Sari direct la conținut

Oamenii de știință chinezi cresc „rinichi umani” în porci

HotNews.ro
Rinichi, Foto: Science Photo Library / imago stock&people / Profimedia
Rinichi, Foto: Science Photo Library / imago stock&people / Profimedia

Oamenii de știință chinezi au reușit să dezvolte rinichi care conțin celule umane în embrioni de porc, o premieră mondială care ridică întrebări de ordin etic și ar putea oferi noi modalități de abordare a problemei lipsei de donatori de organe, potrivit AFP

În acest studiu, ale cărui rezultate au fost publicate joi în revista științifică Cell Stem Cell, cercetătorii de la Institutul de Științe Biomedicale și Sănătate din Guangzhou s-au concentrat asupra rinichilor, care sunt printre primele organe care se dezvoltă și cele mai frecvent transplantate la om.

În timp ce cercetătorii din Statele Unite au reușit recent să transplanteze rinichi de porc modificați genetic și chiar o inimă la om, oamenii de știință din China au optat pentru o abordare diferită, încercând să cultive un rinichi într-un embrion de porc care să fie cât mai apropiat de cel al unui om.

„Organele de șobolan fuseseră deja cultivate la șoareci, iar cele de șoarece la șobolani, dar încercările anterioare de a dezvolta organe umane la porci s-au soldat cu un eșec”, subliniază Liangxue Lai, unul dintre autorii principali ai studiului, într-un comunicat de presă.

„Abordarea noastră a făcut posibilă o mai bună integrare a celulelor umane în țesuturile receptorului și ne permite să cultivăm organe umane la porci”, adaugă el.

Pentru Dusko Ilic, specialist în celule stem la King’s College London, acest studiu „descrie etapele de început ale unei noi abordări a bioingineriei de organe, folosind porcii ca incubator pentru creșterea organelor umane”.

În afară de problemele etice implicate, mai sunt încă multe provocări care trebuie depășite înainte ca acest experiment să poată oferi o soluție viabilă la lipsa donațiilor de organe, „dar este totuși o strategie fascinantă care merită să fie explorată în continuare”, adaugă acest specialist, care nu a fost implicat în studiul chinezesc.

O „nișă” genetică…

Una dintre principalele provocări în crearea unor astfel de hibrizi este că celulele de porc trebuie să concureze cu cele umane. Pentru a depăși acest obstacol, echipa de la Institutul din Guangzhou a folosit un nou instrument de modificare a genomului numit CRISPR, care le-a permis să taie ADN-ul într-un punct specific.

Mai exact, au tăiat două gene legate de creșterea rinichilor în embrionul de porc pentru a crea ceea ce ei numesc o „nișă”. Apoi au adăugat celule stem pluripotente umane, adică celule capabile să se transforme în orice tip de celulă.

În total, cercetătorii au transplantat 1.820 de embrioni în 13 „mame” surogat și au întrerupt sarcina acestora între 25 și 28 de zile mai târziu pentru a vedea dacă experimentul a avut sau nu succes.

Cinci dintre embrionii aleși pentru analiză aveau rinichi funcționali pentru acest stadiu de dezvoltare și începeau să dezvolte o uretră care, în cele din urmă, va conecta rinichii cu vezica urinară.

Iar aceștia erau compuși între 50% și 60% din celule umane, au concluzionat cercetătorii.

„Am descoperit că, prin crearea unei nișe în embrionul de porc, acest lucru a permis celulelor umane să le ia locul în mod natural”, a declarat Zhen Dai, coautor al studiului, adăugând că, cu toate acestea, au fost găsite celule umane în măduva spinării și în creierul porcilor.

Deși nu au fost găsite celule umane în organele genitale ale porcilor, prezența lor în afara rinichilor și, în special, în creier, ridică întrebări etice cu privire la creaturile hibride, notează Darius Widera, profesor de biologie moleculară la Universitatea din Reading.

„Deși această abordare reprezintă o nouă etapă în cercetare și prima încercare reușită de a crește organe care conțin celule umane la porci, proporția de celule umane în rinichii generați nu este încă foarte mare”, a adăugat el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro