Sari direct la conținut

„Nu sunt pregătit să omor o altă persoană”. Ce se întâmplă cu ucrainenii care refuză să lupte în războiul cu Rusia din motive de conștiință

HotNews.ro
Soldați ucraineni în acțiune, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni în acțiune, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Opțiunea serviciului militar „alternativ” a dispărut în Ucraina, după instaurarea legii marțiale anul trecut. Dar unii ucraineni au refuzat totuși participe activ în lupta cu Rusia, invocând principii biblice sau obiecții de conștiință, și acum se confruntă cu riscul de a face închisoaree, relatează The New York Times.

În cea de-a cincea zi de război, Mihailo Iavorski a vizitat centrul local de recrutare militară, dar nu pentru a se înrola în lupta împotriva forțelor rusești invadatoare, ci pentru a explica de ce nu poate să facă asta.

„Vă rog să mă scuzați, nu pot lupta, nu voi trage” a spus Ivorski, în vârstă de 40 de ani, ofițerilor de recrutare.

„Vă pot ajuta cu altceva”, a adăugat el.

Acesta a explicat că vrea să sprijine Ucraina, dar în concordanță cu „principiile biblice”.

Ofițerii nu s-au lăsat înduplecați și apoi a fost condamnat la un an de închisoare, alături de alți câțiva ucraineni – care pot fi numărați pe degete – care au invocat motive de conștiință.

Deși aceste cazuri sunt rare – și frecvent văzute de ucraineni ca simpatii pro-ruse disimulate -, ele evidențiază linia subțire între datorie și principii.

Iavorski a făcut apel la sentința primită și doar o persoană a făcut închisoare până acum pentru că nu a vrut să lupte în război.

Mii de ucraineni cu vârstă militară au fugit din țară pentru a evita să participe la război.

„Nu sunt pregătit să omor o altă persoană pentru o bucată de Ucraina sau pentru o bucată de Noua Zeelandă sau o bucată din Statele Unite”, a spus Iavorski. „Am alte valori și vreau ca acestea măcar să fie ascultate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro