Sari direct la conținut

Scandal de spionaj: un angajat al BND-ului german, suspectat ca ar fi agent al CIA

HotNews.ro

Un angajat al Serviciului German de Informatii (Bundesnachrichtendienst – BND) este suspectat de spionaj pentru americani. Barbatul de 31 de ani ar ar fi furnizat serviciului de informatii externe al SUA informatii secrete. „Potrivit informatiilor Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung, el a fost dirijat de CIA inca de la finele anului 2012, relateaza pagina online a televiziunii ZDF.

In aceasta perioada, dublul agent ar fi sustras peste 200 de documente. Recent, el ar fi primit misiunea de a livra documente ale Comisiei de ancheta care se ocupa de interceptarile practicate de National Security Agency (NSA) pe teritoriul Germaniei si care o vizau inclusiv pe Angela Merkel, al carui telefon de serviciu a fost ascultat.

Dublul agent ar fi livrat americanilor doua documente secrete referitoare la ancheta NSA chiar si acum cateva zile, in 1 iulie anul curent, dupa cum a relatat Bild am Sonntag, citat de ZDF. Presedintele Comisiei de ancheta a activitatii NSA in Germania, Patrick Sensburg (CDU), a declarat sambata pentru radioul german ca „nu are cunostinta” despre spionajul pe care l-ar fi practicat angajatul BND, care se afla acum in arest.

Sensburg ca spus ca trebuie intai asteptate rezultatele anchetei Procuraturii Federale Generale si a avertizat impotriva unor decizii pripite cu privire la „cine” spioneaza. „Daca americanii spioneaza aici, sau alte state poate ca spioneaza si ele” au fost cuvintele politicianului crestin-democrat, prin care situatia prezenta a fost relativizata si mai mult.

Din informatiile ZDF obtinute din cercuri apropiate serviciului de informatii german, „BND nu vede vreun motiv de a face schimbari in propria casa, ca urmare a cazului de spionaj”, iar „impotriva unor ofertanti cum este angajatul de 31 de ani, nu are, in continuare, putere”.

Mai mult chiar, presedintele BND Gerhard Schindler (62 de ani), nu vede in incidentul de spionaj din cadrul institutiei pe care o conduce, vreo ratiune pentru care sa-si dea demisia. „Ca presedinte, el ar fi responsabil pentru greseli petrecute in cadrul acesteia, insa nu a fost vorba de greseli”, mentioneaza pozitia acestuia, pagina online a ZDF.

Practic, BND isi arata neputinta, sau reticenta de a actiona prin vreo masura administrativa radicala, pentru a combate si preveni viitoare actiuni ale spionilor infiltrati in randurile sale. Mai mult chiar, seful institutiei pare a se absolvi de orice vina, pentru ca in cadrul acesteia nu s-ar fi produs nici un fel de greseli.

BND este serviciul de informatii externe, unul dintre cele trei servicii de informatii ale Germaniei, alaturi de cel pentru protectia Constitutiei (Verfassungsschutz) si cel de protectie al armatei (Militarischer Abschirmdienst – MAD). BND a fost fondat in forma sa actuala in anul 1956 si se afla in subordinea Cancelariei Federale. Noua centrala a BND se construieste la Berlin, pana la finele anului 2016 urmeaza sa se mute acolo 4.000 de angajati.

Chiar daca, la varful serviciului de informatii vizat, prezumtivul caz de spionaj incearca sa fie minimalizat, in mass-media si la Berlin dezvaluirile au produs o reactie puternica. Toate partidele politice au cerut clarificari si au atentionat referitor la consecintele negative ale scandalului, asupra relatiilor transatlantice.

Acest scandal este inca „o galeata de gaz pusa pe focul” incordarii dintre Germania si SUA , declansate anul trecut, odata cu dezvaluirile lui Edward Snowden despre masivele interceptari ale NSA in Germania. Pentru clarificarea situatiei, in martie 2014 s-a constituit Comisia de ancheta parlamentara, ale carei documente au fost recent spionate de „dublul agent”.

Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, s-a aratat „scandalizat de caz”. Ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier (SPD) a cerut SUA clarificari. „Daca suspiciunile se confirma, atunci nu avem de a face cu nimicuri”, a declarat Steinmeier, aflat intr-o vizita in Mongolia.

Nici cancelarul Merkel nu se afla acasa, cand a primit informarea. Ea se afla in avionul care o ducea sambata, 5 iulie, spre China. Duminica ea urma sa viziteze Peking-ul si orasul-provincie Chengdu, unde e vorba de inceperea unui amplu proiect social germano-chinez. Imediat dupa primirea stirii, cancelarul german nu a comentat public noul caz de spionaj.

Cu putin timp in urma, in luna mai, cancelarul german a fost in vizita la presedintele american Barack Obama, prilej cu care ea a spus ca, in opinia sa, afacerea NSA nu e incheiata si ca increderea pierduta trebuie recastigata. Este de notorietate reactia Angelei Merkel, cand a aflat ca si telefonul sau de partid a fost ascultat de americani. Atunci, ea a declarat ca „asa ceva nu se face, intre prieteni”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro