale ale SAG-AFTRA, precum şi solicitarea unor garanţii în faţa IA, merg mai departe decât cele ale colegilor lor scenarişti.

Actorii se tem că IA va fi utilizată pentru a le fi clonate vocea şi imaginea, fără consimţământul lor şi fără a fi remuneraţi.

Alianţa Producătorilor de Film şi Televiziune (AMPTP), care a reprezentat cele mai mari studiouri din industrie în timpul negocierilor cu WGA, a salutat luni ratificarea noului acord cu scenariştii care „reprezintă câştiguri şi protecţii semnificative” pentru cei din urmă şi „constituie un progres semnificativ pentru industria noastră”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro