Sari direct la conținut

​Cum stam cu Culele? Cula lui Vladimirescu e ruina, in rest, intre muzeu si abandon in Oltenia lui Papura voda – Superrelativele Romaniei

HotNews.ro
Culele, Foto: Haute Culture
Culele, Foto: Haute Culture

​Ati uitat ca avem Cule? Ce zice Directia Patrimoniu? Dar Consiliile Judetene? Dar, tu, atat de patriot, la vorbe, atat de rar, la fapte.monumentalistsi Haute Culture a facut un inventar. Culele, casele fortificate ale boierilor de pe vremea cand se apareau de haiduci, otomani si habsburgi. Ce-am gasit? Un teritoriu miez de istorie, dar unde insasi cula lui Tudor Vladimirescu este cariata in fel si chip.Hai sa judecam impreuna.

Sa fim metodici. Ce e o cula?

Cula este un tip de casa fortificata pentru a-i proteja pe boieri de incursiunile turcesti, habsburgice, ale haiducilor, sau ale taranilor razvratiti. Casele tip cula erau raspandite in zona balcanilor, in tari ca: Serbia, Albania, Bulgaria si Romania. Acest tip de constructii s-au realizat in secolele XVIII si XIX.

Istoria

In secolul XVIII pe teritoriul Olteniei seducea o adevarata lupta intre Imperiul Habsburgic si cel Otoman. Boierii erau constant jefuiti si atacati de osti, ca a lui Pazvante Chiorul, dar si de cete de haiduci. La un moment dat boierii au convins pe Neagu Papura sa organizeze Militii ale Pamantului pentru a potoli aceste hartuieli. De la acest Neagu Papura a intrat in folclor expresia „Tara lui Papura Voda” , o tara fara legi si fara stapan.

Astazi, 2017

Din aproape 200, pe teritoriul Olteniei au mai ramas doar 19 in picioare.

Harta culelor din Oltenia atunci si acum!

Situatia exacta a culele, pe judete, este astfel:

Trei Cule in Judetul Dolj:

  • Cula Cernatestilor-Cernatesti – in renovare. Cula este construita de familia boierilor Cernatesti in secolul XVIII. In secolul XX a fost abandonata si a ajuns ruina pana in anii 1960 cand a fost restaurata si transformata in muzeu. Si-a tras sufletul cum a putut, abia anul acesta a primit fonduri pentru a incepe renovarea. 
  • Cula Izvoranu Geblescu-Brabova – in renovare. Cula a fost construita de familia boierilor Izvoranu in secolul XVIII. In 1841 cula a fost cumparata de Radu Geblescu, adaugandu-i al treilea nivel. Abia anul acesta a primit fonduri pentru a incepe renovarea. 
  • Cula Poenaru- Almaj – scoala. Cula a fost construita in anul 1764 de catre Barbu Poenaru. Pe doua nivele. In 1801 si 1844 cula este incendiata pierzand etajul. In anul 1904 unul din mostenitorii familiei Poenaru doneaza cula primariei pentru a deservi ca scoala. 

8 Cule in Judetul Gorj

  • Cula Glogoveanu-Glogova – nu este inclusa in circuitul public Cula a fost construita de catre Ionita Glogoveanu in anul 1764 peste o casa construita de tatal lui Matei Glogoveanu. A fost restaurata in anul 1964, iar dupa revolutie a fost folosita pentru gazduiri „pe spranceana”. 

  • Cula Cioaba Chintescu-Siacu – ruina. Constructia acestei Cule a fost inceputa de catre Raducan Cioaba in anul 1819 si finalizata de catre Marin Chintescu in anul 1823. Dupa renovare in anul 1967 cula devine un muzeu, dar a fost abandonata dupa revolutie si in prezent este ruina. 

  • Cula Cornoiu-Curtisoara – muzeu. A fost construita in secolul XVIII de catre Radu Pistescu, care o lasa mostenire in anul 1785 Logofatului Cornea din Targu Jiu. In anul 1926 cula intra in proprietatea lui Constantin Neamtu, din Craiova. Din 1975 intra in componenta Muzeului Arhitecturii Populare Gorjene 

  • Cula Tatarescu-Curtisoara – muzeu. Aceasta cula a fost construita de catre Dobre Sarbu in satul Poiana, comuna Rovinari in anul 1790. In anul 1919 a fost cumparata de catre Aretia si Gheorghe Tatarescu cand a suferit un intreg complex de restaurare si remodelare. In anul 2002 cula a fost mutata in actuala locatie, unde s-a amenajat un muzeu. 
  • Cula Crasnaru – ruina. A fost construita in secolul XVIII de catre Barbu Cocos Crasnaru. A fost jefuita si arsa de mai multe ori de catre turci. A fost renovata in anul 1966 dupa care a adapostit un muzeu etnografic. Dupa revolutie a fost abandonata, iar acum este intr-o stare avansata de degradare. 

  • Cula Davani – stare avansata de degradare. A fost construita in anul 1826 de catre Costache Savoiu. 

  • Cula Cartianu-Turcinesti – muzeu. A fost construita in anul 1817 de catre Patru Cartianu. 

  • Cula Nicolaescu-Runcurel – ruina. A fost construita de catre Eftimie Nocolaescu in secolul XIX.

3 cule in judetul Mehedinti

  • Cula Cutui-Brosteni nu este inclusa in circuitul public. A fost construita in anul 1815 de catre Ghita Cutui. In 1968 a fost restaurata si a functionat ca muzeu etnografic pana la revolutie. 

  • Cula Nistor-Cerneti – muzeu. A fost construita in anul 1812 de catre Istrate Salisteanu, iar dupa ce a fost arsa de turci in 1915 a fost reconstruita de catre capitanul Nistor. Dupa 1974 cula a fost restaurata si transformata intr-un muzeu etografic. 

  • Cula Vladimirescu-Cerneti-ruina. Cula a fost construita in anul 1800 de catre Tudor Vladimirescu dupa ce turcii au ars localitatea Cerneti. Din 1959 aici a functionat un muzeu memorial al lui Tudor Vladimirescu. In prezent cula este abandonata. 

5 cule judetul Valcea

  • Cula Maciuceni-Maciuca- nu este in circuitul public. Ștefan Măciuceanu, împreună cu fiul său Manu, ridică aici, în anul 1844, o biserică închinată Sfântului Nicolae. Alexandru Măciuceanu ctitorește o altă biserică, închinată Sfântului Ioan Botezătorul, ridicată în perioada 1848-1851.

  • Cula Bujoreanu-Bujoreni – Muzeul Satului Valcean. Cula Bujoreanu construita la inceputul secolului XIX de catre Preda Bujoreanu. Cula a fost parasita o mare perioada de timp pana in anii 1970 cand este restaurata si transformata in muzeu.

  • Cula Duca-Maldaresti – muzeu. Construita in anul 1812 de catre Gheorghita Maldarescu, iar in anul 1907 este cumparata de catre marele om politic Ion Gheorghe Duca. Este transformata in muzeu in anul 1966 atunci cand este si restaurata. 

  • Cula Greceanu-Maldaresti – muzeu. 

Cula Greceanu a fost construita in starea ai actuala de catre Gheorghe Maldarescu in anul 1790, pe locul celei construita de Tudor Maldar la inceputul secolului XVII. In secolul XIX aceasta cula trece in proprietatea familiei Greceanu. In secolul trecut a fost restaurata de doua ori, prima data in anul 1934 de catre Nicolae Greceanu, iar a doua oara in anul 1966 cand este transformata in muzeu.

  • Cula Zatreanu-Zatreni – runia. A fost construita de catre Radu Zatreanu in anul 1754. A fost extinsa la inceputul secolului XX. 

Un traseu turistic de o zi

Ca sa fie vii Culele, ca ele sa fie chiar valoroase astazi, trebuie vizitate, vazute. Iata un traseu de-o zi pe care o poti face chiar tu. O idee de calatorie.Restul, traseu de mai multe zile, si, de ce nu, presiuni asupra autoritatilor, CLICK aici si putem gandi impreuna.

Calatoria incepe in judetul Valcea, in localitatea Bujoreni la Muzeul Satului Valcean

Continuam cu Greceanu:

Tot in Maldaresti, gasim si cula Duca

Sursele articolului:Monumentalist.ro, kule.ro, Ion Voinescu – Monumente,de arta taraneasca, 1908

SUPERrelativele Romaniei este o campanie Haute Culture pentru revitalizarea PATRIMONIULUI natural si cultural.

Cine-i de vina? Consiliile Judetene, Ministerul Culturii, Ministerul Turismului, NOI, tu si Eu.

Nu-i asa ca mergi in weekend prin aceste locuri? Ia aminte la:

Hunedoara dacopata

Cetatea Zimnicei

Platoul Bucegiului

Adamclisiul, facatura comunista

Ruina Bailor Herculane, mandria pe vremuri a Imperiilor Roman si Austro Ungar

Mucegaiul de astazi de la Bisericutele de creta de la Basarabi

Calcarul numulitic de la Albesti devenit afacere politica

Nationalismulieftin care vopseste scumpetea si starea deplorabila a Marii Negre

Delta Dunarii

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro