Sari direct la conținut

VIDEO INTERVIU Claire Aguilar, membra a juriului AFF 2016: M-a mirat faptul ca in Sibiu nu exista un cinematograf

HotNews.ro
Claire Aguilar, Foto: Hotnews
Claire Aguilar, Foto: Hotnews

Claire Aguilar, membra a juriului Astra Film Festival edita 2016 a vorbit intr-un interviu despre filmele selectate la Astra Film, cinematografia din Romania si o comparatie dintre festivalul de film documentar din Sheffield, acolo unde Claire a fost directoare de programe, si Astra Film.

Despre Sibiu si Astra Film

Realitatea in Sibiu este una frumoasa. Am mai fost in Arad, dar este pentru prima data cand ajung la Sibiu. Abia asteptam sa ajung intr-un oras cu atata istorie. De asemenea, abia asteptam sa ajung la Astra Film, un festival care are o istorie atat de indelungata si a evoluat constant din 1993 incoace. Eram nerabdatoare sa vad mostenirea lasata, mai ales cea a documentarelor romanesti.

Despre filmele selectate la Astra Film

Sunt in juriul pentru sectiunea documentarelor romanesti. Am vizionat noua filme documentare romanesti, care variau ca durata, dar si ca forma. Unele erau mai mult documentare de TV, altele erau mai creative, unele aveau anumite caracteristici particulare. Am invatat foarte multe lucruri despre Romania vizionand noua filme documentare romanesti. Nu stiam prea multe lucruri inainte despre Romania. Am aflat de la muzica tiganeasca, manele, muzica traditionala, pana la statutul femeilor insarcinate din Romania. Am mai aflat cate ceva despre cateva figuri istorice despre care nu aveam nicio informatie inainte. A fost foarte interesant si cred ca a fost o varietate destul de buna de filme. Cred ca cinematografia romaneasca are o reputatie stelara in strainatate, mai ales cea de fictiune, dar e mai putin cunoscuta industria de documentar. Am fost foarte nerabdatoare sa descopar documentarele romanesti pentru ca filmele de fictiune sunt foarte populare si deja le stiam.

Despre filmele romanesti vazute

Am vazut filmul lui Cristi Puiu, imi scapa numele lui, dar e vorba despre un batran morocanos, care se plange tot timpul si este un alcoolic (Moartea domnului Lazareascu – n.red.). A fost fantastic. De asemenea, am vazut Sieranevada (regia lui Cristi Puiu – n.red) care este fantastic. Totul, de la jocul actorilor, indicatiile regizorale, abordarea problemelor sociale din Romania… Este fascinant, foarte bine facut.

De exemplu, filmul de scurt metraj, Angela, care este despre o tanara de etnie rroma care ramane insarcinata. Accesul la acest personaj, dar si la familie, este foarte intim, e ca si cum regizorul ar fi fost parte din familie. Dar stii ca e o bariera acolo, dar in film nu o simti, e totul foarte intim.

Productii americane sau filme europene

Lumea este dominata de cinematografia americana, de blockbustere, dar pe mine nu ma intereseaza aceste productii. Ma intereseaza in special productiile independente, iar SUA au o istorie bogata in industria de filme independente. De la John Cassavetes, la Jim Jarmusch pana la producatorii de film documentar actuali, America are o industrie a filmelor documentare foarte puternica. Acelasi lucru se intampla si in Europa. Singura problema e aceea de a avea acces la aceste filme.

Comparatie intre festivalul de film documentar din Sheffield si Astra Sibiu

Festivalul din Sheffield este probabil cel mai mare festival de film documentar din Marea Britanie, iar Astra este probabil cel mai mare din Romania. La Sheffield aveam o concentratie foarte mare de productii britanice, lucru care cred ca e valabil si la Astra, cu filmele romanesti, chiar daca aici am vazut multe productii straine.

M-a mirat faptul ca in Sibiu nu exista un cinematograf, dar au luat toate aceste spatii, care in mod normal sunt teatre, sau au alte intrebuintari, si le-au adaptat si transformat in cinematografe. Dar cred ca functioneaza de minune. E grozav sa te duci la Thalia (Sala Thalia – n.red ), acest teatru minunat, si sa vezi un film acolo.

Ne-am dorit sa avem o colaborare intre festivalul din Sheffield si cel din Sibiu pentru ca avem multe lucruri in comun si afinitati asemanatoare. In plus, e important ca festivalurile documentare, nefiind foarte multe, sa se interconecteze si sa conlucreze. Pana la urma este vorba de aceeasi comunitate care se deplaseaza inainte si inapoi si avem o comunitate locala specializata in filme documentare, indiferent ca ea se afla in Romania, in Sibiu, sau in nordul Angliei, in Sheffield.

Interviul integral cu Claire Aguilar la AFF 2016

Video realizat cu echipament Nikon

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro