Scotland Yard a testat un software care incearca sa prognozeze ce indivizi ar putea comite fapte violente
Politia din Londra a testat in ultimele luni un software care analizeaza cantitati uriase de date, inclusiv de pe Facebook, pentru a prognoza ce indivizi din bandele organizate ar putea comite infractiuni violente. Testele sunt criticate de diverse grupuri care spun ca s-ar putea ajunge la acuzarea pe nedrept a unor persoane, insa politistii spun ca nu se pune problema de asa ceva, ci datele ii vor ajuta sa fie mai eficienti, scrie BBC.
Software-ul este produs de gigantul Accenture si aduna date din multe surse, inclusiv de pe Facebook si alte retele sociale, in afara de bazele de date ale Politiei. Sunt agregate mai multe baze de date, informatii despre antecedente, despre locurile unde au fost diversii indivizii si despre asocieri cu alte persoane, determinate inclusiv prin analizarea interactiunilor de pe Facebook. Ca exemplu, cei de la London Metropolitan Police Service spun ca s-au luat in considerare si comentariile amenintatoare puse pe Facebook de anumiti membri ale bandelor infractionale, la adresa altor persoane din bande rivale.
Proiectul pilot a vizat bandele infractionale din 32 de zone ale Londrei si intr-o prima faza au fost culese date despre fiecare individ pe o perioada de patru ani. Apoi software-ul a facut predictiile privind posibilitatea de a comite acte violente si rezultatele au fost comparate cu realitatea pentru ultimul an, astfel incat sa se vada predictiile au fost validate (sau nu) de realitate. Politistii spun ca experimentul a prezis cu acuratete ce persoane urmau sa comita infractiuni violente, insa nu au dat detalii despre criteriile folosite de program.
Grupurile de aparare ale drepturilor omului se arata ingrijorate de teste fiindca spun ca s-ar putea ajunge la situatii in care indivizii vor fi acuzati pe nedrept pentru ceva ce nu au facut, doar pe baza predictiilor unor super-computere. In plus, spun respectivele grupuri, politia ajunge sa stranga, sa agrege si sa analizeze ingrijorator de multe date personale despre cetateni.
Autoritatile spun insa ca testele au fost limitate doar la varianta beta si sunt gandite sa dea o idee despre ce membri ai unor bande de crima organizata din Londra ar putea comite infractiuni violente, ideea fiind ca politia sa aiba un ajutor in plus, dat fiind ca mijloacele ei sunt limitate.
Criticile au fost mai aprige si fiindca politistii au dat foarte putine informatii tehnice despre criteriile folosite de software si despre metodele de agregat a diverselor baze de date, temerile fiind ca anumite grupuri de persoane vor fi vizate din start.