Sari direct la conținut

Comisarul european Dacian Ciolos, despre planurile Ungariei de a cumpara pamant in Romania: Obsesia pentru inginerie etnica si teritoriala prin interventia statului apartine unui trecut pe care nimeni nu-l doreste repetat

HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: Agerpres
Dacian Ciolos, Foto: Agerpres

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, raspunde printr-o declaratie dura planurilor statului maghiar, anuntate de un oficial al ambasadei Ungariei, de a cumpara terenuri agricole in Transilvania. „Este putin probabil ca Ungaria sa materializeze in plan legislativ si cu atat mai mult in practica intentia declarata de un functionar de rang inferior de la Ambasada ungara de la Bucuresti”, a declarat Dacian Ciolos intr-un comunicat remis HotNews.ro. Comisarul european precizeaza, insa, ca „obsesia pentru inginerie etnica si teritoriala prin interventia statului – in contrast cu libertatea individuala de a alege intr-un context de sanse egale – apartine unui trecut pe care nimeni nu-l doreste repetat”.

  • In urma cu o saptamana, agentia americana independenta de strategie si prognoza Stratfor a publicat o analiza in care concluzioneaza ca planul Ungariei de cumparare de terenuri agricole pe teritoriul Romaniei indica revitalizarea interesului tarilor estice din Uniunea Europeana pentru pamanturile agricole nationale, ca raspuns la cresterea influentei Rusiei in regiune si la slabirea blocului comunitar.

Citeste mai jos raspunsul integral al comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos:

Este putin probabil ca Ungaria sa materializeze in plan legislativ si cu atat mai mult in practica intentia declarata de un functionar de rang inferior de la Ambasada ungara de la Bucuresti. Inteleg ca Ministerul de Externe de la Budapesta a confirmat ca a fost vorba doar de o discutie si nu de o intentie propriu-zisa a statului ungar.

Ideea in sine, de a dezvolta o politica funciara bazata pe discriminare etnica pe teritoriul unui alt stat membru este profund neeuropeana.Obsesia pentru inginerie etnica si teritoriala prin interventia statului – in contrast cu libertatea individuala de a alege intr-un context de sanse egale – apartine unui trecut pe care nimeni nu-l doreste repetat. Dincolo de aceasta, in functie de detaliile eventuale ale programului, in cazul putin probabil ca se va ajunge acolo, atat legislatia europeana cat si cea nationala pot fi utilizate pentru a bloca orice forma de abuz sau discriminare. Crearea de avantaje economice cu resurse publice pe criterii etnice este strict interzisa de legislatia europeana, iar Comisia Europeana, prin departamentele specializate, urmareste aceste aspecte cu rigurozitate.

Articolul 10 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene prevede ca „in definirea si punerea in aplicare a politicilor si actiunilor sale, Uniunea cauta sa combata orice discriminare pe motive de sex, rasa sau origine etnica, religie sau convingeri, handicap, varsta sau orientare sexuala”. De asemenea, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, intrata in vigoare in baza Tratatului de la Lisabona la 1 Decembrie 2009, contine in Articolul 21 (1) o interdictie generala a „discriminarii de orice fel, bazata pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnica sau sociala, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, averea, nasterea, un handicap, varsta sau orientarea sexuala.”

Statul roman are la randul sau la dispozitie instrumente pentru a pastra controlul asupra propriei politici funciare si agricole si de dezvoltare rurala, oferind oportunitati tuturor cetatenilor sai, indiferent de etnie.

[N.Red: Sublinierile apartin redactiei]

Informatie de context – Oficial al ambasadei Ungariei: Statul maghiar se pregateste sa cumpere terenuri agricole in Transilvania

HotNews.ro a scris pe 7 ianuarie 2014 ca statul ungar pregateste un program prin care sa cumpere terenuri agricole in Ardeal, iar pentru aplicarea lui asteapta normele de aplicare ale noii legi funciare romane, dupa cum a declarat Szabo Jozsef, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, pentru postul de radio Erdely FM. Proiectul Ungariei prevede ca daca „cineva doreste sa-si vanda terenul, atunci poate incheia un contract cu statul maghiar in temeiul caruia va primi o renta viagera”, iar terenul ramane in proprietatea sa pana la sfarsitul vietii, a precizat diplomatul si pentru cotidianul Kronika.

Pe de alta parte, Ministerul ungar al Afacerilor Externe sustine ca a fost „doar o idee”, nu un program, si ca interviul atasatului pe probleme de agricultura din Kronika nu exista. Insa jurnalistul Szucher Ervin, semnatarul interviului cu atasatul din Kronika, a declarat ca interviul este cat se poate de real si a prezentat inregistrarea acestuia pe telefon pentru jurnalistii Nepszabadsag.

De ce ar cumpara Ungaria pamant in Romania? Stratfor: Rusia se intareste, UE slabeste, tarile din Europa Centrala si de Est isi schimba strategia

Planul Ungariei de cumparare de terenuri agricole pe teritoriul Romaniei indica revitalizarea interesului tarilor estice din Uniunea Europeana pentru pamanturile agricole nationale, ca raspuns la cresterea influentei Rusiei in regiune si la slabirea blocului comunitar. Aceasta este concluzia la care ajunge agentia americana independenta de strategie si prognoza Stratfor, intr-o analiza publicata pe 8 ianuarie si prezentata de HotNews.ro.

Strategii americani observa o schimbare de paradigma in Europa de Est, in conditiile in care din ianuarie 2014 o serie de tari est-europene care au aderat al UE, printre care si Romania, sunt obligate sa ridice restrictiile la cumpararea de terenuri agricole catre persoanele fizice rezidente in tari ale blocului comunitar.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro