Sari direct la conținut

Victor Ponta a cerut Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala un OUG semnat de el. Radu Nicolae, Centrul de Resurse Juridice: Este o premiera legala  in Romania, ca un premier sa-si atace propria ordonanta de urgenta

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a cerut, luni, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu exceptia de necunstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta nr 7/ 2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate. In solicitarea adresata Avocatului Poporului, premierul Ponta arata ca guvernul este hotarat sa rezolve problema cresterii gradului de valorificare a bunurilor confiscate si un act normativ care sa raspunda „tuturor exigentelor legii fundamentale si interesului public”.

  • Centrul de Resurse Juridice a sesizat vineri Avocatul Poporului. Radu Nicolae, manager de programe la CRJ, a declarat, pentru Hotnews.ro, ca este „o premiera legala in Romania, ca un premier sa-si atace propria ordonanta de urgenta si sa ceara Avocatul Poporului sa-i conteste constitutionalitatea”. (Vezi solicitarea in documentul atasat)

„Asta inseamna ori ca mecanismele de cooperare din cadrul guvernului interministeriale nu functioneaza, adica nu stie stanga ce face dreapta. Ori ca premierul vrea sa puncteze, sa arate ca este dispus sa i se verifice constitutionalitatea propripriilor ordonante”, a explicat Radu Nicolae pentru Hotnews.ro. El a mai precizat ca premierul nu ar fi inteles despre ce era vorba in OUG, deoarece aceasta „nu stabileste masuri de recuperare a prejudiciului, ci doar masuri de utilizare a bunurilor imobile dupa ce au fost ele confiscate”. Nicolae sustine ca ar trebui ca toate bunurile confiscate sa fie disponibile online, cu fotografie, cu situatie juridica, astfel incat orice cetatean sa vada cat s-a confiscat, ce s-a confiscat si de la cine.

La randul ei, Georgiana Iorgulescu, director CRJ, ca demersul premierului este impotriva ratiunii pentru care a fost instituit dreptul la sesizare:

„Legea Avocatului Poporului pune la dispozitia oricarui cetatean dreptul de a sesiza institutia cu privire la neconstititionalitatea prevederilor din OUG. Avocatul Poporului, pe baza propriilor aprecieri, hotaraste daca sesizeaza sau nu Curtea Constitutionala. Sesizarea facuta de premierul Romaniei la Avocatul Poporului impotriva propriului act normativ (OUG 7/2015) este impotriva ratiunii pentru care a fost instituit dreptul de sesizare si anume aceea de a corecta potentiale vicii de constitutionalitate din ordonante de urgenta, nu de a obtine confirmarea Curtii Constitutionale cu privire la propriile acte. Pe scurt, tu, ca si emitent al actului normativ, nu sesizezi Avocatul Poporului pentru ca, eventual, Curtea Constitutionala sa iti dea dreptate – este ridicol si impotriva spiritului legii Avocatului Poporului. In orice caz, este o mare premiera pentru un premier jurist.”

In data de 16 aprilie 2015 in Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata Ordonanta de Urgenta Nr.7 din 15 aprilie 2015, privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate, in care se arata ca bunurile imobile intrate, prin confiscare, in propietatea privata statului pot fi transmise in domeniul public al statului si in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale, altor insitutii publice de interes national sau a regiilor autonome la solicitarea acestora. Valoarea bunurilor este stabilita potrivit art. 6 alin. (3) din OUG nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate in propietatea privata a statului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro