VIDEO INTERVIU Varujan Pambuccian si Valentin Negoita discuta despre decalajul intre cerere si oferta de cadre cu competente digitale in sectorul IT
Varujan Pambuccian si Valentin Negoita au discutat despre decalajul dintre cerere si oferta de cadre cu competente digitale in sectorul IT&C, cat si despre, sistemul de invatamant romanesc, a treia Revolutie Industriala si clasa oamenilor inutili. Varujan Pambuccian: „Daca nu gandesti de acum felul in care o sa arate viitorul, s-ar putea sa vina viitorul ala peste tine si sa te miri ca arata asa”.
Decalajul dintre cerere si oferta in industria de IT&C
Varujan Pambuccian: Acum, in Romania, creste decalajul intre cererea de munca si oferta in domeniul IT. Insa, trebuie sa fim atenti si la un alt aspect. Decalajul a crescut pe modelul fabrica de soft. Fabrica de soft mai are, dupa parerea mea, cam 15 ani de viata si gata. Pentru ca au aparut foarte multe programe care pot genera soft. Meseria asta de muncitor in fabrica de soft, de programator, va incepe sa aiba probleme daca nu gasim la timp o solutie ca numarul mare de oameni care lucreaza in domeniu acesta, usor, usor sa fie dusi catre domenii mult mai creative. Sa fie tot in zona productiei de software, dar care sa nu necesite neaparat doar cunoasterea unui limbaj de programare si atat.
Momentan nu e o problema pentru Romania, dar decalajul creste intre cerere si oferta pentru locurile de munca in domeniu. Noi producem aproape 8.000 de specialisti pe an, ori cererea a depasit 12.000 pe an.
Trebuie sa intelegem ca muncitorul din fabrica de soft nu are nevoie neaparata de facultate. Pentru a reduce decalajul dintre cere si oferta, trebuie sa ne marim baza de recrutare catre liceu. O alta solutie este sa facem si noi ce fac altii astazi in Romania, adica outsourcing. Lucrul acesta deja a inceput catre Republica Moldova si catre Ucraina. Inca mai exista asa din inertie ideea ca programatorul este un fel de om de stiinta. A fost acum 30-40 de ani. Si mai trebuie facut un pas important: fabrica de soft trebuie redirectionata catre zona de cercetare si dezvoltare.
E important sa creem o piata pentru industria de software in Romania. Iar asta inseamna multe lucruri. Pleaca cu alfabetizarea digitala, pleaca cu ideea ca e bine sa dai bani pe soft…
Valentin Negoita: Vorbeam de circa 7-8.000 de absolventi pe an si o cerere de circa 15.000 de absolventi care sa intre maine in industria de IT&C, dar si in alte industrii care au nevoie de specialisti cu competente digitale.
Din 2010, Comisia Europeana a decis sa se concentreze pe niste campanii generate in fiecare stat membru prin care sa convinga tinerii sa se dedice unor cariere bazate pe IT. Aceasta este esenta acestor campanii numite eSkills 4 Jobs.
Sistemul de invatamant
Varujan Pambuccian: Un numar mare de facultati, care din pacate au si o cifra mare de scolarizare pregatesc oameni care devin someri la sigur. Avem foarte multi tineri care au absolvit aceste facultati, iar unii au facut greseala sa creada ca daca mai absolvesc inca una similara, in momentul acelas sigur o sa isi gaseasca de lucru… Unii si-au dat masterate, doctorate, iar problema aceasta este ca oamenii acestia nu isi gasesc de lucru. Din fericire, se poate face o conversie usoara catre meserii din zona tehnologiilor in care nu e neaparat nevoie sa stii foarte multa matematica sau foarte mult din zona stiintelor.
Raul a fost facut la prima reforma a sistemului de invatamant. Din pacate Statul sta nepermis de mult in zona invatamantului, ca vorbim de un sistem de invatamant. Asta nu mai are nicio legatura cu lumea in care traim. In mod normal, o scoala ar trebui sa fie un grup de profesori care propune o curricula. Ideea asta cu curricula uniforma, cu teste nationale, astea sunt lucruri care trebuie abolite pentru ca ele nu mai au nicio legatura. Ele vin din perioada primei Revolutii Industriale, noi suntem in a treia Revolutie Industriala, iar tipul de om de care avem nevoie nu are nicio legatura cu tipul de om de care a avut nevoie prima Revolutie Industriala.
A treia Revolutie Industriala si clasa oamenilor inutili
Exista o teorie care mie mi se pare foarte interesanta si adevarata. Daca prima Revolutie Industriala a venit cu clasa muncitoare, a treia Revolutie Industriala vine cu clasa oamenilor inutili. Trebuie sa intelegem ca acest lucru se va intampla, iar statele castigatoare vor fi cele care vor avea extrem de diminuata clasa aceasta.
Despre Coalitia Skills 4 IT
Valentin Negoita: Comisia Europeana estimeaza ca in orizontul anilor 2020 va exista un deficit de 850.000 de cadre in industria de IT&C si in industriile conexe care folosesc IT-ul. Asta inseamna o oportunitate pentru toate statele europene sa isi dedice politicile educationale pentru formarea profesionala. Evident ca acest decalaj (intre cerere si oferta – n.red) se va reduce pana in anul 2020, inclusiv in Romania, datorita acestor programe reunite sub “umbrela” denumita Coalitia eSkills 4 IT, pe care am lansat-o deja.