Sari direct la conținut

Turnul Spart din comuna Boita (judetul Sibiu), construit in sec. XV-XVI, pus in pericol de lucrarile de reabilitare a drumului DN7

HotNews.ro

Politistii au amendat joi cu 25.000 de lei firma de constructii care se ocupa de reabilitarea DN7 (de pe Valea Oltului) deoarece a pus in pericol Turnul Spart, din comuna Boita (judetul Sibiu), lucrand cu excavatorul chiar langa monumentul construit in secolele XV-XVI, potrivit Agerpres. Lucrarile au fost oprite pana la intrarea in legalitate.

„De dimineata a fost o sesizare telefonica. (…) Amenda data este de 25.000 de lei. Directia de Cultura a dispus sistarea imediata a lucrarilor”, a precizat Elena Welter de la IPJ Sibiu.

Pe Valea Oltului, pe sectorul de drum aflat pe raza judetului Sibiu, se executa pana in 2016 lucrari de reabilitare a drumului si consolidare a versantilor, asemanatoare cu cele care s-au efectuat deja in zona localitatilor Brezoi si Calimanesti.

Firma care face lucrarile trebuia sa angajeze si un specialiast care sa se ocupe de supravegherea arheologica, spune seful Directiei Judetene de Cultura.

„E vorba de lucrarile de consolidare si reabilitare a Drumului National. CNADNR a cerut Consiliului Judetean in noiembrie 2014 un aviz pentru lucrari, l-au si primit, dar cu mentiunea ca au obligatia de a angaja o societate pentru supraveghere arheologica. Ei s-au apucat de lucrari, dar fara un contract de supraveghere arheologica. Nu se demoleaza turnul, dar s-au apropiat destul de mult de el cu lucrarile. Constructorilor le-a fost trimisa o adresa de sistare a lucarilor, pana la intrarea in legalitate”, a declarat directorul Directiei, Razvan Pop, pentru turnulsfatului.ro.

Turnul Spart face parte din a patra fortificatie medievala din complexul de aparare a Turnului Rosu. Inalt de 20 metri, cu ferestre de tragere la trei nivele avea ziduri groase de patru metri la baza. A fost ridicat pe malul Oltului, prin turn ridicandu-se pe panta dealului pe o intindere de 10 metri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro