Sari direct la conținut

VIDEO Sondaj: Aproape 45% dintre romani cred ca regimul comunist a insemnat "un lucru bun pentru Romania". Banatenii – cei mai reticenti fata de comunism, moldovenii – cei mai favorabili

HotNews.ro
Sondaj INSCOP, Foto: INSCOP
Sondaj INSCOP, Foto: INSCOP

Comunismul a insemnat „un lucru bun pentru Romania”, considera aproape 45% dintre romani. De cealalta parte, 45,5% dintre persoanele chestionate sunt de parere ca regimul comunist a fost „un lucru rau pentru Romania”. Concluziile apartin unui sondaj realizat de INSCOP Research, potrivit caruia „campionii anticomunismului” sunt tinerii cu varste pana in 34 de ani, cu studii superioare, cu un venit mare. Ca regiune istorica, romanii din Banat, Crisana, Maramures si Transilvania dezaproba cel mai mult comunismul.

Barometrul „Adevarul despre Romania” este realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul. Sondajul a fost realizat in perioada 07-14 noiembrie 2013, volumul esantionului a fost de 1.055 de persoane, iar eroarea maxima admisa a datelor este de 3%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor, iar chestionarele au fost aplicate in 37 de judete si Municipiul Bucuresti, intr-un total de 80 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).

47,5% dintre romani considera ca Nicolae Ceausescu a jucat un rol „mai degraba pozitiv” in istoria Romaniei, potrivit acestui sondaj, in timp ce aproape 47% dintre cei chestionati sunt de parere ca Ceausescu a jucat un rol „mai degraba negativ”.

Cand vine vorba insa despre Elena Ceausescu, peste 80% dintre cei chestionati considera rolul jucat de aceasta a fost „mai degraba negativ”.

In ceea ce priveste recuperarea tezaurului trimis in Rusia, aproape 85% dintre romani apreciaza problema ca fiind importanta si foarte importanta.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/5c719648e5b549a75ffc06d561c642af/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

45,5% dintre romani considera comunismul „un lucru rau pentru Romania”, in timp ce 44,7% sunt de parere ca regimul comunist a insemnat „un lucru bun pentru Romania”. „Campionii anticomunismului” sunt tinerii cu varste pana in 34 de ani, cu studii superioare, cu un venit mare. Ca regiune istorica, romanii din Banat, Crisana, Maramures si Transilvania dezaproba cel mai mult comunismul.

De cealalta parte, potrivit analizei socio-demografice, cu cat creste varsta respondentilor, cu atat este mai prezenta si atitudinea de aprobare a regimului comunist. Raspunsul comunismul a insemnat „un lucru bun pentru Romania” este dat de majoritatea romanilor de peste 65 de ani, de cei cu studii primare si de majoritatea locuitorilor din Moldova si Bucovina.

De asemenea, 44% dintre cei chestionati sustin ca inainte de 1989 „se traia ma bine” fata de acum; spre comparatie, 33% au raspuns ca „se traia mai rau”, iar 15% sunt de parere ca „se traia la fel”.

Din analiza socio-demografica a raspunsurilor reiese ca majoritatea persoanelor de peste 65 de ani, cu studii primare sau din Moldova si Bucovina considera ca inainte de Revolutie „se traia ma bine” decat acum.

Amintim ca Gigel Stirbu, ministrul Culturii, a anuntat astazi, 17 ianuarie, ca-i va propune premierului infiintarea unui Muzeu al Ororilor Comunismului, care sa le prezinte mai ales tinerilor abuzurile comise de regimul din perioada respectiva, pentru ca in viitor acestea sa nu fie repetate. „Cred ca cea mai buna locatie ar fi Palatul Parlamentului”, a declarat astazi Gigel Stirbu, la Slatina.

„Tin cu tot dinadinsul la acest proiect, pentru ca odata si odata Romania trebuie sa recunoasca greselile trecutului. (…) Avem atat de multe inchisori in care oamenii au sfarsit, imagini cu ororile comunismului. (…)Sunt cateva lucruri pe care le-am trait, incepand de la cartela de paine, pana la cozile la lapte. (…) Exponatele care vor fi acolo, sunt convins, vor fi numeroase, exista aceste exponate. (…) Cred ca, in primul si in primul rand, tinerilor li se adreseaza acest muzeu, astfel incat aceia care vin dupa noi sa nu mai faca aceleasi greseli. (…) Exista un institut care studiaza aceste orori. Ati vazut ca sunt foarte multe gropi comune care au fost descoperite de oameni de buna-credinta care studiaza si analizeaza aceste orori ale acelui sistem”, a explicat Gigel Stirbu, citat de Agerpres.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro