Sari direct la conținut

INTERVIU Andrei Negut, olimpic international, student la Princeton, Harvard si Columbia University: Matematica este stiinta pattern-urilor, studiem modele care se repeta. Si cand vedem asa o repetare, ne entuziasmam foarte mult

HotNews.ro
Andrei Negut, Foto: arhiva proprie
Andrei Negut, Foto: arhiva proprie

De ce sa invat eu matematica? “Pentru ca-ti place. Daca nu-ti place, nu invata. Iar daca inca nu stii daca iti place sau nu, vorbeste cu niste oameni care stiu meserie”. Raspunsul ii apartine lui Andrei Negut (28 de ani), medaliat cu aur si argint la Olimpiada Internationala de Matematica si absolvent de Princeton cu distinctia “Summa cum Laude”. Si-a terminat studiile masterale la Harvard, iar in prezent isi face doctoratul la Columbia University. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Andrei Negut a povestit cum si-a descoperit pasiunea pentru Matematica si ce ar trebui sa faca parintii pentru a le asigura copiilor drumul spre implinirea potentialului.

  • Anul acesta, se implinesc 55 de ani de la prima olimpiada internationala de matematica din istorie, organizata la Brasov
  • ​HotNews.ro si The Group au lansat cu aceasta ocazie sectiunea Prima Olimpiada Internationala de Matematica, Romania, 1959, cu sprijinul Societatii de Stiinte Matematice din Romania

Andrei Negut a participat la trei editii ale Olimpiadei Internationale de Matematica, unde a obtinut medalie de argint in 2002 si 2003 si medalie de aur in 2004. A absolvit Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu” din Bucuresti, a urmat cursurile Universitatii Princeton pe care le-a absolvit in 2008 cu distinctia Summa cum Laude, cu teza “Laumon Quasi ag Spaces and Many-Body Systems”. A urmat apoi un master in Matematica la Harvard University, iar in prezent isi face studiile doctorale la Columbia University.

Incepand din 2004 a participat la patru editii ale Putnam Mathematical Competition, unde s-a plasat in top 25 cu punctajele obtinute; in competitia pe echipe, Andrei Negut s-a aflat in 2005 alaturi de Ana Caraiani cand Princeton University a ocupat locul 2, pentru ca un an mai tarziu echipa formata din cei doi romani sa plaseze Princeton pe primul loc in concurs. In 2007, Andrei Negut a facut echipa cu Andrei Ungureanu in cadrul concursului Putnam, iar universitatea a castigat locul al doilea.

Mi-a placut matematica inca de cand aveam cativa ani, asa ca daca placerea nu vine de la sine, n-ai cum s-o fortezi. Tot ce trebuie sa faca cei din jur este ca odata aparut interesul intr-un copil, sa-l sprijine”, a declarat pentru HotNews.ro olimpicul roman. Acesta a povestit cum s-a manifestat aceasta pasiune inca de copil: “Parintii si bunicii imi spun ca recitam numerele de pe placutele masinilor cand aveam cativa ani. Eu nu mai tin minte absolut nimic din asta :)”.

In ceea ce priveste olimpiadele internationale la care a luat parte, Andrei Negut spune ca “a fost o experienta extraordinara pentru un tanar. Mi-am facut multi prieteni, ne-am distrat mult, dar am si invatat sa ma disciplinez si sa muncesc”.

Daca nu ai emotii, inseamna ca nu-ti pasa. Mi-a luat ceva timp pana am invatat sa-mi controlez emotiile aferente olimpiadei (frica, neliniste, stres), dar drumul spre asta cred ca depinde mult si de individ. Asa ca nu pot da prescriptii generale”, a declarat tanarul cercetator. “Imi place foarte mult ceea ce fac, nu ma vad (in mare) facand altceva, iar in momentele inevitabile de frustrare mai mult ma enervez pe mine insumi decat pe o abstractiune cum e matematica”.

In opinia sa, responsabili pentru copiii care antipatizeaza matematica sunt familia si profesorii, care “nu sunt in stare sa le-o explice in asa fel incat sa le capteze interesul, si sa li se para distractiva”. “Matematica este stiinta pattern-urilor, ca sa folosesc un cuvant din engleza care mi se pare ca se potriveste perfect. Asadar noi studiem modele care apar in natura si in logica, si care se repeta adesea in ramuri complet diferite ale matematicii si stiintei. Si cand vedem asa o repetare, ne entuziasmam foarte mult. Asta este pentru mine frumusetea matematicii”, a declarat tanarul cercetator.

Andrei Negut acum 10 ani, la IMO 2004

Andrei Negut acum 10 ani, la IMO 2004

Foto: arhiva proprie

La 10 ani de la ultima sa participare la OIM, Andrei Negut povesteste ca “la olimpiada rezolvam mici probleme care ne erau date de profesori, lucruri cunoscute si a caror solutie adesea o gaseam dupa maxim cateva zile de cautat. Acum ma gandesc la probleme care n-au mai fost atinse de nimeni, si probabil in multe cazuri nimeni altcineva nu mai e interesat sa studieze exact problemele pe care le studiez eu. Este aceeasi diferenta intre a descoperi un parculet fiind copil si a explora singur un munte de la capatul lumii ca adult”.

De cand am inceput sa fac cercetare in matematica, de acum 7 ani, ma gandesc incontinuu la aceleasi probleme. Ele evolueaza mereu, si sunt impacat cu gandul ca nu voi reusi niciodata sa le raspund complet. Intrebarile in stiinta sunt precum capetele hidrei: tai unul si mai rasar inca trei”, spune Andrei.

Matematicianul povesteste ca “am adesea dubii si sunt curios ‘ce-ar fi fost daca’. Mi-ar fi placut, in diverse momente, sa fiu patisier, agricultor, calator, antreprenor etc, dar nici una din aceste preocupari nu m-a interesat suficient de mult incat sa renunt la matematica (nici de departe)”.

Pus in situatia de a sfatui un copil care se teme ca pasiunea pentru matematica sa nu-l indeparteze de prieteni, Andrei Negut este de parere ca “cel mai important lucru in viata e sa faci ce iti place, si sa nu-ti pese atat de mult de ce cred cei din jur ca ar trebui sa faci. Altfel, mai devreme sau mai tarziu vei regreta. Astea fiind spuse, nu cred ca matematica te face un outsider, si cred ca oriunde poti sa gasesti oameni cu aceleasi interese. Matematica e o preocupare ca oricare alta, ca fotbalul, pictura, computerele sau muzica”.

Nu cred ca un matematician e mai putin conectat la lumea reala decat, sa zicem, un economist sau un inginer. Poate chiar ceva mai mult, avand in vedere ca avem destul de putine atributii de serviciu si ne definim singuri programul. Putem sa ne luam timp liber cat vrem (aproximativ), dar putem sa si decidem ca vrem sa muncim mai mult intr-o anumita perioada. Libertatea e unul din lucrurile pe care le pretuiesc foarte mult la profesia asta”, spune Negut.

In ceea ce priveste nivelul calitatii educatiei din Romania, olimpicul declara ca “Romania performeaza destul de bine raportat la populatie, pentru ca nu trebuie sa uitam ca printre rivalii nostri se afla tari de zeci de ori mai populate ca a noastra. Si nu trebuie sa ne para rau ca copiii din Romania opteaza pentru alte cariere (in IT, economie, administratie etc) in loc de matematica; poti performa la fel de bine in orice domeniu”.

Problema este ca educatia matematica in scoli din Romania a stagnat in ultimii 25 de ani (sau a luat-o putin in jos, ar spune pesimistii), pe cand alte tari cum ar fi China, Coreea, Iran, India, Pakistan investesc din ce in ce mai mult in educatie. Daca nu investim mai mult in copii si in profesorii lor de la clasa, peste 20 de ani o sa ne trezim undeva prin lumea a treia la capitolul potential de inovatie si capital uman”, avertizeaza tanarul.

Acesta sustine ca “atunci cand un copil are o aptitudine pentru un anumit lucru, si nici nu trebuie sa fie cine stie ce aptitudine fantastica, parintii ar trebui sa-l sprijine si sa-i puna la dispozitie toate resursele de care dispun. Dar initiativa trebuie sa apartina copilului, si nu trebuie sa ii bage nimeni pe gat ce trebuie sa faca”.

Iar pentru elevii care se intreaba: “De ce sa invat eu matematica?”, Andrei Negut are urmatorul raspuns: “Simplu: pentru ca-ti place. Daca nu-ti place, nu invata. Iar daca inca nu stii daca iti place sau nu, vorbeste cu niste oameni care stiu meserie si vei afla daca e potrivit pentru tine sau nu (internetul e o resursa fantastica in legatura cu asta)”.

Andrei Negut este asistent cercetator la Institutul de Matematica al Academiei Romane din 2008, in acelasi an a fost visitor la Institut des Hautes Etudes Scientiques (IHES) in Franta, in 2009 a fost Visitor la Max Planck Institut fur Matematik (MPIM) in Germania, iar anul acesta este visitor la Institutul de Cercetare pentru Stiinte Matematice in Japonia. Descarca de aici CV-ul lui Andrei Negut

UPDATE Andrei Negut a fost invitatul HotNews.ro in cadrul unei discutii online. Vezi aici ce le-a raspuns Andrei Negut cititorilor HotNews.ro.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro