Sari direct la conținut

„Cancerul nu se tratează cu norme, după cum bine știți!” Ministerul Sănătății a organizat dezbatere publică pe tema Planului anticancer fără să clarifice când vor fi gata normele de aplicare

HotNews.ro
Ministerul Sanatatii, Foto: AGERPRES
Ministerul Sanatatii, Foto: AGERPRES

​Ministerul Sănătății a organizat, luni, o dezbatere publică în sistem videoconferință pe tema OUG pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, despre care ministrul Alexandru Rafila spune că este „parte a unui pachet legislativ care include normele de aplicare ale legii”.

„Aceste norme au fost lucrate de experți în oncologie”, a dat asigurări ministrul Sănătății, care a avut însă un schimb de replici dur, în cadrul dezbaterii, cu senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, supraviețuitoare a cancerului și inițiatoarea unor proiecte de lege pentru pacienții oncologici.

Senatoarea Nicoleta Pauliuc și-a început intervenția afirmând că „această dezbatere ar fi trebuit să aibă loc față în față” și amintind că „noi avem o lege – Planul Național de Combatere a Cancerului – iar cei care sunt astăzi în fața noastră trebuia să facă normele. De o lună, cineva se joacă cu drepturile acestor pacienți (Planul Național de Combatere a Cancerului ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iulie – n.red.). Pacientul oncologic nu are timp de astfel de dezbateri! Domnule ministru, nu știu unde ați uitat empatia!”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.

Pauliuc i-a transmis lui Rafila și că îl respectă foarte mult, dar nu și pentru „inactivitatea de 8 luni de zile când vorbim despre Planul de Cancer”, în condițiile în care legea de aprobare a Planului a fost aprobată de Parlament și promulgată de șeful statului în urmă cu 8 luni.

De cealaltă parte, ministrul Sănătății i-a transmis senatoarei PNL că „respectul este reciproc”, însă vrea „să nu ridicăm tonul, să avem o discuție civilizată”.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL

Rafila: „Pacienții oncologici au acces la diagnostic și tratament”

Nicoleta Pauliuc l-a acuzat pe Alexandru Rafila de „acțiune de PR politic înainte de 1 iulie, că lucrați la norme, că veți face norme” și l-a întrebat ferm când vor fi gata normele de aplicare a legii.

„Veniți, domnule ministru, joi, cu normele de aplicare la Planul Național de Combatere a Cancerului!”, l-a îndemnat Nicoleta Pauliuc.

De cealaltă parte, ministrul Rafila a afirmat că „pacienții oncologici au acces la diagnostic și la tratament!”, în timp ce Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, i-a transmis Nicoletei Pauliuc, în cadrul dezbaterii, că „Cancerul nu se tratează cu norme, după cum bine știți!”.

„Cum este posibil ca bolnavii de cancer să iasă pe 41 de grade în fața Ministerului Sănătății? (…) La acești bolnavi este vorba despre secunde! (…) Dumneavoastră aveți obligația să faceți normele!”, a mai afirmat Nicoleta Pauliuc.

„Eu sunt inițiator al acestei legi! Ne interesează pacienții oncologici! Există foarte multe lucruri care pot fi îmbunătățite. Este altceva să transformăm chestiunea într-un stindard politic personal!”, a fost replica lui Alexandru Rafila.

Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila

„Sunteți în contratimp!” Ciolacu i-a cerut lui Rafila să fie gata săptămâna aceasta cu normele de aplicare pentru Planul de Combatere a Cancerului

​Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut joia trecută, în cadrul şedinţei de Guvern, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, să finalizeze până săptămâna aceasta normele de aplicare la Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, în vederea adoptării acestora în viitoarea şedinţă a Executivului.

„Domnul ministru Rafila, vă aflaţi tot contratimp cu adoptarea normelor la Planul naţional de luptă împotriva cancerului. Înţeleg că tot ansamblul legislativ ce însumează aceste norme este deja pus în transparenţă publică. Aşadar, săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările în şedinţa de Guvern”, a afirmat joi Marcel Ciolacu, în cadrul şedinţei Executivului, potrivit Agerpres.

Câteva zeci de pacienți oncologici din toate colțurile țării – Iași, Bacău, Satu Mare, Bihor, Bistrița sau Cluj – au venit în urmă cu două săptămâni în fața Ministerului Sănătății pentru a protesta față de neaplicarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, adoptat în unanimitate de Parlament și promulgat acum 8 luni de președintele Klaus Iohannis.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro