Decizie istorica la nivel european: Dupa divort, tatii sunt egali cu mamele in privinta copiilor. Cristi Danilet: Sa nu uitam ca sotul divorteaza de sotie, nu si de copil
Acum o luna s-a aprobat de catre Adunarea Parlamentata a Consiliului Europei Rezolutia 2079 (2015) privind „Egalitatea si autoritatea parinteasca comuna: rolul tatilor”. Este o decizie istorica menita sa schimbe legislatia si jurisprudenta la nivel european,scrie judecatorul Cristi Danilet pe site-ul sau, intr-un articol intitulat „Consiliul Europei: dupa separare/divort tatii sunt egali cu mamele in privinta copiilor”.
Rezolutia aprobata luna trecuta propune masuri pentru a promova egalitatea intre barbati si femei in exercitarea autoritatii parintesti comune, inclusiv in cazurile de separare si divort.
Cristi Danilet pune la dispozitia celor interesati traducerea inlimba romanaa rezolutiei. De asemenea,raportulcare a stat la baza rezolutiei a fost tradusin limba romanade catre ARPCC.
„Jurisprudenta din Romania, din pacate, confirma temerile europene si anume ca orientarea instantelor este majoritata inspre a acorda mamei domiciliul copilului si un interval de timp pentru acces la copil mult superior celui acordat tatalui. Chiar si dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil care a dorit o schimbare a mentalitatii practicienilor in drept si familiilor cu parinti separati sau divortati, inca se pastreaza vechile practici, consacrate de un Cod comunist al Familiei si consacrate de o jurisprudenta discriminatorie a vechiului Tribunal Suprem”, comenteaza judecatorul roman.
Este necesar ca avocatii sau judecatorii sa realizeze ca noua institutie a autoritatii parintesti comune cu privire la copil este cu totul altceva decat fosta institutie a incredintarii minorului, arata Cristi Danilet.
Acesta explica faptul ca modelul Cochem presupune o abordare interdisciplinara a cazurilor implicand conflicte cu privire la parinti-copil: cazul se trateaza juridic, psihologic si social; se evita transformarea salii de judecata intr-un camp de batalie; indivizii si insitutiile coopereaza; in centrul procedurii se afla medierea.
In baza principiilor acestului model de tratare a cazurilor judice cu copii judecatorii trebuie sa se retraga cat mai mult din campul decizional, lasand parintii sa decida, urmare a sesiunilor de mediere acolo unde este necesar, asupra modului in care isi vor imparti responsabilitatile cu privire la copil, dupa separarea lor, arata sursa citata.
„Sa nu uitam ca ‘sotul divorteaza de sotie, nu si de copil’. Practic, respectarea interesului superior al copilului inseamna a i se asigura acestuia un contact cu parintii sai cat mai apropiat de cel avut inainte de separarea parintilor. Orice incalcare a acestui principiu lasa urme adanci asupra copilului si mareste tensiunile si conflictele intre parinti, transformand copilul intr-un simplu obiect de razbunare si santaj cum, din pacate, decenii intregi s-a si intamplat in Romania”, mai scrie judecatorul Cristi Danilet.