Sari direct la conținut

Aproximativ 900 de români sunt în vacanță sau în pelerinaj în Israel / Ce spun Iohannis și Ciolacu despre aducerea acestora în țară / MAE a activat Celula de criză

HotNews.ro
Lovitură Hamas în Ashkelon, Israel, Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images
Lovitură Hamas în Ashkelon, Israel, Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images

În jur de 800-900 de români sunt în vacanță sau în pelerinaj în Israel, iar autorităţile române caută soluţii pentru a-i aduce în țară, au declarat sâmbătă președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu. Ministerul român de Externe a anunțat că a fost activată Celula de criză.

UPDATE 17:20 Aflat în Portugalian, preşedintele Klaus Iohannis a spus că în jur de 800-900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti, şi că se caută soluţii pentru aducerea acestora în ţară a celor care vor să revină în ţară rapid, lucru care „va fi posibil în curând”.

„Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil cred în curând. Aeroportul din Tel Aviv este închis, dar se lucrează la asta”, a spus Iohannis în declarațiile comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

UPDATE 16:30 Ministerul român de Externe a anunțat că a fost activată Celula de criză, care „este în contact permanent cu Ambasada României la Tel Aviv și Oficiul de reprezentare al României la Ramallah, precum și cu Delegația UE din Israel, și monitorizează atent situația din teren în vederea oferirii de sprijin cetățenilor români care solicită asistență consulară”.

–––––––-

  • „Sunt în jur de 790 de români, în acest moment, pelerini, şi, împreună cu doamna ministru de Externe, căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel.
  • S-a dat o avertizare de stare de război, vom vedea cum evoluează lucrurile. Nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict. Sunt vreo şapte localităţi unde forţele Hamas au înaintat, vom vedea dinamica în perioada următoare”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă există români care au cerut ajutor pentru a fi repatriaţi.

Printre cei aflați în Israel se află și preşedintele PSD Argeş, Ion Mînzînă, astfel că în ședința de sâmbătă a BPN nu a fost discutată situaţia filialei de la Mioveni a partidului, după arestarea primarului din Mioveni Ion Georgescu, lider al organizației locale.

Ministerul Afacerilor Externe a ridicat sâmbătă, nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război și îi atenționează pe românii care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească țara.

„Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă”, a transmis MAE.

Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza. Sirenele de avertizare au răsunat în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, iar armata israeliană a anunțat că se află pe picior de război și mobilizează rezerviști. Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a șefilor din domeniul securității, în condițiile în care armata israeliană a început să lovească ținte Hamas și este de așteptat ca răspunsul la atac să fie devastator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro