Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cat de pregatita e Romania pentru valul de refugiati din Orientul Mijlociu; Cum a obtinut milionarul "stresat" o despagubire uriasa de la ANRP, in timp record; Cat executa puscariasii, in mod real, din pedepsele primite

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Cat de pregatita e Romania pentru valul de refugiati din Orientul Mijlociu. Situatia imigrantilor din Balcani si din apropierea granitei cu Romania, in special de la frontiera dintre Serbia si Ungaria, a pus in alerta si autoritatile din tara noastra. Ridicarea gardului de sarma ghimpata de catre Ungaria, pentru a impiedica invazia refugiatilor din Serbia, ar putea crea un scenariu dramatic pentru Romania: refugiatii care doresc sa ajunga cu disperare intr-o tara Occidentala sa isi aleaga o noua ruta, cea prin Romania. Deocamdata, acest scenariu este privit cu rezerva de autoritati. Problema se afla in mainile Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI), Departamentul Azil si Integrare (DAI) – structura specializata a Ministerului de Intern, si Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR), care sprijina guvernul in consolidarea sistemului de azil si a legislatiei in materie de azil, scrieAdevarul.

Cum a obtinut milionarul „stresat” o despagubire uriasa de la ANRP, in timp record. Procurorii DNA au demonstrat ca cererea prin care afaceristul Horia Simu a solicitat urgentarea dosarului sau de despagubire a fost inregistrata chiar de sefa ANRP de atunci, Ingrid Zaarour, care, audiata fiind, nu a recunoscut acest lucru, insa anchetatorii au cerut o expertiza grafologica. Astfel, „prin raportul de constatare criminalistica din 10 iulie 2015 al Serviciului Criminalistic din cadrul IGPR „Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, s-a stabilit ca mentiunile olografe (…) au fost executate de Zaarour Ingrid”, se arata in rechizitoriul procurorilor. Ei mai arata ca dosarul de restituire a lui Simu a avut un traseu „privilegiat”, legatura dintre sefa ANRP si „regele Cuprului” fiind mijlocita de Vlad Moisescu, liberalul cercetat in dosarul primarului suspendat Andrei Chiliman. De altfel, Sima a recunoscut ca este prieten cu Moisescu. Si Zaarour a recunoscut faptul ca il cunostea pe Moisescu, care se afla in relatii de prietenie cu Simu, „prin prisma calitatii de membri de partid”, anuntaEVZ.

DLAF verifica cum a dat STS 3 milioane de euro pentru modernizarea Sistemului 112 unei asocieri din care fac parte si firme care ar fi controlate de Sebastian Ghita. Departamentul pentru Lupta Antifrauda – DLAF va demara o actiune de control in cazul unui contract de trei milioane de euro, atribuit de STS pentru modernizarea serviciului 112 unei asocieri din care fac parte si firme care ar fi controlate de Sebastian Ghita. Potrivit unui raspuns primit de Hotnews, DLAF a primit, pe 11 august, din partea Oficiului European de Lupta Antifrauda – OLAF informatii referitoare la o posibila frauda cu fonduri UE in atribuirea contractului. STS a atribuit contractul de aproape 3 milioane de euro pentru modernizarea structurii hardware si software a Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 din Bucuresi si Ilfov asocierii formate din firmele S&T Romania, Quality Business Solutions, Teamnet International, Teamnet Solutions International, o parte din lucrari fiind subcontractata tot unei firme din grupul Teamnet – Teamnet Project Management Solutions. Asocierea a fost singurul ofertant la aceasta licitatie, informeazaGandul.

Ocuparea Moldovei de catre URSS: „E plina Siberia de cimitire ale copiilor Basarabiei”. Avea opt ani cand a vazut Basarabia ocupata de sovietici, in 1940. La noua ani este obligat sa plece, alaturi de mama lui si de cele trei surori, in Siberia, in timp ce la 14 ani fuge, cu tot cu familia sa, „de Satana”, intorcandu-se in satul natal, Molovata. Martor al decimarii, prin foametea din 1946, a unui intreg popor. Peste o viata, la 58 de ani, in 1989, arboreaza tricolorul romanesc in curtea scolii din Saratenii Vechi, in calitate de profesor, cand sunase redesteptarea nationala intre Prut si Nistru. Aceasta este povestea vietii basarabeanului Boris Vasiliev. Chisinaul mi-a oferit ocazia, pe 5 iulie 2015, cu prilejul celei de-a patra Mari Adunari Nationale, sa intalnesc un destin dureros cat istoria din ultimii 75 de ani a Basarabiei. Venise, desi imi dau seama, cu mare greutate, la manifestatia care punea, inca o data, problema unirii Republicii Moldova cu Romania. Si asta in conditiile in care noua mea cunostinta se proptea in doua carje. Dar parca betele acelea nici nu existau, pentru ca intreg corpul sau, plin de o energie interioara imposibil de stavilit, era infasurat intr-un imens steag tricolor, informeazaRomania Libera.

Cum ar putea fi afectata Romania de problemele Chinei. Avertismentul expertilor despre masurile incluse in noul Cod Fiscal. Desi se afla la mii de kilometri distanta, Romania poate fi afectata de problemele Chinei. Autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa fie mai prudente, spun analistii. Sa nu promita reduceri de taxe si cresteri de salarii in acelasi timp. Specialistii spun ca o agravare a situatiei din China va afecta intreaga lume. Radu Craciun, economist sef BCR: „Exista temeri serioase vis-a-vis de o posibila incetinire a economiei globale datorata in esenta incetinirii economiei Chinei si s-ar propaga in mod inevitabil si in economia romaneasca, datorita importantei pe care o au exporturile.” Desi exporturile Romaniei catre China sunt neglijabile, criza asiatica ar putea ajunge la noi… „pe usa din dos”, anuntaStirileProtv.ro.

DW: SRI si justitia. CSM a respins recent sesizarile privitoare la o presupusa implicare abuziva a SRI in actul de justitie, dar Asociatia Magistratilor continua sa critice lipsa de transparenta. Generalul SRI Dumitru Dumbrava provocase nu demult o dezbatere aprinsa pe tema rolului pe care il joaca serviciul secret in actul de justitie. Incercand sa explice natura implicarii SRI, el a declarat (www.juridice.ro, 30 aprilie 2015) ca serviciul insoteste evolutia unui dosar judiciar de la initierea sa si pana la emiterea unei sentinte judecatoresti. Unii magistrati au reactionat cerand CSM sa investigheze pana unde se intinde rolul SRI-ului si daca nu cumva agentii secreti abuzeaza de pozitia lor. CSM a cerut lamuriri SRI-ului si in 15 iunie a emis o decizie potrivit careia independenta justitiei nu este nicidecum limitata de activitatea serviciului secret, dar judecatorii reuniti in Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) nu s-au declarat multumiti. In opinia lor, atata timp cat presupusele lamuriri oferite de SRI continua sa fie secrete, decizia CSM nu poate fi convingatoare. Luni 24 august s-a dezbatut noua plangere din partea AMR care a fost si de asta data respinsa, informeazaDeutsche Welle.

Cat executa puscariasii, in mod real, din pedepsele primite. Care sunt motivele reducerilor. Tot auzim pe la TV despre condamnarile la „ani grei” de inchisoare aplicate de instante pentru savarsirea de diverse infractiuni, de la lovire si furt la viol si omor. In general, perceptia publica in astfel de ocazii este lipsita de nuante. Cand cineva este condamnat, de exemplu, la 8 ani inchisoare, lumea se gandeste ca acea persoana condamnata va sta in puscarie 8 ani, pentru ca asta spune pedeapsa: 8 ani de inchisoare. In realitate, extrem de rar o pedeapsa cu inchisoarea se executa integral, adica se va sta in inchisoare exact numarul de ani hotarat de instanta care a dispus condamnarea, intrucat in Codul penal (si cel „comunist”, si cel „capitalist”) era si este prevazuta posibilitatea liberarii conditionate. Aceasta inseamna ca, daca un condamnat executa efectiv (sta in inchisoare) o parte din durata pedepsei la care a fost condamnat si daca are o buna comportare in detentie, el va putea fi pus in libertate mai devreme decat prevede hotararea de condamnare, scrieAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
nick24 • 2023-10-22 18:50:47
De ce nu păzesc coastele Africii? De ce nu-i descurajează prin expedierea lor înapoi și confiscarea ambarcatiunilor? Mai vor încă 25000 de musulmani în Spania și Europa?
2 29
Abraxas23 • 2023-10-22 20:32:25
La mai mare, hai ca se poate!:)
5 14
parbriz • 2023-10-22 20:32:30
De ce nu sunt trimisi automat inapoi? Fara sa mai debarce, de pe vasul cu care au venit, direct pe vasul cu destinatii home, sweet home.
2 23
Bbb24 • 2023-10-23 16:29:32
Vorbim si comentam degeaba afumatii care conduc Europa au un singur scop distrugerea culturala a europei si mixarea populatiei. Ei sunt niste dictatori cate vor sa conduca Europa cum vor ei si gasca lor nu cum vor Europenii si spun ca asta nu e dictatura. Un singur referendum nu au facut sa intrebe Europenii ce vor. Vor migratie vor bande criminale vor sa finanteze Palestina condusa de hamas etc.
0 2
parbriz • 2023-10-23 18:25:05
Cum sa faca referendum? vonderleyen si borel stiu mai bine ce vor europenii. poate ca asta e problema. europeni nu exista. exista romani, unguri, polonezi, nemti, etc. altfel risti ca o mana de mizerabili sa faca toata europa praf
0 0
floriniulian • 2023-10-22 21:01:36
Asistam la distrugerea civilizatiei europene/occidentale din cauza unei clase politice de analfabeti ignoranti si fatalai progresisti si a unei populatii blazate,care se gandesc mai mult la ''pensii''decat la viitorul natiei lor.
4 27
[deleted] • 2023-10-22 21:10:21
Acest comentariu a fost șters.
2 22
flexingmybrain • 2023-10-22 21:21:34
Voi vedeti undeva femei si copii?
3 20
Bbb24 • 2023-10-23 00:06:17
Europa este condusa de oameni slabi multi corupti care nu mai reprezinta interesele cetatenilor Europeni. Partea proasta este ca europenii sunt anesteziați, fricosi, speriati, cenzurati nu reactioneaza au reusit atat sa ii spele pe creier cu multiculturalismul si deznatinalizarea incat privesc neputincioși la invazia imigrantilor si distrugerea valorilor si civilizatiei europene pentru care stramosii lor si-au dat viata. Sa speram ca la anu la alegeri vor disparea incompetentii astia din conducere EU.
1 14
revo • 2023-10-23 08:21:53
cred ca pot fi ajutati punandu-li-se la dispozitie o nava de transport sigura, care sa-i duca pe toti acasa, in Africa. A fost rau cand erau colonii europene. Acum, ca au navalit chinezii peste ei si-i pun la munca, parca e mai bine la fostii colonialisti. E foarte greu sa inveti, sa dai examene, sa dai interviuri, sa muncesti toata viata... nu mai bine vii sa traiesti, claie peste gramada, din ajutoare, fara sa inveti macar limba tarii gazda? Si apoi sa demonstrezi, sa dai foc la masini si magazine, sa faci trafic de droguri si persoane si sa acuzi ca esti discriminat?
0 10
Ed___ • 2023-10-23 11:09:12
încălzirea globală, globalizarea economică face un mare val de sărăcie în Africa
1 3
Sepupu • 2023-10-23 11:25:14
Lenea și politica lui "ajutați-i pe africani că sunt la fel de egali " ca europenii. În vorbe suntem cu toții egali.
0 5
Sepupu • 2023-10-23 11:23:42
Pe aștia WOKE, neo-x care cer atâtea și atâtea pretinzând ingenuncherea albilor, i-aș întreba: dacă există egalitate, de ce nu devine Africa liberă ceea ce a fost Europa până să o distrugă politica migrationista care a condamnat la moarte europenii și cultura europeana? Groaznic ce se întâmplă cu Vestul. Ar trebui trimiși în Africa toți politicienii care au contribuit la decăderea Europei. Nu au adus decât mizerie, moarte și terorism.
0 6
INTERVIURILE HotNews.ro