Testul electoral: O reactie la cald
Cateva observatii la cald privind testul electoral de ieri:
Observatia 1
Daca se dovedeste ca PSD-ismul corrupt si aparent atotputernic nu ia pana la urma mai mult de 40%, e un dezastru de PR pe care si l-au facut cu mana lor. Au transformat o victorie (urata e adevarat) dar victorie clara, intr-o infrangere psihologica.
Acum trei zile zile ne intrebam cum ar arata “successul” in situatia data (proasta) in care se gasesc societatea si politica romaneasca, aflate sub regimul clanurilor si familiilor PSD si a aliatilor si complicilor lor. Cum s-ar putea operationaliza cu sens in conditiile date obiectivul general al alegerilor in plan intern. Criteriul realist a devenit urmatorul: Dati-le un test. Faceti in asa fel incat sa ia un scor surprinzator de slab in comparatie cu proiectiile si asteptarile lor. Sa vedem ce iese.
Dat fiind faptul ca ii tot trageau cu sondajele alea de 44%, sa nu aiba 4 in fata la scorul final a devenit tema majora a zilei. Ideal ar fi fost sa faca mare caz de exituri cu peste 40. Si au facut. Mai mult, ei insisi au cazut in plasa asta cu 4 in fata, asta e. Teorema lui Thomas: chiar daca e doar ceva psihologic e real in implicatiile sale.Si astfel au transformat o victorie (urata e adevarat) dar victorie clara, intr-o infrangere psihologica.
Observatia 2
Din cate observ s-a pierdut din vedere ca astea au fost alegeri europene. Miza formala -chiar si in Romania- a fost –sa nu uitam- pe cine trimite Teleormanul Europei la Centru si cum afecteaza structura de putere europeana. Din punctul asta de vedere se pare ca (a) PPE castiga in Europa si (b) cea mai inapoiata tara a Uniunii nu s-a dezmintit, trimitand majoritar reprezentantii uneia dintre cele mai corupte retele de putere si celui mai inapoiat segment de electorat european.
Teleormanul European a fost exact ceea ce este- nu s-a dezmintit- dar se pare ca rezultatele din celelte “judete” au dat conducerea Europei gruparii politice a PPE. Sa asteptam confirmarea oficiala finala.Oricum daca e PPE, nu e veste prea buna pentru baronetul local si regimul instalat de aceste clanuri si familii in Romania: NU vor avea parte de prea multa ingaduinta acolo, la Centru.
Observatia 3
Miza formala interna a alegerilor fost alta decat cea clamata de multi. Intern au fost doua lucruri: un test (dat atat regimului coruptiei nationale al PSD cat si opozitiei) si o miza informala constand din implicatiile strategice si politice ale rezultatelor. Atat. Vad multi care par ca au uitat cu totul ca NU au fost alegeri parlamentare nationale.
Sa asteptam sa vedem ce urmeaza. Abia acum incepe jocul. Formal nu s-a schimbat nimic in structura interna de putere (La Centrul European insa, asa cum am am stabilit, alegerile au avut urmari concrete si nu in favoarea “castigatorilor” din Romania, sa nu uitam asta). Daca se va schimba ceva in structura interna si cum, depinde de cum se va juca in continuare. In acest joc, rezultatele de la aceasta poveste europeana sunt doar un parametru. Unul dintre nenumaratii parametri. In trei zile pe plan intern vor deveni tot mai simbolice si atentia se va muta pe alti vectori si factori.
Observatia 4
Opozitia la regimul coruptiei nationale e treaba serioasa. Aici nu e vorba de o chestie electorala normala, pentru artizani ai PR-ului si comunicarii sau ghidusii si vedetisme politice. E razboi civil sub acoperire, in toata regula. E vorba de cea mai mare coagulare de coruptie, impostura si ticalosie din istoria recenta a tarii si probabil din intreaga ei istorie. Sa vedem cat de seriosi sunt cei care isi asuma public lupta cu acest cancer national.
Momentan atitudinea si performanta celor care s-au asezat pe prima linie in pozitie de generali a dovedit, sa spunem elegant, multa naivitate, egotism, si multa -din pacate- multa iresponsabilitate pura si simpla. Din nou societatea civila, jurnalistii, formatorii de opinie la toate nivelele, cetatenii simpli dar cu simt civic, au tratat cu mai multa seriozitate si maturitate acest test decat “profesionistii politicii” in care s-au pus sperante si s-au investit energie si resurse.
Citeste intreg articolul si comenteaza peContributors.ro