Sari direct la conținut

Zelenski nominalizează țările occidentale care au făcut „noi paşi” în sprijinul Ucrainei: „Vă mulțumesc”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia

Preşedintele Volodimir Zelenski a avut, sâmbătă seară, un discurs dedicat exclusiv mulţumirilor adresate partenerilor occidentali, ocazie cu care a trecut în revistă rezultatele obţinute în această săptămână în materie de ajutor internaţional, de la fiecare ţară în parte, iar în final a mulţumit militarilor care luptă în est, acolo unde se desfăşoară contraofensiva, confirmând cu această ocazie că există rezultate.

Redăm alocuţiunea preşedintelui ucrainean:

Statelor Unite, aş dori să vă mulţumesc pentru un alt pachet semnificativ de asistenţă în domeniul armamentului – sisteme de apărare aeriană, artilerie şi obuze pentru Himars, arme antitanc, vehicule blindate şi alte mijloace pentru apărarea libertăţii. Vă mulţumim!

Ţările de Jos – vă mulţumesc pentru noul pachet de apărare care va consolida scutul nostru aerian. Ţările de Jos, America, Danemarca şi Regatul Unit au colaborat pentru a achiziţiona rachete de apărare aeriană. Acesta este un lucru care va salva mii de oameni ai noştri.

Germania – vă mulţumim pentru echipamentul livrat în această săptămână, pentru puterea voastră continuă de a proteja vieţi de teroarea rachetelor ruseşti. Vă mulţumim pentru disponibilitatea de a ne furniza rachete pentru Patriot!

Italia – vă mulţumim pentru punerea în aplicare a acordurilor noastre de apărare!

Mulţumim, Danemarca, pentru disponibilitatea de a lucra rapid pentru a ne asigura că avem o coaliţie de luptători moderni care va aduce cu adevărat sfârşitul acestui război mai aproape de victoria noastră. O victorie comună! Vă mulţumesc încă o dată!

Danemarca şi Norvegia – aş dori să vă mulţumesc separat pentru eforturile voastre comune de a ne întări artileria. Rusia a adus în Europa un război în care artileria este cheia pentru progresul libertăţii. Vă mulţumesc pentru obuzele trimise soldaţilor noştri!

Suedia – al doisprezecelea pachet de ajutor pentru apărare şi o dorinţă reală de a începe să ne instruiască piloţii pe avioane de luptă moderne. Vă mulţumim!

Regatul Unit – vă mulţumim pentru leadership-ul continuu în extinderea capacităţilor noastre de apărare şi pentru fiecare rachetă cu rază lungă de acţiune care ne-a fost furnizată – toate funcţionează la 100%. Săptămâna aceasta avem o decizie privind sprijinul suplimentar. Vă mulţumim din nou!

Canada – vă mulţumim pentru sprijinul dvs. continuu şi pentru noile măsuri pe care le-am elaborat, care sunt acum puse în aplicare. Artileria, apărarea antiaeriană…

Le mulţumesc tuturor ţărilor participante la Grupul Ramstein, care s-a reunit din nou în această săptămână. Vă mulţumesc pentru constructivitatea voastră continuă!

Aş dori, de asemenea, să mulţumesc fiecărei ţări, fiecărui lider, tuturor oraşelor şi comunităţilor din ţările partenere, precum şi tuturor organizaţiilor internaţionale care ne ajută să depăşim consecinţele atacului terorist rusesc asupra centralei hidroelectrice Kahovka. Vom dovedi încă o dată invincibilitatea forţei noastre comune atunci când vom reda viaţa normală tuturor oamenilor şi comunităţilor afectate de acest ecocid malefic rusesc.

Polonia – vă mulţumim pentru rezoluţia adoptată de Sejm în sprijinul aderării Ucrainei la NATO. Semnalele potrivite la momentul potrivit – în timp ce pregătim pachetul pentru summitul de la Vilnius.

Luxemburg – aş dori să vă mulţumesc pentru decizia Parlamentului, care recunoaşte adevărul istoric, adevărul despre Holodomor, genocidul poporului ucrainean. Luxemburgul a devenit a 26-a ţară care a recunoscut oficial Holodomor ca genocid. Continuăm să depunem eforturi pentru recunoaşterea globală a Holodomorului.

Şi, bineînţeles, multe mulţumiri tuturor celor care îi antrenează pe soldaţii noştri, care îi învaţă pe eroii noştri experienţa lor şi care învaţă de la ucraineni. Ei învaţă rezistenţa ucraineană, curajul şi dorinţa de nezdruncinat de a câştiga viaţă pentru ţara lor şi pentru copiii ucraineni. Se va întâmpla cu siguranţă – vom învinge! Vom învinge.

Pentru unitatea Tavria – apropo, vreau să vă mulţumesc pentru că mergeţi înainte, soldaţi! Bravo! Tuturor soldaţilor noştri din est, soldaţi puternici – vă mulţumesc pentru rezistenţa şi acurateţea voastră!”. (Sursa: News.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro