Sari direct la conținut

"Alternative für Deutschland". Un mic grup de economisti germani ameninta viitorul euro

HotNews.ro
Moneda euro, Foto: europa.eu
Moneda euro, Foto: europa.eu

O noua miscarea aparuta pe scena politica de la Berlin isi propune desfiintarea monedei euro, relateaza „Business Insider”, care dedica un articol „Alternativei pentu Germania”. Grupul este alcatuit din economisti si intelectuali de renume, cunoscuti pentru euroscepticismul lor. „Nu este primul partid eurosceptic din Germania, dar este primul intr-o lunga perioada”, scrie publicatia.

„Business Insider” afirma, citand un material realizat de Deutsche Bank, ca miscarea Alternative fur Deutschland este constituita in jurul economistului Bernd Lucke, profesor de macroeconomie in Hamburg. Lucke a fost membru al miscarii crestin-democrate a cancelarului Angela Merkel timp de 33 de ani, inainte de a parasi formatiunea in 2011, in contextul eforturilor de salvare a zonei euro. „Politicile actuale asa-zise de salvare se concentreaza exclusiv pe interesele de scurta durata, in special ale bancilor”, a declarat Lucke, citat de „Der Spiegel”.

Printre figurile cunoscute se numara si fostul ziarist de la „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, Konrad Adam, precum si un fost secretar de stat in landul Hesse, Alexander Gauland.

Un alt sustinator cunoscut al grupului este fostul presedinte al Federatiei Industriei Germane (BDI), Hans-Olaf Henkel, descris drept un „eurosceptic proeminent si pitoresc”. Miscarea si-a gasit sustinatori in economisti eurosceptici precum Joachim Starbatty, Stefan Homburg (Hanovra), Charles Blankart (Berlin), Wilhelm Hankel si Karl Schachtschneider (ambii cunoscuti pentru numeroasele plangeri depuse la Curtea Constitutionala a Germaniei in diferite chestiuni legate de euro).

Potrivit raportului realizat de Deutsche Bank, „Germania a fost fara discutie cel mai mare castigator al infiintarii monedei euro. Blocul monetar ofera o destinatie relativ stabila si ieftina pentru exporturile germane. Cu toate acestea, ideea salvarii altor state, precum Grecia, Spania, Italia si altora de acest fel – chiar daca aceste tari se indatorau pentru a cumpara exporturile germane in toti acesti ani – provoaca inca suficienta indignare in Germania. Alternative fur Deutschland spera sa profite de acest lucru”. Miscarea sustine de altfel stoparea

Noua formatiune solicita desfiintarea zonei euro si initierea unei dezbateri deschise pe tema masurilor de salvare.

Deutsche Welle

ajutoarelor financiare si dizolvarea Mecanismului European de Stabilitate, structura comuna permanenta de finantare a tarilor din zona euro aflate in dificultate financiara.

Pe pagina de internet a miscariise precizeaza ca „democratia se erodeaza. Vointa poporului legata de deciziile luate in cazul monedei euro nu este niciodata ceruta si nu este reprezentata in parlament. Guvernul priveaza alegatorii de o voce prin dezinformare, presand organismele constitutionale, precum parlamentul si Curtea Constitutionala, si ia decizii cu efecte pe termen lung in comitete care nu au niciun fel de legitimitate democratica”.

Deutsche Bank precizeaza ca Alternative fur Deutschland nu este primul partid eurosceptic aparut in Germania, dar este „primul intr-o lunga perioada”. Precedenta formatiune de acest fel a aparut la sfarsitul anilor ’90, insa a disparut dupa doar cativa ani. Toate partidele de acest fel aparute in trecut au suferit din cauza fragmentarii, a fondurilor, a platformelor reduse si a interesului pe care-l starneau. Astazi insa, in conditiile crizei economice ce se manifesta in randul zonei euro, situatia este complet diferita.

La randul sau „Deutsche Welle” afirma ca „noua formatiune solicita desfiintarea zonei euro si initierea unei dezbateri deschise pe tema masurilor de salvare”. Unul dintre liderii miscarii a afirmat de altfel ca „euro e considerat ca si cum ar fi ceva sfant”, iar „cei care sunt de alta parere sunt calificati drept populisti”.

Cum raspunde miscarea celor patru probleme (raport Deutsche Bank):

* Fragmentarea formatiunii. Ramane o problema esentiala. Economistii care alcatuiesc grupul au viziuni difeite in legatura cu modul de a-si atinge obiectivele politice. Sunt doar la inceputul procesului de formare a opiniiilor politice. Desi comunicarea lor este profesionista, membrii miscarii nu au aproape niciun fel de experienta in elaborarea de politici.

O alta chestiune ramane fragmentarea chiar in randul euroscepticilor. De exemplu, Alternative fur Deutschland s-a oferit sa coopereze cu euroscepticii din Freie Wahler in timpul alagerilor din Saxonia inferioara, in ianuarie, insa acestia au refuzat. Freie Wahler a obtinut intr-un final 0.5% din voturile alegatorilor.

* Fondurile. Resursele financiare ale miscarii sunt insuficiente. Fonduri suplimentare din partea unor resurse economice importante sunt improbabile, atata vreme cat fragmentarea interna ramane la cote ridicate.

* Continutul redus al platformei sale. Atata timp cat miscarea nu-si va prezenta opiniile si in alte zone ale politici, desfasurarea campaniei pe un singur subiect, respectiv eliminarea euro, va ramane o strategie riscanta, care nu a avut sanse de izbanda nici in trecut.

* Interesul starnit alegatorilor. Spre deosebire de alte miscari eurosceptice, Alternative fur Deutschland numara in randurile sale cativa figuri cunoscute, in special personalitati media sau eurosceptici influenti, precum Hans-Olaf Henkel. De aceea, un nou partid eurosceptic cu sustinatori proeminenti ar putea atrage atentia mass-media, in contextul in care politicile de salvare a euro ale cancelarului Angela Merkel revin constant in dezbaterile publice si in emisiunile televiziunilor din Germania.

„Nu ne temem ca Europa profita de pe urma monedei comunitare, ci ca euro va distruge UE”, a explicat profesorul Lucke, citat de „Deutsche Welle”. De alfel, miscare nu sustine destramarea UE, ci doar a zonei euro, iar tarile sa revina la vechile monede nationale ori sa formeze mici uniuni monetare. In cazul Germaniei, spre exemplu, miscarea propune revenirea la marca germana sau constituirea unei uniuni care cuprinde, printre altele, Olanda, Austria si Finlanda, insa, cum remarca „The Telegraph„, fara Franta.

Angela Merkel

Angela Merkel

Foto: Hotnews

Deutsche Bank afirma ca miscarea Alternative fur Deutschland trebuie mai intai sa se inregistreze oficial ca partid la tribunal si sa stranga numarul necesar de semnaturi pentru a participa la alegerile din septembrie (cel putin 2.000 de semnaturi in fiecare din cele 16 landuri sau 0.1% din populatia fiecarui stat). In plus, succesul miscarii va fi determinat foarte probabil de starea de spirit pe care alegatorii germani o vor avea in septembrie fata de criza euro, respectiv daca pietele isi vor reveni sau daca criza se adanceste.

„Deutsche Welle” afirma de altfel, citand un sondaj realizat de saptamanalul „Der Spiegel” in vara anului 2012, ca 54% dintre germani „nu prea mai vad sensul investirii de sume imense in salvarea zonei euro”.

Criticii miscarii afirma ca Alternative fur Deutschland nu va ajunge in Bundestag. „Membrii sai sunt profesori universitari si economisti frustrati. Cu adevarat periculoasa ar deveni formatiunea daca la conducerea sa s-ar afla populisti”, a declarat profesorul Rudolf Hickel, citat de „Deutsche Welle”.

„Der Spiegel” sustine ca miscarea ar putea atrage un numar important de voturi ale conservatorilor, caci nivelul de frustrare in randul celor de centru-dreapta este in crestere. De altfel, Lucke a afirmat ca se afla in discutii cu o parte din parlamentarii euro-sceptici din randul Freie Demokratische (Democratii Liberi), partener in coalitia de guvernamant a lui Merkel.

Alti analisti cred ca miscarea nu va obtine rezultate spectaculoase la alegerile din aceasta toamna din Germania. Momentul ei de glorie l-ar putea reprezenta insa scrutinul europarlamentar de anul viitor.

* Citeste mai multe pa pagina de internet a miscarii Alternativa pentru Germania (limba germana).

Surse: Business Insider, Deutsche Welle, Der Spiegel

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro