Sari direct la conținut

INTERVIU Lider de business american: Protestele fata de TTIP sunt minunate, daca sunt legitime. Ce spune despre vizita lui Iohannis in Germania

HotNews.ro
Eric Stewart, presedintele AMRO, Foto: Presidency.ro
Eric Stewart, presedintele AMRO, Foto: Presidency.ro

​Manifestatiile unor organizatii non-guvernamentale impotriva negocierilor dintre SUA si UE privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) sunt o expresie a democratiei si a libertatii cuvantului, daca sunt legitime, a declarat Eric Stewart, presedintele Consiliului de Afaceri SUA-Romania (AMRO), intr-un interviu acordat HotNews.ro . Consiliul reuneste companii importante ca Chevron, ExxonMobil, Smithfield, MetLife, Cargill, Johnson&Johnson, Honeywell si este un sustinator al negocierilor transatlantice. Referitor la recentele vizite ale presedintelui roman Klaus Iohannis la Paris si Berlin, Stewart considera ca fac parte dintr-o orientare mai degraba catre Uniunea Europeana, una fireasca.

HotNews: Domnule Stewart, vedeti vreo reorientare strategica a Romaniei?

Eric Stewart: Nu am observat nimic schimbat. Vedem o orientare catre Bruxelles, ceea ce este normal, este o tendinta naturala a faptului ca sunteti membri ai UE si al unui club de elita. Deci vedem un focus mai degraba catre Europa, dar nu as spune in mod special catre Germania. E foarte normal si natural, dar ceea ce cred eu e ca vom continua sa avem o relatie speciala intre SUA si Romania.

Romania este unul dintre cei mai apropiati aliati ai nostri oriunde in lume, este de mare ajutor pentru SUA si invers. Deci vom avea intotdeauna o relatie speciala, de asemenea, si pentru ca avem multi romani in SUA, ceea ce ne-a fost de mare ajutor. Iar organizatiile ca a mea contribuie la asigurarea ca aceasta comunicare si aceasta relationare ramane foarte puternica. Este foarte natural pentru Romania, pentru ca este o miza mare la Bruxelles pentru Romania, trebuie sa ramana focalizati pe ceea ce se intampla acolo si sa aiba o intelegere profuda. Dar nu este usor, este nevoie de diplomati, de tehnocrati, o gramada de oameni prin care sa se asigure ca Romania este bine reprezentata la Bruxelles, unde nu este usor sa lucrezi.

HotNews: Cum evaluati aceasta situatie din Romania, pentru ca dupa alegerea domnului Iohannis s-a tot spus ca are o orientare mai degraba pro-germana. A fost deja la Berlin, unde a avut o intalnire cu cancelarul Merkel, inainte s-a vazut si cu presedintele Hollande, la Paris, dar nu cunoastem sa fi avut loc contacte clare cu Washingtonul?

Eric Stewart: Cred ca este foarte normal ca presedintele Iohannis sa se intalneasca cu liderii unora dintre cele mai mari state europene – Franta, Germania, inteleg ca va merge si in Polonia, saptamana viitoare – este foarte rational. SUA sunt putin mai departe si banuiala mea este ca este o chestiune de program, mai mult decat o chestiune de prioritizare a semnalelor. Asta este senzatia mea.

  • Manifestatiile anti-TTIP legitime inseamna democratie

HotNews: Comisia Europeana si Guvernul SUA negociaza deja de mai bine de un an si jumatate pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP). Aveti interlocutori in Romania privind viitorul TTIP?

Eric Stewart: Bineinteles. Discutam mult despre TTIP cu oficiali guvernamentali, nu avem nicio indoiala ca Guvernul Romaniei intelege valoarea si importanta TTIP. Sa facem mediul de afaceri sa inteleaga importanta TTIP este o provocare in SUA si probabil o provocare si mai mare in Europa Centrala. Sa ne gandim ca democratia aici are doar 25 ani, sunt atat de multe domenii in care Romania a evoluat, a invatat, a facut anumite lucruiri pentru prima data, in timp ce noi avem mai multa experienta. De aceea suntem in masura sa vorbim despre TTIP, dar este dificil, nu este usor sa trezesti interesul oamenilor pentru un acord atat de mare si de necunoscut, pe care il negociem.

HotNews: Dar ce impresie v-au lasat oficialii guvernamentali romani?

Eric Stewart: Sunt foarte concentrati, inteleg foarte bine, stiu ce miza este la mijloc, stiu care este importanta TTIP. Este TTIP prioritatea lor numarul unu, de zi cu zi? Probabil ca nu. Daca te uiti la imaginea generala, banuiesc ca sunt multe alte lucruri care se intampla astazi si pe care Romania trebuie sa le negocizieze si sa se concetreze asupra lor acum, pentru a se asigura ca are succes la Bruxelles si in alta parte. Uneori, sunt discutii pe termen lung, fara prea multa proeminenta si urgenta.

HotNews: Cum apreciati nivelul de acceptare in Romania a negocierilor TTIP?

Eric Stewart: Cred ca este foarte bun. Nu aveti asa multe organizatii de mediu si alte ONG-uri care sa se opuna negocierilor. Sunt mai multe in Germania, Franta, Austria. In Europa Centrala sunt mai putine.

HotNews: Recent, am avut unele demonstratii si aici in Bucuresti, la care au participat in jur de 100 de oameni pentru a protesta si fata de negocierile TTIP. Si aici s-a semnat pentru acea initiativa europeana STOP TTIP. Credeti ca sunt conexiuni cu Moscova in aceste proteste?

Eric Stewart: Daca sunt organizatii legitime si protestatari legitimi care sunt ingrijorati de negocierile pe TTIP, este minunat, pentru ca asta inseamna democratia in actiune, asta este libertatea de exprimare la treaba. Daca este altceva decat asta, banuiesc ca mai devreme sau mai tarziu va iesi la iveala si vom afla daca sunt sau nu organzatii sincere, carora le pasa de anumite politici, sau sunt un paravan pentru altceva. Timpul ne va spune adevarul.

HotNews: Acum cateva zile, vicepremierul Ungariei, dl. Janos Lazar, a semnat o petitie STOP TTIP. Cum vedeti acest fel de atitudini in unele state UE?

Eric Stewart: Ma surpride. De fapt, ma suprinde si nu prea. Noi ar trebui sa ne concentram asupra a ceea ce se poate face. Sa vina cineva de nivelul acesta sa spuna ca nu ar trebui sa negociem un acord comercial pentru mine este foarte surprinzator si, din pacate, iresponsabil, din perspectiva necesitatii crearii locurilor de munca, a oportunitatilor pentru companiile transatlantice. Avem nevoie de TTIP si, chiar daca am putea adopta macar o treime din ceea ce se poate face, tot ar fi cel mai mare acord de liber schimb pe care l-am negociat in ultimii 20 de ani. Avem nevoie de el. Chiar daca am da la o parte chestiunile dificile si am elimina barierele comerciale pntru care putem fi de acord si daca am scadea la zero barierele tarifare, economiile noastre tot ar avea beneficii semnificative. Si avem nevoie de asta, pentru ca toate indiciile conduc catre o revenire a incetinirii economiei si avem nevoie de ajutor pentru cresterea ambelor economii.

HotNews: Componenta strategica a TTIP este atat de importanta incat anumiti oficiali de rang inalt sa faca gesturi de felul acesta, ca dl. Janos Lazar, in conditiile in care guvernul ungar face intelegeri consistente cu Moscova in domeniul energiei? Este componenta strategica atat de importanta incat Moscova isi doreste atat de mult sa nu fie semnat TTIP?

Eric Stewart: Eu cred ca, in mod clar, este in interesul nostru sa semnam TTIP. Economiile noastre vor creste si unii spun ca Moscova nu vrea asta. Din pacate, sunt deja atat de multe bariere, intre noi, care sa opreasca TTIP. De exemplu, in SUA, trebuie sa trecem de Autoritatea de promovare a comertului inainte de a incepe sa negociem cu adevarat tratatele comerciale, sunt atat de multe impedimente la Bruxelles, ONG-uri. Asa ca influenta din exterior impotriva TTIP este ultima pe lista de probleme. Deci, mesajul nostru, din punctul de vedere al mediului de afaceri, este „Va rog sa-l semnati odata, cat mai repede posibil!”.

  • Investitii americane noi in Romania? „Se pune accentul pe reinvestire”

HotNews: Anticipati vreo investitie americana noua in Romania?

Eric Stewart: Una dintre cele mai bune moduri ale Romaniei de a-si continua cresterea este ca firmele de aici sa reinvesteasca. Va pot spune ca societatile care fac parte din organizatia noastra sunt foarte hotarate sa faca afaceri in Romania, vad valoarea, vad harnicia antreprenoriala, vad competentele in IT de aici si multe dintre firme vor sa creasca. Multe companii din agricultura, energie vad in Romania un viitor hub pentru dezvoltare catre vest, dar si catre est, aveti Dunarea, Marea Neagra. Deci se pune accentul pe reinvestire si eu le tot reamintesc ministrilor din Romania anumite probeleme de care noi ne-am lovit si speram ca le vor aborda si le vor elimina, pentru a avea companii care sa reinvesteasca.

HotNews: Tocmai ca Guvernul actual a introdus scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

Eric Stewart: Exact. Ganditi-va ca Romania concureaza cu 200 de tari pentru a atrage investitii si afaceri, deci trebuie sa devina mai atragatoare. Sunt 20 de milioane de oameni in Romania, nu se compara cu China, Brazilia, India si nici macar cu Turcia, chiar si Polonia este mai mare. Deci companiile cauta in primul rand un loc in care sa faca afaceri in tara respectiva si in al doilea rand posibilitati de export. Iar Romania trebuie sa devina mai atractiva.

  • Relaxarea regimului vizelor de America pentru romani? „As fi vrut eu sa fie” vreun progres

HotNews: Persista acest subiect in relatiile SUA-Romania – regimul de vize impus de America romanilor. Cum vedeti aceasta discutie, se vede vreun progres?

Eric Stewart: As fi vrut eu sa fie. Dar este un subiect foarte complex si complicat, care are prea putin de a face cu Romania. Nici Polonia nu este in programul Visa Waiver. Ambele tari sunt printre cei mai apropiati aliati ai nostri oriunde in lume, avem milioane de polonezi si romani care traiesc in SUA. Problema se refera doar la politica noastra si la Congres. Am adoptat o lege privind securitatea interna, care nu a inclus chestiuni mai largi privind imigratia, a fost mai mult pentru a ne asigura ca tara noastra are instrumentele de securitate necesare pentru a se proteja. Din pacate, stim ca sunt unii campioni in Congres, congressmeni care isi doresc includerea Romaniei in programul Visa Waiver. Dar din pacate Congresul nu face mare lucru.

Am sperante ca vom avea mai mult succes decat am avut pana acum. Cred ca, cu un Congres controlat de republicani, este posibil sa avem succes si sunt sigur ca presedintele Obama ar semna legea, daca o va primi pe birou. Dar daca este parte a unui pachet mai larg privind imigratia, s-ar ptea sa nu o semneze. Deci asta este pericolul.

E pacat, pentru ca trimite romanilor un mesaj cum ca noi v-am sanctiona pentru ceva. Ironia este ca „inteleptii” din Administratia securitatii interne a SUA inteleg valoarea aducerii Romaniei in acest program, pentru ca nu numai ca este un semn de prietenie, dar face mai strans schimbul de informatii de securitate. Asadar, am avea informatii mai bune despre cine calatoreste, odata ce Romania se alatura programului. Deci nu e vorba ca nu avem incredere in Romania, sincer e din cauza Congresului nostru.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro