Un expert explică de ce Occidentul este parțial de vină pentru contraofensiva lentă: SUA cheltuia 1 miliard de dolari pe zi în Irak și Afganistan
Un expert a declarat că este „obosit” să audă opinii despre motivul pentru care contraofensiva Ucrainei decurge lent.
„În concluzie, Occidentul nu a livrat ceea ce a promis și, mai important, nu a livrat nici măcar o fracțiune din ceea ce este necesar în Ucraina”, a declarat John Spencer, președinte al catedrei de studii privind războiul urban de la Modern War Institute.
Nicio altă armată nu a fost nevoită să spargă „linii defensive minate atât de extinse” de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a scris el pe X, potrivit Sky News.
I am tired of all the „expert” opinions on why Ukraine’s counteroffensive is going so slowly, or claims it has failed. Bottom line, the West didn’t deliver what they promised and more importantly didn’t deliver even a fraction of what is needed in Ukraine.
— John Spencer (@SpencerGuard) August 11, 2023
De asemenea, el a afirmat că nicio armată occidentală nu ar încerca o astfel de acțiune fără o dotare de 1.000 de ori mai mare decât cel de care dispune Ucraina.
Spencer a spus că au existat plângeri cu privire la suma promisă Ucrainei, cum ar fi cele 40 de miliarde de dolari ale SUA – în condițiile în care, prin comparație, America cheltuia 1 miliard de dolari pe zi pentru a desfășura mai puțin de 260.000 de soldați în Irak și Afganistan.
„Ucraina a trebuit să mobilizeze mai mulți soldați (peste 700.000, probabil 1 milion) decât întreaga armată americană, iar noi cheltuim peste 800 de miliarde de dolari pe an pentru a fi pregătiți să apărăm SUA și interesul nostru național”, a spus el.
„E timpul ca Ucraina să își asume riscuri pentru o mare lovitură în contraofensivă”
Ucraina trebuie să își asume riscuri pe contraofensivă înainte ca aceasta să se încheie, potrivit unui analist în domeniul apărării. Este nevoie de „mult mai multe progrese” dacă armata vrea să își atingă principalul obiectiv strategic – ajungerea pe coasta Mării Azovului, a declarat profesorul Micheal Clarke pentru Sky News.
Întreaga linie de front de peste 1.200 de km este activă, dar eforturile ucrainenilor s-au concentrat pe degradarea artileriei rusești, a stocurilor de muniție și a rezervelor de combustibil din spatele liniilor de front.
„Totul este acum în joc pentru că ucrainenii au avansat în trei din patru locuri în care au făcut incursiuni”, a spus el.
„Acum trebuie să înceapă să își asume riscuri, cred eu, și să încerce cu adevărat să facă o breșă, chiar dacă aceasta le provoacă pierderi mari”, spune Micheal Clarke.
Atacurile pe care armata ucraineană le-a efectuat asupra aprovizionării rusești au ca scop să forțeze Rusia să se retragă dezordonat atunci când încearcă să îi „lovească” cum trebuie, a spus profesorul.
„Ucrainenii își consumă vara, consumă din ce în ce mai multe săptămâni”, a spus profesorul, adăugând că, probabil, mai au la dispoziție două luni pentru rezultate cu adevărat importante.
Soldați ucraineni cu un tun M777 în regiunea Donețk (Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)
Ucrainenii își apără contraofensiva
Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a apărat progresele înregistrate de Ucraina în contraofensiva sa, potrivit CNN.
El a susținut că, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, armata rusă era „isteric temută și nici măcar nu se imagina că poate fi combătută eficient”.
„Pentru a demonta în sfârșit un alt mit la care ieri oamenilor le era frică să se gândească, toată lumea trebuie să aibă răbdare și să monitorizeze îndeaproape activitatea de înaltă calitate a forțelor armate ale Ucrainei. Ele vor ajunge în orice caz la o concluzie obligatorie și corectă. Rusia va înceta să mai existe ca amenințare militară după războiul din Ucraina. Cel puțin pentru Ucraina și Europa. Între timp… operațiunile ofensive continuă”, a scris el pe Twitter.
Într-o înregistrare video publicată marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că contraofensiva nu a fost ușoară și că „de desfășoară probabil mai lent” decât sperau unii.
Comentariile sale au fost făcute după ce CNN a relatat că oficialii occidentali descriu evaluări din ce în ce mai „sumbre” cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ în timp ce se luptă să străpungă liniile defensive multistratificate ale Rusiei, potrivit unor înalți oficiali americani și occidentali informați cu privire la cele mai recente informații.