Sari direct la conținut

Despre Rusia, Occident si noi. Observatii

Contributors.ro
Dragos Paul Aligica, Foto: Hotnews
Dragos Paul Aligica, Foto: Hotnews

1. Rusia a aprins o bomba cu fitil in Europa si in intreaga lume. E dovedeste ca daca (a) incercarea de a atinge suprematia mondiala facuta in secolul 20 i-a esuat si daca (b) incercarea de a deveni o putere moderna liberal-democrat-capitalista de secol 21 nu i-a iesit, ea totusi poate, vrea si chiar insista sa produca enorme turbulente, rau si risipa de energie si resurse in lume. Asta este -se pare- specializarea Kremlinului si filosofia de guvernare a elitelor ruse indiferent de regim, epoca istorica, conjunctura politica: proasta guvernare in afacerile interne si agresiune, turbulenta si distuctivitate in afacerile externe.

2. Sa nu subestimam insa rolul avut in aceste evolutii de catre elita occidentala recenta: politica, mediatica, intelectuala. Cu mici exceptii, ultimii 20 de ani au dus in prima linie in Occident o generatie de pigmei depasiti total de sarcina lor istorica. Este trist si ironic ca nici macar acum, ca lucrurile sunt atat de clare, oamenii astia erijati in lideri politici sau de opinie nu reusesc sa depaseasca mantrele si cliseele corectitudinii politice, singurul lor reper doctrinar si intelectual, din cate se vede.

Avem deci o generatie care in mai putin de doua decenii a reusit nu numai sa submineze si faca uitat tot ceea ce au realizat mai multe generatii anterioare fata de pericolul ruso-sovietic (incepand cu NSC-68 pana la caderea Zidului Berlinului) dar sa transforme victoria greu obtinuta de predecesori intr-un carnaval geopolitic din care abia acum se pare ca se trezesc, mahmuri si buimaci.

Realitatea e insa realitate. Si are un mod de a se re-afirma chiar daca aparent pentru multa vreme retorica venita din corectitudine politica si propaganda progresista parea sa se fi substituit realitatii insasi. Traficantii de voturi si panglicarii corect politic ne-au impuiat capul cu sloganurile si propaganda lor. Ei stiau totdeauna mai bine: Ei erau dincolo de “Logica Razboiului Rece”. Erau de fapt -se vede acum din ce in ce mai clar- Dincolo de Orice Logica. Asta e: A venit momentul adevarului: Asta e Rusia si asta e Logica ei.

3. Cunoscatorii stiu ce inseamna NSC-68 nu doar ca doctrina ci ca exemplu paradigmatic de mare politica executata cu determinare si succes timp de mai multe generatii, administratii si strabatand mai multe etape istorice. Ar fi de recitit zilele acestea. Cunoscatorii stiu si ce reactii au avut la ea si la ideile sale progresistii occidentali de toate culorile.

NSC-68 este documentul si/sau strategia (secrete initial, adica in 1950; si desecretizate in 1975) care au definit si ghidat pozitia lumii libere conduse de SUA in Razboiul Rece impotriva Rusiei Sovietice si aliatilor ei. Este considerata una din marile realizari in istoria universala in domeniul politicilor publice in general si in geopolitica in special (atat in design cat si executie). Referirea la ea se face de catre cei care vor sa semnaleze ca exista un nivel al discutiei care depaseste sloganurile si jurnalismul superficial.

Ideea e simpla. Cand e vorba de Rusia, ar fi trei mari abordari strategice posibile:

a. Angajare si colaborare (appeasement and engagement). S-a incercat si iata unde suntem.

b. Confruntare ofensiva (rollover) – nimeni nu considera asta fezabil datorita pericolelor escaladarii cu o putere nucleara.

c. Ingradire, blocare si izolare (containment). Este exact ceea ce numim NSC-68. Ar fi de recitit zilele acestea ca aducere aminte daca nu ca model.

4. Multa lume considera Rusia o putere a viitorului. Nu este. Pe termen scurt si mediu poate face mult rau dar pe termen lung, asa cum stau lucrurile, Moscova are o problema majora.

De ce? Doi factori esentiali pentru orice trend geopolitic pe termen lung: Demografia si economia. Cand ai un asa terioriu si esti in cadere demografica, ai o problema. Cand in secolul 21ai o economie esentialmente de secol 19 – bazata pe extractia si exportul de resurse naturale- si vrei sa fii o Mare Putere, ai o problema. Cand aceste doua probleme intra in conjunctie, ai o Problema si Mai Mare.

Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim ingrijorati. Cum zicea Keynes: Pe termen lung suntem toti morti. Deci are sens sa ne concentram momentan pe termenul scurt si mediu. Si termenul scurt si mediu arata, aici la frontiera dintre civilizatia occidentala si universul paralel moscovit, mai mult decat ingrijorator.

Citeste intreg articolul si coemnteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro