Sari direct la conținut

Cine este Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Rusiei, femeia care a vrut să demisioneze după invadarea Ucrainei dar Putin a rugat-o să rămână pe post. Acum, Kremlinul o critică

HotNews.ro
La cateva zile dupa invadarea Ucrainei, Elvira Nabiulina a aparut la o conferinta de presa imbracata in negru, starnind speculatii, Foto: - / Sputnik / Profimedia
La cateva zile dupa invadarea Ucrainei, Elvira Nabiulina a aparut la o conferinta de presa imbracata in negru, starnind speculatii, Foto: - / Sputnik / Profimedia

Când Elvira Nabiullina a venit îmbrăcată în negru la o conferință imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, ea a provocat un val de speculații.

Guvernator al băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina a vrut să demisioneze imediat după invazie, dar Putin ar fi rugat-o să rămână și a numit-o pe încă un mandat de 5 ani, spun patru persoane apropiate discuțiilor, citate de Deutsche Welle.

Aflată la al doilea mandat de guvernator, ea este o apropiată a președintelui Putin. Înainte de a conduce Banca Rusiei, ea a fost consilier economic al lui Putin, o slujbă pe care a preluat-o după o perioadă în care a fost ministru al economiei și comerțului.

La fel ca fostul secretar de stat american Madeleine Albright, Nabiullina comunica prin vestimentație și broșele pe care le purta. O broșă în formă de pasăre migratoare simboliza sosirea iernii și înghețarea dobânzii-cheie, iar o broșă sub forma literei V a însemnat o redresare economică în curs.

Faptul că a apărut îmbrăcată în negru și fără nicio broșă a fost interpretat în fel și chip; unii spuneau că dezavuează invazia Ucrainei, alții că ține doliu după economia Rusiei, alții că îl sfidează pe Putin sugerând că nu e de acord cu războiul său.

Nabiullina nu este străină de crize. Ea a condus economia rusă printr-o serie de șocuri de când a preluat funcția de șef al Băncii Centrale a Rusiei în 2013, confruntându-se inclusiv cu sancțiunile occidentale de după anexarea Crimeei.

Ea a fost lăudată pentru faptul că a curățat de corupție sistemul bancar. Sute de licențe bancare au fost retrase, inclusiv de la bănci considerate până atunci de neatins, înjumătățind numărul băncilor rusești (la circa 500).

Pe măsură ce rubla rusă s-a prăbușit față de dolarul american în 2014, pe fondul scăderii prețului petrolului și al sancțiunilor occidentale, Nabiullina a ridicat ratele dobânzilor la peste 17%, ajutând Rusia să revină la creștere și să reducă inflația. Mari și influente publicații occidentale- inclusiv Euromoney și The Banker – au lăudat-o drept unul din cei mai buni bancheri centrali.

De etnie tătară, Nabiullina provine din clasa de jos a societății. Tatăl șofer, iar mama lucra într-o fabrică. A absolvit științe economice la Universitatea de Stat din Moscova.

În apogeul pandemiei în 2020, când guvernul a cerut oamenilor să se autoizoleze, Nabiullina a purtat o broșă în formă de casă. Aceasta a fost urmată de o broșă în formă de porumbel, după anunțul privind reducerea ratei dobânzii. O broșă sub forma unui buton de pauză însemna o înghețare a scăderilor de dobândă, iar o broșă în formă de șoim simboliza rate mai mari ale dobânzilor.

Nabiullina a fost sancționată de Canada și Australia pentru legăturile strânse cu liderii regimului rus. Ea se confruntă cu sancțiuni care au înghețat o mare parte din rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari (696 de miliarde de euro) ale băncii centrale, limitându-i serios capacitatea de a face față crizei economice. Dar nu e prima criză prin care trece Rusia cu ea la cârma băncii centrale.

În 2014, Rusia a fost zguduită de două șocuri economice: o prăbușire a prețurilor petrolului – cauzată de o creștere a producției americane și de refuzul Arabiei Saudite de a reduce producția, diminuând veniturile petroliere ale Rusiei, dar și de sancțiunile economice impuse după anexarea Crimeei.

Rusia a trecut printr-o reajustare dureroasă, iar economia s-a micșorat timp de un an și jumătate. Dar până la jumătatea anului 2017, Nabiullina reușise ceva ce părea exagerat în urmă cu doar câțiva ani: o inflație sub 4%, cea mai scăzută din epoca post-sovietică a țării.

Nabiullina a participat la întâlniri internaționale, inclusiv la simpozionul anual al Rezervei Federale de la Jackson Hole în Wyoming și la întâlniri regulate cu bancherii centrali organizate de Banca Reglementelor Internaționale („Banca” Băncilor Centrale).

Ea a fost descrisă ca fiind simpatică, concentrată, întotdeauna bine pregătită, o susținătoare a forțelor pieței (în ciuda educației sale economice din epoca sovietică) și o fană a istoriei și a operei. Născută în Ufa, un oraș la peste 1000 de km est de Moscova, cunoscut pentru industria sa grea, ea a studiat la Universitatea de Stat din Moscova, una dintre cele mai prestigioase școli din țară. Este căsătorită cu un coleg de facultate, economist și el.

Ea a „orientat” rezervele băncii Rusiei către aur, euro și renminbi chinezesc. De-a lungul mandatului său, ponderea dolarilor în rezerve a scăzut de la 40% la aproximativ 11 la sută. Chiar și după ce sancțiunile au înghețat rezervele de peste mări ale băncii, țara are rezerve „suficiente” de aur și renminbi, le-a spus ea parlamentarilor.

Alte protecții împotriva sancțiunilor au inclus o alternativă la SWIFT, sistemul global de mesagerie bancară, dezvoltat în ultimii ani. Banca a schimbat și infrastructura de plăți pentru a procesa tranzacțiile cu cardurile, astfel încât chiar și plecarea Visa și Mastercard să aibă un efect minim.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro