Austria mai stârnește o controversă / De ce sunt radioactivi mistreții Germaniei / Tim Burton se declară oripilat de A.I.
Austria mai stârnește o controversă ● De ce sunt radioactivi mistreții Germaniei ● Un nou film „Murder, She Wrote” este în lucru ● Ultimul film de George Romero și-a găsit în sfârșit regizorul ● Tim Burton se declară oripiliat de A.I. ● „The Sims 5” va putea fi descărcat gratuit
Austria mai stârnește o controversă
Nu, nu e una legată de blocarea intrării țării noastre în spațiul Schengen, nici de legăturile politicienilor de la Viena cu Rusia sau importurile de gaz rusesc ale Austriei, ci una atât de ciudată încât a atras atenția presei de pe mapamond, nu doar din colțișorul nostru de Europă și zona ceva mai largă a Uniunii Europene. Revista Smithsonian, printre alții, ne explică despre ce e vorba:
Guvernul austriac a oferit recent unui grup select de „norocoși” bilete gratuite și fără limită (timp de un an) pentru transportul public dacă își fac un tatuaj cu „Klimaticket”, un permis de călătorie care altfel ar costa 1.000 de euro. Klimaticket („Bilet pentru climă”) a fost lansat cu doi ani în urmă ca parte a eforturilor Austriei de a combate schimbările climatice prin folosirea mijloacelor de transport în comun.
După cum relatează și Euronews sau Insider, programul a fost pe larg criticat de presa și opinia publică austriacă după ce oferta cu gratuitatea contra tatuajului a fost promovată vara aceasta la două festivaluri de muzică din țară, chiar dacă pentru un număr mic de participanți. Leonore Gewessler, ministrul austriac pentru climă, a pus benzină pe foc, făcându-și un tatuaj temporar cu Klimaticket.
Mulți s-au gândit însă că promovarea inițiativei la festivaluri i-ar putea face pe unii tineri să își facă tatuaje permanente pe care să le regrete ulterior. Nu a ajutat nici faptul că, deși oferta cu gratuitatea pe transportul public a fost limitată la câțiva oameni, toți doritorii puteau să își facă gratuit tatuaje cu diverse modele legate de Klimaticket la standuri specializate de la festivaluri.
Evident, nu au fost puțini cei care au remarcat că nu e probabil cea mai bună idee să oferi tatuaje gratuite la evenimente în cadrul cărora se consumă cantități copioase de alcool. Ministrul Gewessler a contracarat însă acest argument, subliniind că oferta s-a adresat doar persoanelor care au împlinit 18 ani și pe timpul zilei, nu și noaptea. Normal că ar zice asta, că e de la Partidul Verde.
Nu înțeleg nimic din ce zice omul ăsta dar disprețul său față de situație transcende orice barieră lingvistică
De ce sunt radioactivi mistreții Germaniei
Trecând la o țară învecinată și de la revista Smithsonian la Science, aceasta ne-a amintit într-un articol publicat recent de mistreții din pădurile aflate în sudul Germaniei, care sunt contaminați cu niveluri ridicate de cesiu radioactiv. În anumite zone de aici testarea pentru radioactivitate mistreților a stabilit că aceștia nu sunt adecvați pentru consumul uman.
Cercetătorii au crezut anterior că sursa primară a contaminării o reprezintă dezastrul din 1986 de la Centrala Nucleară Cernobîl, care a eliberat în atmosferă materiale radioactive ce s-au răspândit deasupra a 40% din Europa, precum și zone din Asia, Africa și America de Nord. Noutatea o reprezintă un studiu publicat la finele lunii trecute în revista Environmental Science and Technology.
Acesta a concluzionat că reziduurile radioactive rămase în urma testării bombelor nucleare cu decenii înainte de Cernobîl încă au un rol semnificativ în nivelurile de cesiu radioactiv din mistreți. „Faptul că radiațiile de la acele teste nucleare încă sunt prezente, chiar și când sunt comparate cu Cernobîl, este demn de luat în seamă”, afirmă cercetătorul Michael Fiederle de la Universitatea Freiburg.
„Am fost uimit când mi-am dat seama cât de relevantă încă este această contaminare radioactivă în general”, spune și radiochimistul Georg Steinhauser de la Universitatea Tehnologică din Viena și unul dintre autorii studiului. El a explicat pentru The Washington Post că situația s-ar putea datora în parte faptului că mistreții consumă un gen de trufe (Elaphomyces) care este ignorat de alte animale.
Aceste ciuperci absorb cesiul din sol, ceea ce le face mai radioactive decât alte surse de hrană ale animalelor, ceea ce explică de ce mistreții sunt mai afectați decât alte specii. Nivelul lor de radioactivitate chiar crește în timpul iernii, când ei mănâncă trufele. Studiul făcut în Bavaria a descoperit că în 88% din mostrele prelevate între 2019 și 2021 au un nivel de radioactivitate peste limitele legale.
Pe baza analizării izotopilor de cesiu din mostre, cercetătorii au putut stabili că între 10 și 65% din materialul radioactiv detectat a provenit de la testele nucleare, nu Cernobîl. Testele nucleare de suprafață au fost interzise în 1963 de un tratat semnat de SUA, URSS și Marea Britanie, dar nu și China sau Franța, lucru ironizat în mod faimos de îndrăgitul comediant răposat Robin Williams:
Un nou film „Murder, She Wrote” este în lucru
Hai să trecem totuși la subiecte mai „light”, Variety dezvăluind săptămâna aceasta că un nou film Murder, She Wrote este în lucru la Universal Pictures, el fiind scris de Lauren Schuker Blum și Rebecca Angelo. Cei doi au mai lucrat împreună la serialul Orange is The New Black de pe Netflix și filmulDumb Money despre fenomenul GameStop ce urmează să apară pe 6 octombrie în cinematografe.
Redifuzat la noi sub titlul Verdict crimă, serialul cu actrița Angela Lansbury în rolul scriitoarei/detectivei amatoare Jessica Fletcher a rulat timp de 12 sezoane pe CBS între 1984 și 1996, fiind urmat de 4 filme pentru televiziune aș zice mai puțin cunoscute, ultimul dintre acestea fiind lansat în 2003. Deci noul film ar urma să „reînvie” franciza după o pauză de două decenii.
Sursele celor de la Variety afirmă că Blum și Angelo au bătut palma cu Universal înainte ca scenariștii de la Hollywood să intre în grevă la începutul lunii mai, dar că filmările vor începe abia după încheierea acțiunii sindicale. Marea necunoscută o reprezintă deocamdată cine ar urma să preia rolul detectivei Jessica Fletcher, ținând cont că Lansbury s-a stins din viață în octombrie anul trecut.
O legendă, sincer să fiu nu îmi pot imagina pe altcineva interpretând rolul (FOTO: MediaPunch / Backgrid USA / Profimedia Images)
Ultimul film de George Romero și-a găsit în sfârșit regizorul
Și apropo de legende de la Hollywood, dar dintr-un gen cinematografic cu totul diferit, săptămâna aceasta am aflat că Twilight of the Dead, ultimul film cu zombie al francizei Living Dead la care a lucrat regizorul George A. Romero înainte să moară de cancer în 2017, și-a găsit în sfârșitul regizorul în persoana cineastului american Brad Anderson.
Anderson este cel mai cunoscut pentru lungmetraje ca Session 9, un horror psihologic din 2001 care a devenit la rândul său un film cult, thriller-ul dramă The Machinist din 2004 în care l-a avut pe Christian Bale în rolul principal, sau The Call, un alt thriller dramatic lansat în 2013 care a avut-o drept protagonistă pe Halle Berry. Evident, s-a declarat încântat peste măsură de ocazia oferită acum.
În ceea ce-l privește pe Romero, pelicula sa Night of the Living Dead din 1968 este considerată cartea de căpătâi a genului zombi și unul dintre cele mai influente filme horror din toate timpurile. „El a vrut [ca Twilight of the Dead] să fie ultima sa amprentă asupra genului zombi”, afirma văduva lui Romero, Suzanne, în urmă cu doi ani, când a fost anunțat viitorul film.
E și ceva poetic în faptul că ultimul său film o să apară „de dincolo de mormânt”. P.S.: Producătorii Twilight of the Dead speră ca filmările să înceapă anul acesta (FOTO: Darren Calabrese / PA Images / Profimedia)
Tim Burton se declară oripiliat de A.I.
Și tot la capitolul regizori de film emblematici, a venit rândul lui Tim Burton să își dea cu părerea despre unul dintre cele mai în vogă subiecte ale momentului: inteligența artificială (A.I.). Dacă Stephen King a declarat recent că nu e un lucru care să îl îngrijoreze prea tare, Burton a avut cuvinte mai puțin bune de spus vizavi de folosirea A.I. în industria creativă.
„Nu pot descrie sentimentele pe care ți le provoacă”, a spus el într-un amplu interviu acordat The Independent. Regizorul recunoscut pentru stilul vizual inconfundabil al filmelor sale a comentat astfel publicarea de către BuzzFeed a unui articol care a reimaginat cu ajutorul A.I. mai multe personaje cunoscute ale Disney ca și când ar fi fost create de el, în stilul său.
Tim Burton says he saw a Buzzfeed article that used AI to combine his characters with Disney characters and it made him feel like his soul was taken
“It’s like a robot taking your humanity” pic.twitter.com/uZRfBOfM2U
— Culture Crave \uD83C\uDF7F (@CultureCrave) September 10, 2023
„Mi-a amintit de atunci când alte culturi spun ‘Nu îmi fă o fotografie fiindcă îți ia sufletul’ (n.r. indigenii americani și unii musulmani credeau acest lucru)”. Burton a admis că unele dintre personajele generate de A.I. sunt „foarte bune”, dar nu a lăsat niciun dubiu că nu se simte flatat în vreun fel de clonarea sau imitarea stilului său artistic.
„Ceea ce face asta este că îți suge ceva din tine. Ia ceva din sufletul sau psihicul tău. Asta este foarte tulburător, mai ales dacă are de-a face cu tine. Este ca un robot care îți ia umanitatea, sufletul tău”, a descris el situația. Burton așteaptă în prezent încheierea grevei de la Hollywood pentru a putea încheia filmările pentru Beetlejuice 2, care ar urma să apară în cinematografe în septembrie 2024.
Burton a declarat anterior că Beetlejuice 2 e 99% gata și că mai are nevoie de doar o zi de filmări pentru el (FOTO: FPA / Backgrid USA / Profimedia Images)
„The Sims 5” va putea fi descărcat și jucat gratuit
Nu e tocmai rubrica Nerd Alert dacă n-am avea și o știre legată de jocuri video, iar weekendul acesta am lăsat pentru sfârșit o știre care în alte săptămâni ar fi fost probabil de deschidere, doar că mi s-a părut că am avut altele mai interesante în ultimele zile. Deci: EA a confirmat zvonurile potrivit cărora următorul său joc Sims, poreclit „Project Rene” de către dezvoltatori, va fi „gratuit pentru descărcare”.
„Asta înseamnă că, atunci când va fi gata și deschis complet jucătorilor, veți putea să vă alăturați, juca și explora fără un abonament, o achiziție de bază a jocului sau limitari”, a dezvăluit EA într-o postare făcută pe blogul companiei în care a prezentat ultimele noutăți legate de Sims. Aceasta a explicat de asemenea că următorul joc nu va înlocui Sims 4, ci că ele vor exista în paralel, potrivit IGN.
„Vom continua să oferim suport pentru ambele în același timp și vom plănui să aducem conținut și mai entuziasmant comunității The Sims 4 pentru viitorul previzibil”, a mai notat EA Games. Cum urmează să își recupereze atunci costurile viitorul joc Sims? Prin pachetele de conținut DLC. The Sims 5 se află deocamdată în stadiile preliminare de dezvoltare, deci e prea devreme pentru o dată de lansare.
Și fiindcă am avut din nou o mulțime de știri interesante săptămâna aceasta, hai să vedem și una pe scurt, că nu cred că reprezintă vreo mare surpriză sau că ar fi prea multe de explicat cu privire la ea: Netflix a confirmat oficial că One Piece, serialul său bazat pe revistele manga cu același nume ale lui Eiichiro Oda, a fost reînnoit pentru un al doilea sezon.
Zic că nu e vreo mare surpriză întrucât One Piece s-a dovedit un succes major atât în rândul spectatorilor, cât și a criticilor de film, fiind considerat de unii noul serial-vedetă al Netflix, chiar dacă nu chiar la nivelul Squid Game, Stranger Things sau Wednesday. Anunțul că vom avea un sezon 2 a fost făcut de către Eiichiro Odo, care e și producător al serialului:
NAKAMA!!! \uD83C\uDFF4☠️\uD83D\uDC51 It fills us with great joy to give you this message directly from Oda-Sensei. ⛵️ #OnePieceNetflix #OnePieceLiveAction pic.twitter.com/X8ZOLPkaXD
— ONE PIECE(ワンピース) Netflix (@onepiecenetflix) September 14, 2023
La capitolul trailere noi săptămânaaceasta a fost cam la polul opus față de anterioara, când am avut parte de o mulțime interesante. Totuși, două mi-au atras atenția, hai să le vedem:
- Netflix a lansat primul trailer pentru The Fall of the House of Usher, cea mai nouă serie horror limitată a regizorului Mike Flanagan, o adaptare modernă a povestirii cu același nume a scriitorului american Edgar Allan Poe, „părintele” romanului gotic. Serialul va fi lansat pe 12 octombrie, deci nici nu mai avem mult de așteptat după el:
- de la Paramount Pictures am avut parte de un nou trailer pentru Killers of the Flower Moon, cel mai nou film pentru care regizorul Martin Scorsese a strâns o distribuție stelară. Lungmetrajul spune povestea reală a unor crime care au zguduit tribul Osage Nation după ce pe pământul său a fost descoperit petrol și a unui FBI aflat la început de drum, urmând să aibă premiera în cinematografe pe 20 octombrie:
În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici: