Sari direct la conținut

Victor Ponta: "Nu orice fel de procuror" poate ancheta senatorii. Scoaterea procurorilor din categoria magistratilor ar avea sustinere

HotNews.ro

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca, in opinia sa, „nu orice fel de procuror” poate ancheta senatorii si a apreciat ca, desi initial el s-a opus propunerii ca procurorii sa fie scosi din categoria magistratilor, o astfel de propunere ar avea in prezent sustinere in Parlament, potrivit Mediafax.

Ponta a declarat, la inceputul Biroului Permanent National al PSD, ca a avut, la Cotroceni, o discutie „mai putin formala” cu presedintele Klaus Iohannis despre ordinea constitutionala in Romania si despre faptul ca in stat trebuie sa existe trei puteri -juridica, legislativa si executiva- care trebuie sa se respecte, cu asigurarea independentei.

Solicitat de ziaristi, dupa reuniunea BPN, sa dea mai multe detalii despre convorbirea cu presedintele, Ponta a aratat ca, in discutia privind respectul dintre cele trei puteri, avea in vedere un singur caz, despre care crede ca si presedintele a fost de acord.

Ponta a subliniat ca intre cele trei puteri trebuie sa existe un anumit tip de comunicare, sustinand ca orice membru al Guvernului se adreseaza Parlamentului prin prim-ministru, care semneaza inclusiv raspunsuri interpelari, si in mod asemenator presedintele tarii se adreseaza direct Parlamentului si nu prin intermediari.

„Asa incat, relatiile intre justitie trebuie facute prin procurorul general, eventual ministrul Justitiei. Nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii. La asta m-am referit, mi se pare un lucru extrem de bun-simt”,a declarat Ponta in acest context.

El a adaugat ca nu a criticat in niciun fel cererea venita din partea justitiei, ci modul in care a fost facuta.

Solicitat sa comentze propunerile parlamentarilor privind eliminarea procurorilor din categoria magistratilor, Ponta a aratat ca o astfel de propunere ar avea sustinere.

„A fost o propunere a colegilor de la PNL, in 2013, la discutia pentru revizuirea Constitutiei au propus acest lucru. Eu atunci m-am opus. Poate ca am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat ca trebuie sa ramana magistrati. Acum, daca PNL, isi mai sustine propunerea, din ce am discutat cu ceilalti colegi din comisie, cred ca va avea sprijin. Doar sa nu se fi razgandit PNL”, a declarat Ponta.

Ponta afirmase anterior ca l-a atentionat pe ministrul Justitiei ca cererea „unui procuror DNA” catre Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru Sova, incalca regulile de procedura si respectul intre institutii, iar ministrul l-a asigurat ca va vorbi cu procurorul general.

„Exista situatii in care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, cand a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus sa-i ancheteze pe senatori cum au votat, ca ministrii nu se adreseaza Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Presedintele Iohannis, daca se adreseaza Parlamentului, o face sub semnatura, nu pune un consilier sau un portar. „Vezi ca e o incalcare grava a unei reguli de procedura, care de fapt inseamna respect intre institutii” si mi-a zis ca o sa vorbeasca cu procurorul general si o sa-i spuna, nu public. Aici e vorba de respect intre institutii. Senatorii nu sunt angajatii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajatii Senatului”, a spus Ponta la Antena 3.

La remarca moderatorului ca au existat intrebari legate de motivul pentru care ministrul Justitiei nu intervine in cazul unor probleme ale justitiei, premierul a raspuns ca nu vrea sa se interpreteze ca Guvernul vrea sa controleze activitatea justitiei.

ARHIVĂ COMENTARII
Ion_Ratiu • 2023-07-02 09:51:38
Ce colonie! Auzi, înaltul reprezentant le dictează legile. Bine, la noi înaltul reprezentant are alt nume și locuiește la ambasadă
12 3
Gambeta • 2023-07-03 11:05:54
B&H este un adevarat butoi cu pulbere, ca mai toate statele desprinse din fosta Iugoslavie. Cu exceptia Sloveniei, unde lucrurile par sa se fi asezat pe un fagas normal, si poate Croatia (dar aici excesele nationaliste sunt inca prezente, chiar daca mai rar, inclusiv in declaratiile presedintelui), toate celelalte state din fosta Iugoslavie par aflate intr-o pauza de recapatat fortele pentru un noua disputa. Din pacate, situatia nu poate fi dezamorsata atat timp cat dialogul si bunele intentii lipsesc. Este foarte clar ca etniile astea nu mai pot convietui impreuna. Se urasc, pur si simplu, iar asta se vede si la vot, cand partide extremiste ajung la putere cu mesaje revansarde.
0 2
INTERVIURILE HotNews.ro