Sari direct la conținut

Evgheni Prigojin a murit după ce avionul în care era s-a prăbușit – oficial / Biden sugerează că Putin ar fi în spatele prăbușirii avionului

HotNews.ro
Avionul lui Prigojin care s-a prabusit, Foto: Colaj foto
Avionul lui Prigojin care s-a prabusit, Foto: Colaj foto

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, era pe lista pasagerilor unui avion privat care s-a prăbușit miercuri în Tver, la nord de Moscova, a informat agenția de presă TASS, citând Rosaviatsia, autoritatea aviației ruse, relatează Reuters. Inițial nu s-a știut dacă fondatorul Wagner a murit, însă la câteva ore după accident autoritățile ruse au anunțat că atât Prigojin, cât și Dmitry Utkin, comandantul grupului, erau printre cei decedați. Cauza prăbușirii nu a fost anunțată, dar mai multe canale de telegram în legătura cu grupul Wagner spun că avionul ar fi putut fi doborât de sistemele antiaeriene ale armatei ruse, lucru neconfirmat deocamdată.

00:31Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, și Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, o altă figură cheie în Wagner, au murit miercuri după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit. Mai poate poate supraviețui gruparea Wagner fără fondatorul său, este întrebarea lansată de Guardian.

23:50Trupurile tuturor celor zece persoane care călătoreau la bordul avionului prăbușit au fost recuperate de la fața locului, iar operațiunea de căutare a fost finalizată, spune agenția de presă Interfax, citând serviciile de urgență, potrivit BBC.

23:42Sediul Grupului Paramilitar Wagner din Sankt Petersburg, miercuri seara, după ce a fost confirmat că Prigojin a murit în avionul care s-a prăbușit în Rusia:

23:42Consilierul pe securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a vorbit în iunie cu un consilier de top al președintelui rus Vladimir Putin despre Evgheni Prigojin, cu scopul de a transmite că Statele Unite nu au avut nicio implicare în rebeliunea armată Wagner și că este o problemă internă, a scris Wall Street Journal, citând oficiali anonimi.

23:28Cine a fost Evgheni Prigojin – de la vânzătorul de hot-dog în vârful mașinăriei de război a lui Putin

23:20OFICIAL: Autoritatea rusă de aviație civilă Rosaviatsia a confirmat și ea că Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin se aflau printre cele 10 persoane aflate la bordul unui avion implicat miercuri într-un accident mortal, relatează Reuters.

22:33 Încă o confirmare că Prigojin a murit: Canalul principal de Telegram folosit de grupul Wagner anunță că Evgheni Prigojin a murit:

22:21 Președintele SUA, Joe Biden, a spus că nu se întâmplă multe lucruri în Rusia fără ca Vladimir Putin să nu fie în spatele acestora și că, deși nu știe ce s-a întâmplat cu liderul Wagner, nu este suprins de știrile despre posibila moartea a lui Evgheni Prigojin în timpul prăbușirii unui avion în Rusia.

22:14Consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat după informațiile că liderul Wagner s-ar fi aflat la bordului unui avion prăbușit în Rusia și a spus că în ceea ce îl privește pe Prigojin „merită să așteptăm ca ceața războiului să dispară”, dar este clar că președintele Putin „nu iartă pe nimeni”, iar înlăturarea lui Prigojin este „un semnal către elitele ruse” că „lipsa loialității echivalează cu moartea”.

21:44Președintele american Joe Biden a fost informat despre prăbușirea avionului privat Rusia, a anunțat Casa Albă, în timp ce reacțiile internaționale sunt precaute până la confirmarea morții lui Prigojin.

Purtătorul de cuvânt al securității naționale a SUA, Adrienne Watson:

„Am văzut știrile. Dacă sunt confirmate, nimeni nu ar trebui să fie surprins.”

Kaja Kallas, prim-ministru al Estoniei, către CNN:

„Dacă este adevărat, arată că (președintele rus Vladimir) Putin va elimina oponenții și asta sperie pe oricine se gândește să-și exprime o opinie diferită de a lui”.

21:42Imagini de la locul prăbușirii arată bucăți din fuselajul avionului care par să fi fost lovite de fragmente precum cele eliberate de rachetele anti-aeriene:

21:35Mercenarii Wagner au confirmat că Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin sunt morți, potrivit oficialului pus de ruși în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov

20:55 Corpurile a opt persoane au fost găsite la locul în care s-a prăbușit avionul privat, spun serviciile de urgență, citate de Ria, scrie Reuters, dar nu există nicio confirmare că Prigojin se afla la bordul avionului care s-a prăbușit, deși agenția de aviație a spus că acesta se află pe lista pasagerilor.

20:35 „A fost lansată o anchetă cu privire la prăbușirea avionului Embraer care a avut loc în această seară în regiunea Tver. Potrivit listei de pasageri, printre aceștia se numără numele și prenumele lui Evgheni Prigojin”, a spus Rosaviatsia.

Anterior, TASS raportase că zece persoane au murit după ce un avion privat s-a prăbușit în regiunea rusă Tver, la nord de Moscova. Avionul, care zbura de la Moscova la Sankt Petersburg, transporta șapte pasageri și trei membri ai echipajului.

Avionul prăbușit era un avion Embraer Legacy cu numărul de serie RA-02795 și este înregistrat la compania Autolex Transport, pe care guvernul SUA a legat-o de Evgheni Prigojin,

20:10Primele informații vehiculate, dar neconfirmate oficial, ar indica faptul că avionul ar fi putut fi doborât de sisteme antiaeriene rusești.

Canalul de telegrame Wagner „Grey Zone” susține că avionul deținut de Evgheni Prigojin ar fost doborât de armata rusă.

La bordul avionul s-ar fi aflat și Dmitry Utkin, fondator al grupului Wagner și mâna dreaptă a lui Prigojin.

Reamintim că în luna iunie Prigojin a condus o revoltă în care luptătorii Wagner au preluat controlul asupra orașului rusesc Rostov-pe-Don și au doborât o serie de elicoptere militare, ucigându-i pe piloți, în timp ce înaintau spre Moscova. Președintele Vladimir Putin l-a acuzat pe Prigojin de trădare.

Rebeliunea armată a fost dezamorsată printr-un acord prin care Kremlinul a spus că, pentru a preveni vărsarea de sânge, Prigojin și unii dintre luptătorii săi vor pleca în Belarus, iar un dosar penal împotriva lui pentru rebeliunea armată va fi clasat.

Cine este Prigojin

Evgheni Prigojin s-a născut în Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), în 1961, la nouă ani după Putin. Tatăl său a murit când era mic. Mama sa a lucrat într-un spital, după cum a declarat Prigojin. Tânărul Prigojin a fost trimis la o şcoală sportivă, unde activităţile zilnice implicau adesea ore întregi de schi fond.

Nu a reuşit să devină un sportiv profesionist, iar după ce a terminat şcoala a intrat în anturajul unor infractori mărunţi. Documente datând din 1981, obţinute de la un tribunal, văzute de The Guardian şi prezentate în premieră de site-ul rus independent de investigaţii Meduza, îi spun povestea.

Într-o seară din martie 1980, în ultimii ani ai guvernării liderului sovietic Leonid Brejnev, Prigojin, pe atunci în vârstă de 18 ani, şi trei prieteni au plecat dintr-un bar din Sankt Petersburg aproape de miezul nopţii şi au observat o femeie care mergea singură pe o stradă întunecată.

Unul dintre prietenii lui Prigojin i-a distras atenţia femeii cerându-i o ţigară. În timp ce aceasta a vrut să-şi deschidă poşeta, Prigojin s-a strecurat în spatele ei şi a apucat-o de gât, strângând-o până când şi-a pierdut cunoştinţa. Apoi, prietenul său i-a luat pantofii, în timp ce Prigojin i-a scos cu îndemânare cerceii de aur şi i-a băgat în buzunar. Cei patru au dispărut apoi luând-o la fugă şi lăsând-o pe femeie întinsă pe stradă.

Instanţa a constatat că acesta a fost doar unul dintre numeroasele jafuri pe care Prigojin şi prietenii săi le-au comis în Sankt Petersburg pe o perioadă de câteva luni.

A fost condamnat la 13 ani de închisoare şi şi-a petrecut restul deceniului în spatele gratiilor, ratând moartea lui Brejnev şi perestroika lui Mihail Gorbaciov. A fost eliberat în 1990, când Uniunea Sovietică se afla în agonie.

Sursa foto: WillWest News / Profimedia

Drumul de la închisoare până la fondarea grupului Wagner

Pentru a se dota cu o armată care să corespundă ambițiilor sale, Prigojin, originar – ca președintele rus Vladirmir Putin – din Sankt Petersburg, recrutează mii de prizonieri pentru a lupta în Ucraina, în schimbul unei amnistii.

Evgheni Prigojin cunoaște foarte bine lumea închisorii, petrecând el însuși nouă ani în detenție în epoca sovietică pentru infracțiuni de drept comun.

A fost eliberat în 1990, când URSS se prăbușea și a înființat o afacere de succes cu hot-dog.

Apoi și-a deschis un restaurant de lux care a devenit unul dintre cele mai populare din Sankt Petersburg, unde Vladimir Putin a cunoscut, în paralel, propria sa ascensiune politică.

După ce Vladimir Putin a devenit președinte în 2000, firma sa de catering a avut contracte cu Kremlinul, ceea ce i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin” și reputația de a fi devenit miliardar datorită contractelor publice.

Acești bani i-ar fi folosit, așadar, pentru a fonda Wagner, o armată privată compusă inițial din veterani ai armatei ruse și ai serviciilor speciale.

În 2018, în timp ce acest grup, deja observat în Ucraina, Siria și Libia, era suspectat că operează în Africa, trei jurnaliști ruși care investigau afacerile companiei paramilitare sunt uciși în Republica Centrafricană.

Omul nemilos condus de „fiorul justițiarului”

Prigojin şi-a câştigat reputaţia de a fi cel mai crud comandant dintre cei care conduc invazia sinistră a Rusiei. El a părut să aprobe tacit o înregistrare video care arăta uciderea, cu un baros, a unui dezertor Wagner care, aparent, fusese predat înapoi de ucraineni în cadrul unui schimb de prizonieri. „O moarte de câine pentru un câine”, a comentat Prigojin la acea vreme.

În încercarea de a-i reconstitui povestea, The Guardian a vorbit cu multe persoane care l-au cunoscut pe Prigojin de-a lungul anilor şi multe dintre ele au solicitat anonimatul. Din aceste conversaţii reiese imaginea unui intrigant nemilos, care, servil cu superiorii şi tiranic cu subalternii, a urcat în vârful ierarhiei sociale.

„Este motivat şi talentat şi nu se va da înapoi de la nimic pentru a obţine ceea ce vrea”, a declarat un om de afaceri care l-a cunoscut pe Prigojin în anii 1990.

Pentru Prigojin, spun cei care îl cunosc, nu banii sau puterea au fost unicul factor care l-a motivat, deşi are acum şi bani, şi putere. În schimb, spun ei, el este condus de fiorul justiţiarului, de convingerea că luptă împotriva elitelor corupte în numele omului de rând şi de dorinţa de a-şi zdrobi rivalii.

„Se pare că se bucură de procesul în sine, nu doar de rezultatul final”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării.

De-a lungul anilor, Prigojin şi-a făcut o multţime de duşmani: foşti parteneri de afaceri care s-au simţit înşelaţi, generali ai armatei pe care i-a criticat că sunt doar nişte birocraţi şi oficiali de top din domeniul securităţii care se tem că are ambiţii de a prelua puterea politică.

Sursa foto: AFP / Profimedia

  • Știre în curs de actualizare
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro