Sari direct la conținut

​Exclusiv De ce a cazut reteaua electrica in judetele Valcea si Arges pe 1 iunie. PLUS Cum a distrus o furtuna mai multi stalpi, cu tot cu fundatii, in judetul Mures

HotNews.ro
Retea Transelectrica, Foto: Transelectrica.ro
Retea Transelectrica, Foto: Transelectrica.ro

​​O avarie puternica asupra retelei electrice a lasat, pe 1 iunie, fara energie judetele Valcea si Arges, fapt fara precedent din 1977, cand tot sistemul energetic national a cazut. Cauzele avariei au ramas sub semnul intrebarii. La solicitarea HotNews.ro, Transelectrica a spus ca exista un raport preliminar, partial, care a fost trimis la Parlament, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei si ANRE. La raportul final inca se lucreaza. Insa, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro, ar exista un intreg lant de cauze, totul culminand cu defectarea unui intrerupator din celula LEA 220 Aref in statia 400/220/110 kv Bradu.

Pe scurt. Transelectrica arata ca in prezent se lucreaza la intocmirea unui raport final privind cauzele tehnice care au dus la avarie, urmand sa fie luate masuri pentru reducerea riscului de producere a unor incidente similare. Un document al SMART, intocmit la cateva zile dupa incident, arata ca totul a pornit de la taraganarea defrisarii vegetatiei pe culoarele de trecere a liniilor electrice. In plus, s-ar fi intarziat cu o luna revizia tehnica. In cele din urma, s-a decis defrisarea pe 1 iunie, fiind deconectata linia de 220 kV Bradu- Aref. In aceeasi zi, cand sa fie repusa in exploatare linia, s-a defectat intrerupatorul. Linia a ramas retrasa din exploatare pentru remediere. In tot acest timp, energie electrica din hidrocentralele de pe raurile Arges si Olt nu a mai putut fi evacuata prin sistemul de transport, la tensiunea de 220 kV, fiind astfel supraincarcata reteaua de 110 kV. Asa s-a ajuns la avaria care a afectat judetele Arges si Valcea. Transelectrica spune ca statia 400/220/110/20 kV Bradu se afla in curs de retehnologizare. Potrivit Transelectrica, pe perioada desfasurarii lucrarilor de investitie din statiile electrice apare inevitabil si o crestere a riscului aparitiei unor intreruperi in alimentarea cu energie electrica (o reducere a sigurantei in functionare a zonei respective), deoarece desfasurarea lucrarilor impun scoaterea din functiune a unor parti a instalatiilor existente pentru a putea face loc noilor instalatii.

PLUS Pe 19 iunie, mai multi stalpi de inalta tensiune din judetul Mures, de langa statia Iernut, au fost culcati la pamant de o furtuna puternica. Un raport efectuat de un consultant arata ca in cazul unor stalpi, au fost distruse si fundatiile. In acest caz, s-a propus inlocuirea stalpilor pe fundatii noi.

  • Ce s-a intamplat pe 1 iunie- varianta Transelectrica

Potrivit unui raspuns transmis de Transelectrica, la solicitarea HotNews.ro, in data de 01.06.2016, in intervalul orar 15:58- 16:33 s-a inregistrat o succesiune de evenimente in reteaua electrica de transport al energiei electrice (RET) si in reteaua electrica de distributie 110 kV din zona judetelor Valcea si Arges, evenimente care au afectat alimentarea cu energie electrica a zonei.

CNTEE Transelectrica SA, in calitatea sa de operator de sistem coordoneaza analiza detaliata a incidentului care a afectat zona judetelor Valcea si partial Arges, in baza datelor si informatiilor cuprinse in sistemele automate de prelucrare a datelor in timp real (sistemul EMS – SCADA de conducere a Sistemului Electroenergetic National (SEN), in sistemul de sincrofazori al Transelectrica), cuprinse in sistemul DMS- SCADA apartinand CEZ Distributie, operatorul de distributie din zona, si a inregistrarilor de tip osciloperturbograf din terminalele numerice de protectie si control din statiile gestionate de CNTEE Transelectrica SA si CEZ Distributie. Este un volum mare de inregistrari care au necesitat analiza, si aranjarea cronologica si necesita o atenta interpretare, apoi urmand a fi confruntate cu date si inregistrari similare din terminalele numerice de protectie si control din centralele electrice din zona. Aceste analize s-au concretizat intr-un raport preliminar, partial, care s-a inaintat catre Parlamentul Romaniei- Camera Deputatilor- Comisia pentru Industrii si Servicii, Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Energiei si Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. In prezent se lucreaza pentru intocmirea unui raport final care sa evidentieze cauzele tehnice care au condus la incident si extinderea acestuia si sa propuna masurile necesare de implementat pentru reducerea riscului de producere a unor incidente similare. Dupa aprobarea raportului se vor prezenta toate informatiile de interes public privind incidentul care a afectat alimentarea cu energie electrica din zona judetelor Valcea si partial Arges.

Incidentul care a afectat alimentarea cu energie electrica din zona judetelor Valcea si partial Arges este un incident zonal, consumul interupt fiind de cca. 170 MW din consum total SEN de 6775 MW inregistrat la ora de 15:58, ora la care s-a declansat incidentul. Incidentul nu a afectat functionarea in siguranta a SEN, principalii parametri electrici (frecventa, tensiune, schimburi internationale) s-au incadrat in limite normale, nu s-a extins in afara zonei mentionate, nu a condus la deteriorari de echipamente si instalatii si nici nu a afectat mediului inconjurator. Echilibrul productie- consum a fost restabilit rapid prin utilizarea rezervei de reglaj secundar, cat si prin utilizarea rezervei tertiare rapide din SEN„, se arata in raspunsul Transelectrica.

  • Varianta SMART: Defrisare intarziata, mentenanta a echipamentelor depasita, intrerupator defect

„Avaria s-a produs datorita (sic!) modului eronat in care Transelectrica a inteles in perioada 2013-2016 sa efectueze activitatea de mentenanta, incidentul respectiv fiind consecinta directa a politicii Transelectrica fata de echipamentele si instalatiile pe care le administreaza”, se arata intr-o scrisoare transmisa de Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport- SMART, pe data de 9 iunie 2016, catre premierul Dacian Ciolos si vicepremierul Costin Borc. De mentionat ca scrisoarea este semnata de fostul director general al SMART Hariss Nicorescu.

Potrivit documentului, a fost tergiversata defrisarea vegetatiei din culoarele de trecere a liniilor electrice. Conform unui raport efectuat de SMART -SM Pitesti pe LEA 220 kV Aref-Bradu, in noiembrie 2014, in portiunea stalpilor 120-121, se constata lastaris la o distanta de 6-7 metri de linie, pe o portiune de 80% si la o distanta de 8 metri, pe o portiune de 20%. Aceasta este o situatie de semnalizare, potrivit documentului.

In iunie 2015, in urma unui alt control, se constata existenta unei distante de 2-3 metri fata de conductoare a vegetatiei, dar nu se emite dispozitie de defrisare din partea Transelectrica. Un alt control efectuat in decembrie 2015 arata ca distanta este de 2,5 metri in unele portiuni, motiv pentru care ar fi trebuit intervenit de urgenta pentru defrisare, potrivit documentului. Intr-un proces verbal din martie 2016 se arata ca vegetatia a ajuns la 1,5-2 metri de conductorul activ al liniei, fiind necesara interventia imediata, cu retragerea din exploatare a liniei. Doua luni mai tarziu, pe 21 mai 2016, intr-un raport de control se mentioneaza ca vegetatia a ajuns in proximitatea conductoarelor active deja arsese. Abia in aceasta situatie, pe data de 1 iunie, se retrage din exploatare LEA 220 kV Bradu-Aref in vederea defrisarii.

Dupa defrisare, pe data de 1 iunie, ora 13.16, s-a incercat conectarea intrerupatorului celulei LEA 220 kV Aref, in statia 400/220/110 kV Bradu. Insa, comanda de conectare nu a putut fi executata, deoarece intrerupatorul s-a defectat. In aceste conditii, LEA 220 kV Bradu- Aref a ramas retrasa din exploatare pentru remediere.

Pe de alta parte, potrivit scrisorii SMART, echipamentele din statiile electrice aflate in curs de retehnologizare nu au beneficiat de mentenanta. In statia de la Bradu, mentenanta echipamentelor ar fi trebuit efectuata anual, insa termenul de 12 luni fiind depasit cu o luna.

In conditiile in care linia era retrasa din exploatare, productia de energie electrica din hidrocentralele de pe raurile Arges si Olt nu a mai putut fi evacuata prin sistemul de transport, la tensiunea de 220 kV, fiind astfel supraincarcata reteaua de 110 kV. Astfel, in final s-a ajuns la declansarea in cascada ale liniilor de 110 kV si la ramanarea fara energie electrica a consumatorilor din judetele Arges si Valcea.

  • In ce masura exista riscul ca astfel de evenimente sa se repete si in alte zone?

La aceasta intrebare, Transelectrica spune ca, in calitate de operator de transport si sistem actioneaza in mod constant pentru consolidarea sigurantei in functionarea Sistemul Energetic National (SEN) si imbunatatirea continua a calitatii serviciilor prestate in folosul utilizatorilor RET, astfel incat sa reduca permanent riscul de producere a unor incidente similare in alte zone din SEN.

„Cele mai mari riscuri care pot afecta functionarea retelelor electrice sunt cele cauzate de conditiile meteorologice extreme, de defectarea simultana a mai multor echipamente din SEN, aflate in aceeasi zona de retea, de suprapunerea acestor factori cu lucrari de investitii si/sau mentenanta, respectiv cu perioade cu consum ridicat la nivel de SEN sau cu situatii in care apar zone ale SEN puternic deficitare sau puternic excedentare”, mai arata Transelectrica.

  • PLUS Stalpi distrusi cu tot cu fundatii

Pe data de 19 iunie 2016, Transelectrica s-a mai confruntat cu o problema. In urma unei furtuni puternice, mai multi stalpi de inalta tensiune din judetul Mures, langa statia Iernut, au cazut la pamant. Un raport efectuat de consultantul RoENG TEC, dupa o inspectie a zonei in data de 20 iunie, arata ca s-au produs doua avarii in cascada pe liniile de 400 kV Iernut-Gadalin si de 220 kV Iernut- Baia Mare. Linia de 400 kV a fost pusa in functiune in 1963, zona afectata fiind de 2.248 metri. Din cauza rafalelor, linia a cedat, fiind pusi la pamant 6 stalpi, de trei tipuri. In cazul unui stalp, fundatiile au fost total deteriorate, neputand fi recuperate, iar la alt stalp, jumatate, fiind necesare fundatii noi. In conditiile in care nu se gasisera proiectele stalpilor, solutia propusa a fost instalarea unor structuri, ale caror proiecte si detalii de atelier se afla in uz curent, pe fundatii noi pe piloti.

In cazul liniei de 220 kV, avaria s-a produs in cascada pe o portiune de 3.110 metri, fiind culcati la pamant patru stalpi. Si in cazul acestora s-au constatat distrugeri mari ale fundatiilor, neputand fi recuperate. Nici pentru acesti stalpi nu au fost gasite planurile stalpilor. Potrivit raportului, in cazul in care se gasesc planurile, stalpii ar putea fi refacuti dupa acestea. Daca nu, solutia este instalarea unor stalpi, aflati in uz curent, pe fundatii noi.

Pe acest subiect, Transelectrica a transmis printr-un comunicat de presa ca: „In urma declansarilor, alimentarea consumatorilor cu energie electrica nu a fost afectata. Atat la nivelul CNTEE Transelectrica cat si al celor doi operatori de distributie se actioneaza in regim de urgenta pentru realizarea unor lucrari provizorii prin care se va asigura un nivel corespunzator al sigurantei in alimentarea cu energie electrica a retelelor din zona de nord-vest a tarii. Totodata, au fost demarate si actiunile necesare pentru remedierea in cel mai scurt timp posibil a liniilor, prin lucrari de reconstructie a portiunilor de linii afectate (inlocuire stalpi si conductoare electrice)”.

  • Ce masuri vor fi luate pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai produca?

Transelectrica sustine ca vor fi retehnologizate toate statiile de transformare din reteaua electrica de transport. Potrivit Transelectrica, planurile de dezvoltare pe termen mediu si lung includ retehnologizarea tuturor statiilor de transformare din RET, prin inlocuirea echipamentelor uzate fizic si moral, cu echipamente noi, mai eficiente energetic, realizate conform tehnologiilor moderne, actuale. Un exemplu este retehnologizarea statiei 400/220/110 kV Bradu, modernizare aflata in plin proces de executie si care include realizarea statiei 220 kV in tehnologie GIS (anvelopa metalica cu izolatie in SF6), iar pentru 400 kV statie de exterior cu izolatie in aer.

Planul de dezvoltare contine si dezvoltarea retelei de 400 kV, atat pentru evacuarea puterii produse in unele zone, pentru integrarea surselor regenerabile energie si asigurarea stabilitatii SEN, cat si pentru cresterea capacitatilor de schimburi internationale. In aceasta categorie sunt cuprinse LEA 400 kV dublu circuit Smardan – Gutinas, LEA 400 kV dublu circuit Cernavoda- Stalpu cu un circuit intrare- iesire in statia 400 kV Gura Ialomitei, LEA 400 kV Suceava- Gadalin, LEA 400 kV dublu circuit 400 kV Resita- Pancevo, de interconexiune cu Serbia, trecerea la tensiunea de 400 kV a axei Portile de Fier- Resita- Timisoara- Arad (in prezent functionand la 220 kV), trecerea la tensiunea de 400 kV a axei Brazi Vest- Teleajen- Stalpu (in prezent functionand la 220 kV).

Cu referire punctuala la incidentul din zona judetelor Valcea si Arges, Transelectrica SA precizeaza ca promoveaza mai multe masuri de ordin investitional si de mentenanta.

Masuri de ordin investitional:

  • Finalizarea retehnologizarii statiei 400/220/110/20 kV Bradu (proiect in curs de derulare, inceput in anul 2014 cu termen de finalizare in 2017);
  • Derularea proiectului de retehnologizare a statiei 220/110 kV Arefu (deschiderea ofertelor a avut loc in data de 22.06.2016);
  • Derularea proiectului de retehnologizare a statiei 220/110 kV Raureni (deschiderea ofertelor va avea loc in data de 27.07.2016);

Trebuie mentionat faptul ca pe perioada desfasurarii lucrarilor de investitie din statiile electrice apare inevitabil si o crestere a riscului aparitiei unor intreruperi in alimentarea cu energie electrica (o reducere a sigurantei in functionare a zonei respective), deoarece desfasurarea lucrarilor impun scoaterea din functiune a unor parti a instalatiilor existente pentru a putea face loc noilor instalatii. O astfel de situatie inregistram si in statia 400/220/110/20 kV Bradu, unde a fost dezafectata o parte din instalatiile statiilor de 400 kV si 220 kV, pentru a putea instala noile echipamente„, arata Transelectrica.

Masuri de ordin investitional, pe termen mediu si lung:

  • Introducerea nivelului de tensiune de 400 kV in statia 220/110/20 kV Arefu. In acest scop se va elabora un studiu de analiza detaliata a zonei Arges- Valcea, care sa ia in considerare cresterea nivelului de siguranta in zona, prin introducerea nivelului de tensiune 400 kV in statia 220/110/20 kV Arefu, dar si cu luarea in considerare a retelei de 110 kV din zona. Din punct de vedere tehnic racordarea intrare- iesire in statia Arefu a LEA 400 kV Tantareni- Sibiu Sud nu este dificila, linia electrica trecand in imediata vecinatate a statiei 220/110/20 kV Arefu.

Masuri de mentenanta pe termen scurt:

  • Realizarea unei legaturi provizorii intre LEA 220 kV Bradu- Arefu si LEA 220 kV Bradu- Pitesti Sud, in scopul utilizarii celulei LEA 220 kV Pitesti Sud din statia Bradu, pana la finalizarea procesului de retehnologizare a statiei Bradu, pentru asigurarea functionarii LEA 220 kV Bradu- Arefu, la indisponibilizarea celulei proprii;
  • Devansarea in anul 2016 a lucrarilor de inspectie multispectrala pe LEA 220 kV Bradu- Stuparei, LEA 220 kV Stuparei- Raureni, LEA 220 kV Bradu- Arefu si LEA 220 kV Arefu- Raureni, programate initial in anul 2017, pentru a evalua minutios starea tehnica a liniilor si pentru a intreprinde eventualele masuri de remediere.

Masuri de cooperare operativa cu operatorul de distributie din zona pentru:

  • Realizarea schimbului de date in timp real intre sistemul EMS- SCADA Transelectrica si sistemul DMS- SCADA CEZ Distributie, in scopul imbunatatirii observabilitatii zonei 110 kV.

Pentru mai multe amanunte, citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro