Sari direct la conținut

Un nou proces controversat al lui Navalnîi începe luni. Disidentul rus este acuzat de „extremism și reabilitarea ideologiei naziste”

HotNews.ro
O audiere a lui Alexei Navalnii, care e închis în Colonia penală 6 din Melehovo, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
O audiere a lui Alexei Navalnii, care e închis în Colonia penală 6 din Melehovo, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, care se află închis într-o colonie penitenciară din 2021, va fi adus luni în fața instanței, a anunţat avocatul acestuia, de această dată acuzaţia fiind cea de extremism, transmit AFP şi DPA.

Opozantul rus riscă până la 30 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile de „extremism şi reabilitarea ideologiei naziste”.

Navalnîi se află închis din ianuarie 2021 într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, la aproximativ 250 de kilometri de Moscova, unde efectuează o pedeapsă de nouă ani pentru fraudă.

De la declanşarea campaniei militare din Ucraina în februarie 2022, majoritatea disidenţilor vocali din Rusia care nu au fugit din ţară au fost încarceraţi sau urmăriţi în justiţie, în special pentru denunţarea conflictului.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie, Aleksei Navalnîi (47 de ani) a supravieţuit în 2020 unei otrăviri, faptă pentru care el a acuzat Kremlinul.

Noul proces a început la 6 iunie, dar până în prezent s-au desfăşurat doar chestiuni procedurale în spatele uşilor închise.

De această dată va fi permis şi accesul publicului în sală, însă nu şi cel al jurnaliştilor, potrivit echipei de avocaţi a lui Aleksei Navalnîi.

În vara lui 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu agentul Noviciok în timpul unei călătorii în Siberia. El a acuzat serviciul de securitate rus FSB că s-a aflat în spatele acestui act. După ce a fost tratat medical în Germania, opozantul a revenit în Rusia, unde a fost arestat. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro