Sari direct la conținut

VIDEO Negociatorul american, despre Brexit: E ca si cum SUA ar anunta UE ca acordul transatlanic nu se va aplica in California. Noi propuneri publicate de Comisia Europeana in TTIP

HotNews.ro
TTIP dupa Brexit, Foto: Hotnews
TTIP dupa Brexit, Foto: Hotnews

Negociatorii americani si cei europeni au dat asigurari, la Bruxelles, dupa inca o runda de negocieri privind Parteneriatul Transatlanic pentru Comert si Investitii (TTIP), ca optiunea britanicilor de parasire a Uniunii Europene nu afecteaza negocierile pentru TTIP, insa seful echipei de negociatori americane a punctat totusi ca piata UE se reduce semnificativ in urma Brexitului. Comisia Europeana a facut publice noi propuneri pentru americani in cadrul TTIP.

Echipele de negociere a Guvernului american si a Comisiei Europene s-au intalnit, toata saptamana, la Bruxelles, pentru cea de-a 14-a runda de discutii privind viitorul TTIP, prima dupa socul provocat in Europa de referendumul in care Marea Britanie a optat pentru parasirea Uniunii Europene.

Atat negociatorul-sef al SUA, Dan Mullaney, cat si omologul sau european, Ignacio Bercero, au spus, intr-o conferinta de presa comuna, ca Brexitul nu afecteaza discutiile pe TTIP, insa americanul a mentionat ca prin retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana se va reduce semnificativ piata UE.

„Stim ca este un an plin de provocari pentru Europa. Brexitul afecteaza calculele fiecaruia. Dar noi suntem convinsi ca ratiunea startegica si economica pentru TTIP ramane puternica. (…) Evident, o retragere a UK din piata UE ar afecta valoarea pietei UE. 25% din exporturile noastre catre Europa sunt catre UK, 25% din oportunitatile de achizitii publice din Europa sunt in UK si Marea Britanie este cea mai mare piata din lume pentru servicii. Continuam sa analizam impactul. Imaginati-va ca SUA ar spune: <>. Este o anumita reflectie pe care partile treuie sa o faca in astfel de evenimente” – a spus Dan Mullaney.

Astfel, cel putin aparent, el a utilizat votul britanic in avoarea pozitiei SUA de negociere, diminuand, in discutie, importanta UE si a avantajelor pe care piata europeana le ofera partenerului american.

In pofida Brexitului si a alegerilor prezidentiale din acest an din SUA, ambele parti s-au declarat capabile sa finalizeze negocierile TTIP anul acesta, in conditiile in care administratia Obama isi incheie mandatul pe 21 ianuarie 2017.

Credem fundamental ca un TTIP ambitios este realzabil in anul 2016 si acesta ramane obiectivul SUA. Dar pentru finalizarea acestor negocieri este nevoie de vointa politica semnificativa si o abordarea pragmatica pentru rezolvarea problemelor, de ambele parti. Nu trebuie sa lasam aceasta fereastra unica de oportunitate, de a finaliza negocierile TTIP anul acesta, sa ne scape” – a mai aratat liderul echipei americane de negociere.

Omologul sau european, Ignancio Bercero, a mentionat faptul ca statele membre UE au reconfirmat mandatul de negociere dat Comisiei Europene pentru TTIP. „Decizia luata de poporul britanic nu ne va intarzia in nicun fel negocierile (…). Lucram pe baza mandatului dat de statele membre, lucram pe baza indicatiilor privind prioritatile trasate de Parlamentul European. Ne dorim un tratat ambitios si echilibrat” – a mai spus Bercero.

De altfel, negociatorii sustin ca au reust deja, pe hartie, eliminarea a 97% in liniile tarifare in comertul transatantic, pana acum, in cadrul negocierilor TTIP.

Deja am cazut de acord sa eliminam 97% din liniile tarifare. (…) Pentru a incheia aceasta munca, mai ramane de facut mult anul acesta. Ca in orice negociere, cea mai dificila parte este cea care ramane la urma. De exemplu, trebuie sa discutam urgent cele 3% din liniile tarifare. UE si SUA au cazut de acord ca telul TTIP este sa elimine toate tarifele si acesta ramane si obiectivul american” – a afirmat negociatorul american in conferinta comuna cu omologul european, la Bruxelles.

Cateva cerinte ale UE fara progrese:

  • Accesul firmelor europene la achizitiile publice din America. „Prima noastra propunere a oferit UE cel mai mare acces la piata achizitiilor publice pe care l-am oferit vreodata vreunui partener, inclusiv in Parteriatul Trans-Pacific” – a spus negociatorul-sef american, Dan Mullaney. De partea cealalta, Ignacio Bercero i-a reprosat ca propunerea americana „aduce progres limitat in privinta accesului la piata”. „Pentru UE, accesul la piata achizitiilor publice la toate nivelurile administratiei americane este un punct-cheie” – a mai spus negociatorul-sef european.
  • Gaze lichefiate din SUA catre UE. Europenii cer un capitol separat pentru energie, in care sa se prevada posibilitatea ca SUA sa vanda statelor UE gaze naturale lichefiate si petrol. „Noi abia am primit propunerea Comisiei, saptamana asta. Nu avem un text consolidat. Unde suntem in acest proces este analiza problemei barierelor pe care UE a evocat-o, in sectorul energiei. Sa vedem daca problemele sunt abordate in alta parte in acord sau daca e nevoie sau nu sa fie abordate in alta parte. Dar vreau sa subliniez ca nu s-a luat nicio decizie pana acum daca sa avem sau nu un capitol pe energie” (Dan Mullaney).
  • Indicatiile geografice. Uniunea Europeana vrea sa isi protejeze si in SUA produsele traditionale, prin indicatii geografice care sa poata fi utilizate doar de acestea. In schimb, americanii sustin ca denumirile europene care au la baza indicatii geografice sunt deja protejate in sistemul american al marcilor inregistrate. „In zona indicatiilor georgrafice, discutiile continua. Vreau sa subliniez ca SUA are un sistem destul de robust de protectie a indicatiilor geografice si producatorii europeni profita de aceasta protectie pentru a-si creste exporturile an de an in SUA, inclusiv cu branza – aproape 1 miliard de doalari surplus pe balanta comerciala cu SUA, vin spumant – putin sub  miliard de dolari surplus, vin – putin sub 1 miliard de dolari surplus. Exporturile de produse agricole din SUA cresc in toata lumea, dar in Europa fie stagneaza, fie scad” – s-a plans Dan Mullaney.
  • ISDS. Americanii nu reununta la sistemul de solutioare a litigiilor dintre investitor si statele-gazda (ISDS) la curtile de arbitraj, in privinta aspectelor care tin de relatiile de munca si protectia mediului. „Pe reglemenarea muncii si pe mediu, noi vrem sa urmam ce am facut in acordurile trecute adica sa supunem aceste reglementari solutionarii disputelor sub aceleasi obligatii ca in tratatele trecute (D. Mullaney)”.

La randul lor, nici europenii nu cedeaza unor cerinte-cheie ale americanilor. Un exemplu este standardizarea in domenii cum ar fi aparatura. „Mai trebuie sa facem progrese in a aborda barierele tehnice, cum sunt cele care acum impiedica laboratoarele americane in a testa produse destinate pietelor UE si care impiedica stakeholederi americani de a participa la stabilirea stanardelor europene. Or, SUA accepta si laboratoarele europene si stakeholderii europeni sa faca asta pentru pietele americane” – s-a mai plans negociatorul-sef al SUA.

In schimb, un punct in care partile s-au inteles este crearea unui capitol dedicat intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Circa 600.000 de IMM-uri din UE exporta catre SUA in acest moment.

Nou set de propuneri europene catre SUA, facute publice

Cu ocazia rundei a 14-a de negocieri in TTIP, Comisia Europeana a facut public un nou set de propuneri inaintate americanilor, dintre care mentionam:

  • Mediu. „Ambele parti vor promova in mod activ dezvoltarea unei economii sustenabile, sigure si cu emisii scazute de dioxid de carbon, cum ar fi investitiile in domeniul energiilor regenerabile si solutiile eficiente din punct de vedere energetic. Partile impartasesc obiectivul de eliminare treptata a subventiilor pentru combustibilii fosili infeicienti. O astfel de eliminare progresiva poate lua in considerare aspectele economice si de securitate a furnizarii de energie si poate fi dublata de masuri de atenuare a consecintelor sociale asociate eliminarii progresive” – prevede, printre altele, propunerea UE.
  • Energie. „Obiectiv: Partile urmaresc liberalizarea comertului bilateral cu bunuri, servicii si investitii in domeniul energiei si al materiilor prime, precum si imbunatatirea durabilitatii mediului si a guvernantei internationale in aceste domenii, in conformitate cu dispozitiile prezentului acord (…)”.
  • Autovehicule. „Partile confirma principiile si obiectivele generale si comune, cu scopul imbunatatirii, fara sa reduca sau sa compromita nivelul de protectie in domenii de politici publice, cum ar fi siguranta, sanatatea, protectia mediului, eficienta energetica si performanta anti-furt ale vehiculelor cu roti, echipamentelor si componentelor care pot fi montate si / sau folosite la vehiculele cu roti, promovand in acelasi timp convergenta reglementarilor. Partile impartasesc intentia de a atinge un nivel ridicat de protectie in aceste domenii”.
  • Automatizari. „Activitatile de cooperare intre parti urmaresc imbunatatirea, fara sa reduca, sa submineze sau sa compromita in alt fel, nivelul de protectie in domenii de politici publice, cum ar fi protectia sanatatii lucratorilor si a consumatorilor, sanatatea publica, precum si protectia mediului inconjurator, asa cum este considerat adecvat de oricare dintre parti. Partile impartasesc intentia de a atinge un nivel ridicat de protectie in aceste domenii”.

Alte documente se regasesc AICI.

Nota: Reporterul HotNews.ro a efectuat deplasarea la Bruxelles, alaturi de jurnalisti din alte state membre UE, in cadrul TTIP Journalist Exchange Program, organizat de Misiunea Diplomatica a SUA la Uniunea Europeana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro