Sari direct la conținut

ASF nu a identificat probleme in urma verificarilor solicitate fondurilor de pensii administrate privat in privinta detinerilor de actiuni din portofoliu

HotNews.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat joi ca verificarile solicitate fondurilor de pensii administrate privat in privinta detinerilor de actiuni din portofoliu s-au incheiat si nu au fost identificate probleme. Din verificarile facute in zilele de 20 si 23 septembrie 2013, atat de catre administrator, cat si de catre ASF, nu rezulta ca detinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activitati de natura sa puna in pericol detinerile participantilor. Fondurile de pensii private sunt printre cei mai mari si importanti investitori institutionali din tara noastra, detinerile acestora la Bursa de Valori de la Bucuresti depasind 1,1 miliarde lei.

Demersul a constatat ca portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzactiile efectuate de fondurile de pensii in perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate in custodie la 23 septembrie 2013.

Verificarile, de natura preventiva, au luat in calcul posiblitatea ca detinerile de actiuni sa se afle atat la custozi, cat si la intermediari sau la Depozitarul Central. Toti administratorii fondurilor de pensii au incheiate contracte de depozitare cu institutii bancare care ofera si servicii de custodie, iar verificarile au constatat ca toate fondurile de pensii utilizeaza efectiv serviciile de custodie ale bancii depozitare.

Amintim ca in urma cu sase zile, ASF a cerut fondurilor de pensii administrate privat sa verifice siguranta detinerilor de actiuni aflate in portofoliul acestora. Operatiunile de verificare s-au efectuat vineri, 20 septembrie si luni, 23 septembrie, timp in care fondurile de pensii nu au avut voie sa mai tranzactioneze actiuni.

Ca urmare a finalizarii controlului inopinat al ASF asupra detinerilor de actiuni ale fondurilor de pensii private, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a comunicat joi ca rezultatul autoritatii este o confirmare a faptului ca arhitectura sistemului de pensii private contine, prin cadrul legal si institutiile sale, numeroase mecanisme de siguranta:

„Spre deosebire de tranzactiile efectuate pe Bursa de persoanele fizice sau alti investitori (care isi fac decontarile prin societatile de brokeraj), in cazul fondurilor de pensii un element vital de siguranta este banca depozitara, institutie supravegheata atat de ASF, cat si de BNR, prin norme prudentiale stricte. Bancile depozitare:

  • – verifica legalitatea ordinelor de investire ale administratorului in momentul decontarii tranzactiilor efectuate de fondurile de pensii;
  • – verifica si certifica detinerile de instrumente financiare (de la titluri de stat pana la actiuni si altele) pentru fiecare fond;
  • – calculeaza si raporteaza catre ASF, in paralel cu administratorii fondurilor de pensii si independent de acestia, valoarea zilnica a activului net si a unitatii de fond.

Potrivit legislatiei specifice, toate decontarile fondurilor de pensii se efectueaza prin banca depozitara si nu prin societati de brokeraj. Administratorii fondurilor si bancile depozitare sunt institutii autorizate si reglementate, ce detin reguli interne si proceduri de guvernanta corporativa care inlatura riscul ca persoane neautorizate sa poata tranzactiona in numele fondurilor de pensii sau sa aiba acces la detinerile acestora, dupa cum chiar rezultatele controlului ASF arata.

Fondurile de pensii private din Romania sunt printre cei mai mari si importanti investitori institutionali din tara noastra (detinerile fondurilor de pensii pe Bursa de Valori de la Bucuresti depasesc 1,1 mld. RON), cu un mandat ferm si responsabil de investire a banilor viitorilor pensionari in conditii optime de profitabilitate si siguranta. Fondurile de pensii inteleg si isi asuma inclusiv misiunea social-economica de protectie financiara a generatiei active de astazi, in paralel cu investirea banilor preponderent (circa 95% din totalul activelor) in economia romaneasca, contribuind la generarea de crestere economica si crearea de locuri de munca.

Reamintim de asemenea faptul ca in Romania sistemul de pensii private a evoluat pana acum cu rezultate foarte bune pentru participanti. Ca exemplu, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), care deservesc 5,9 milioane de participanti, au inregistrat de la lansare si pana in prezent (final iulie 2013) un randament mediu total de 75,5%, adica o medie anuala de 11,4% (pentru toata perioada de functionare, adica 5 ani si jumatate). In termeni monetari, fondurile de pensii au adaugat castiguri nete (dupa scaderea tuturor comisioanelor) de cca. 2 mld. RON peste contributiile virate in acesti ani, de cca. 10 mld. RON”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro