Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Polonia: Viceministrul Apararii sustine ca polonezii i-au invatat pe francezi cum sa manance cu furculita; Un profesor din cadrul UPG Ploiesti, rapit de rebeli in Nigeria: "Jumarile de porc mi le-au lasat in bagaj"; Fost sef al agentiei britanice de spionaj: Lumea intra intr-o era "mult mai periculoasa decat Razboiul Rece"

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Polonia: Viceministrul Apararii sustine ca polonezii i-au invatat pe francezi cum sa manance cu furculita.Viceministrul Apararii, Bartosz Kownacki, a declarat miercuri ca francezii au „invatat sa manance cu furculita de la polonezi”, insa a dezmintit ca cele doua state europene sunt implicate intr-un scandal privind un contract de aparare esuat. Insa, demnitarul polonez a insistat ca francezii s-au compromis si au demonstrat lipsa de clasa dupa ce au retras invitatia polonezilor de a participala un targ de arme, transmite AP. „Ei sunt acei oameni care au invatat sa manance cu furculita acum cateva secole de la noi. Deci poate asta este motivul pentru care se comporta intr-un asemenea mod”, a declarat Kownacki intr-un interviu pentru postul de televiziune TVN24. In aceasta saptamana, membrii executivului polonez si reprezentantii companiei aeronautice franceze Airbus s-au acuzat reciproc de esecul unui contract in domeniul apararii, a carui valoare se ridica la cateva miliarde de dolari si prin care armata poloneza urma sa primeasca 50 de elicoptere militare. Guvernul polonez a sustinut ca esecul contractului din domeniul apararii arunca o pata neagra peste imaginea tarii est-europene. Intre timp, reprezentantii companiei franceze au acuzat executivul polonez de inducere in eroare si au amenintat ca vor cere compensatii financiare. Insa, contractul din domeniul apararii pentru elicopterele franceze a fost semnat anul trecut de opozitia de la Platforma Civia, inainte de a pierde puterea in favoarea conservatorilor de la Lege si Justitie. Opozitia a cerut formarea unei comisii parlamentare pentru a ancheta de ce s-a prabusit contractul cu Airbus, potrvitiNews.ro.

Un profesor din cadrul UPG Ploiesti, rapit de rebeli in Nigeria: „Jumarile de porc mi le-au lasat in bagaj.”Povestea romanului rapit in urma cu doar cateva zile in Nigeria aduce din nou in prim plan riscurile la care se supun inginerii, in mare parte absolventi ai Universitatii Petrol si Gaze din Ploiesti, care aleg sa lucreze in tari africane. Un inginer ploiestean, rapit la randul lui de rebelii nigerieni, povesteste experienta terifianta prin care a trecut. Sunt platiti foarte bine, dar fiecare cent este meritat cu prisosinta. Merg la serviciu sub escorta, fiecare pas facut in afara campusului unde se afla zona securizata inseamna expunere sigura la pericol, iar atunci cand cad prada gruparilor rebele, viata lor atarna de un fir de ata. Orice gest al lor sau al autoritatilor poate fi interpretat, iar rapitorii sunt foarte rar ingaduitori. Ei nu cedeaza decat atunci cand li se plateste suma de bani, de ordinul milioanelor de euro, ceruta drept rascumparare. S-au intamplat insa si minuni. Un inginer roman, din Ploiesti, a fost victima unei astfel de grupari de rebeli nigerieni care l-au rapit, la inceputul anilor 90, dar l-au lasat sa plece dupa ce au vazut ca nu are bani la el asa cum banuiau ei, anuntaAdevarul.

Fost sef al agentiei britanice de spionaj: Lumea intra intr-o era „mult mai periculoasa decat Razboiul Rece”.Fostul sef al agentiei britanice de spionaj MI6, John Sawers, a declarat ca lumea intra intr-o era „mult mai periculoasa decat Razboiul Rece”, pe masura ce puterea Rusiei creste. Acesta a adaugat ca Vestul trebuie sa recunoasca faptul ca raportul de forte s-a schimbat, pentru ca Rusia si China au devenit din ce in ce mai puternice, motiv pentru care ar trebui sa fie mai atent la relatiile strategice dintre cele doua mari puteri. „Ne indreptam catre o era care este la fel de periculoasa, daca nu chiar mai periculoasa decat perioada Razboiului Rece, pentru ca nu avem acea preocupare strategica pentru relatiile dintre Moscova si Washington”, a declarat Sawers pentru BBC. Acesta a criticat si apelul lui Boris Johnson la proteste in fata Ambasadei Rusiei la Londra, aratand ca astfel de manifestatii pe tema razboiului din Siria i-ar putea pune in pericol pe membrii echipei diplomatice de la Moscova. Acesta a mai spus si ca inrautatirea crizei din Siria este rezultatul direct al deciziei Marii Britanii din 2013 de a nu se implica in razboiul civil. „Am lasat locul liber in teatrul de razboi, iar rusii s-au infiltrat. Cu siguranta a fost o greseala. Arme chimice sunt folosite acum impotriva civililor din Damasc de propriul lor regim”, a declara Sawers. Recent, si seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier a declarat pentru cotidianul Bild, ca actuala perioada este mai periculoasa decat Razboiul Rece, din cauza tensiunilor in crestere intre SUA si Rusia, potrivit AFP, citata deGandul.

Privilegii pentru o minoritate obraznica.Saptamana viitoare Camera Deputatilor va da votul final asupra legii care obliga bancile sa converteasca in lei creditele in franci elvetieni. Sub aparenta justitiei sociale se comite o grava injustitie. Parlamentul e pe cale sa voteze din nou un privilegiu in favoarea unui grup de persoane. A fost vorba , in trecutul apropiat, despre pensiile speciale, acum e vorba de cei care au luat credite in franci elvetieni si care spera sa nu mai plateasca diferentele care au aparut din cauza fluctuatiei de curs valutar. E o poveste care a tinut mult timp prima pagina si care a revenit acum in prag de alegeri. Bancile ofereau la un moment dat credite in franci elvetieni cu cele mai mici dobanzi de pe piata. Multi ani la rand aceste credite au parut uimitor de avantajoase, dar cand francul s-a scumpit, debitorii s-au gasit intr-o situatie dificila. Ne amintim panica de atunci si manifestatiile debitorilor. Lumea se impartise in doua tabere: unii acuzau bancile ca au profitat de ignoranta clientilor oferindu-le credite ieftine cu vicii ascunse. Altii au remarcat ca multi clienti erau totusi perfect avizati, dar ca au pariat pe stabilitatea francului elvetian asumandu-si riscurile in cunostinta de cauza. Nu intram in aceasta disputa. Bancile profita cu siguranta de ignoranta clientilor (asa e, in principiu, cu orice tranzactie in care o parte stie ceva mai mult decat cealalta), dar nici clientii nu sunt intotdeauna victime inocente, mai ales aceia care sunt in masura sa contracteze credite de sute de mii de euro. Relatia dintre creditori si debitori e intr-adevar o problema, una veche de cand lumea, dar nu asta vrem sa discutam noi aici, noteazaDeutsche Welle.

S-ar putea renunta la cardul de sanatate.De luni, de la ora 10.00, sistemul informatic al cardului de sanatate este picat. Oficial, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat doar ca sunt probleme tehnice, ca furnizorii de servicii medicale pot lucra cu sistemul in off-line si ca validarea serviciilor prestate luni se va putea face pana joi noaptea, la ora 23.59, cele de marti pana vineri noapte la aceeasi ora, iar cele de miercuri pana luni, tot la 23.59. Situatia este, insa, foarte grava, iar defectiunea sistemului mult mai mare decat ar vrea CNAS sa stim. Surse din Ministerul Sanatatii au dezvaluit, pentruEVZ, ca se ia in calcul renuntarea la cardul de sanatate pentru o perioada sau chiar definitiv, pentru ca mai multe servere ar fi imposibil de reparat si ca, oricum, si inainte sistemul se strica saptamanal. Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, n-a vrut sa recunoasca direct aceasta ipoteza, dar a spus ca „daca nu putem repara sistemul informatic, atunci nu o sa ramana toata tara blocata, o sa gasim alte metode.

Cat ne costa fostii lideri europeni.Remuneratiile speciale la care au dreptul fostii comisari europeni pentru ca tranzitia spre urmatoarea faza din viata lor profesionala sa le fie mai usoara revin in atentie, in contextul in care, conform unor documente la care a avut acces Euronews, acestea ajung la milioane de euro. Potrivit unor documente oficiale obtinute in exclusivitate de Euronews, incepand din 2014, fostii comisari au primit indemnizatii „de tranzitie” si alocatii familiale (care pot include fonduri pentru copii si educatia acestora) in valoare de aproximativ 3,8 milioane de euro, pentru perioada 2016/2017 fiind prevazute 5,7 milioane de euro. Desi comisarii europeni castiga aproape 250.000 de euro pe an, acestia primesc dupa ce pleaca din functie intre 40% si 65% din salariul lunar de la Comisia Europeana pe o perioada care se poate intinde pana la doi ani, in functie de cat de mult timp si-au petrecut in slujba forului european. Euronews mentioneaza ca, desi Comisia Europeana a refuzat, pe motive ce tin de confidentialitate, sa raspunda solicitarilor legate de o impartire pe categorii a sumelor virate catre fostii comisari, chiar si cel care a detinut o astfel de functie pentru cea mai scurta perioada ar putea primi 200.000 de euro in doar doi ani, noteazaAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro