TTIP: Principalii candidati pentru functia de presedinte al CE, Schulz si Juncker, denunta continuarea negocierilor inainte de alegerile europarlamentare
Cei doi principali candidati la presedintia Comisiei Europene, Martin Schulz si Jean-Claude Juncker, au criticat marti continuarea discutiilor asupra viitorului Tratat de Liber-Schimb Transatlantic (TTIP), cu cateva zile inainte de alegerile europarlamentare de la 25 mai, primul cerand suspendarea lor provizorie, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Candidatul social-democrat Martin Schulz s-a declarat ‘preocupat’ de faptul ca se negociaza ‘pe 22 si 23 mai, cu doua zile inainte de desfasurarea alegerilor si chiar cand alegerile au loc’. Cea de-a cincea serie de negocieri intre europeni si americani este prevazuta sa aiba loc saptamana viitoare, la Bruxelles. ‘Fac un apel aici, catre Comisie, pentru suspendarea acestor negocieri.
Nu se poate negocia intr-un moment in care un astfel de proiect este atat de controversat in Europa’, a afirmat el in cursul unei dezbateri, la postul de televiziune francez LCI, cu principalul sau adversar, Jean-Claude Juncker (PPE, conservator). ‘Este din nou un semn al unei anume arogante din partea Comisiei’, a adaugat Martin Schulz, acuzandu-l pe comisarul european pentru comert, Karel de Gucht, ca ‘ignora aceasta controversa enorma si continua sa negocieze’. ‘Daca as deveni presedintele Comisiei, a declarat la randul sau Jean-Claude Juncker, nu as tine cont de aranjamentele de ultim moment inainte de scrutin’.
El s-a aratat ‘putin surprins, totusi, ca in ultimele zile ale campaniei electorale se incearca sa se scrie fapte’. Fostul premier luxemburghez s-a aratat insa favorabil incheierii tratatului transatlantic, ‘deoarece este in interesul Statelor Unite si al Europei, pentru cresterea economica si crearea de noi locuri de munca’.
‘Dar, a adaugat el, nu se poate incheia un tratat cu Statele Unite, fara a se lua in considerare cele mai importante cerinte europene (…) Avem valori europene de aparat in acest gen de negocieri’. Organismele modificate genetic si protectia securitatii alimentare figureaza printre aceste aceste ferme exigente europene, iar ‘daca viitoarea Comisiei va ignora aceste exigente, este evident ca Parlamentul va spune nu tratatului’, a avertizat Jean-Claude Juncker.