Sari direct la conținut

Noul concept de politica externa al Rusiei: Cooperare de pe picior de egalitate cu occidentalii, formarea Uniunii Economice Eurasiatice si garantii privind scutul antiracheta al SUA

HotNews.ro
Kremlin, Foto: Agerpres
Kremlin, Foto: Agerpres

Rusia se declara pregatita de cooperare pe picior de egalitate cu partenerii occidentali, insa doreste garantii de securitate privind scutul american antiracheta din Europa, transmite Russia Today, citand fragmente din noul concept de politica externa al Moscovei. Intre altele, Rusia insista pe intensificarea rolului ONU pe scena internationala, in detrimentul Statelor Unite, si anunta ca sarcina prioritara formarea Uniunii Economice Eurasiatice. Documentul, care a fost aprobat de presedintele Vladimir Putin la 12 februarie, „este mai putin sever decat se asteptau unii experti”, scrie RT.

Noul concept de politica internationala a fost publicat pe pagina de internet a Ministerului rus de Externe. Desi noul concept este „mai putin sever decat se asteptau unii experti”, el stabileste parametrii clari cu privire la modul in care Rusia isi va construi relatiile cu strainatatea.

Iata cativa din parametrii noii diplomatii ruse:

* Relatia cu NATO

Desi multi rusi considera alianta nord-atlantica un dinozaur in era post-URSS, ce ar trebui aruncat la lada de gunoi a istoriei impreuna cu Pactul de la Varsovia, Moscova sustine ca va colabora cu blocul militar occidental in conformitate cu prevederile legilor internationale.

„Rusia va construi relatii cu NATO in concordanta cu gradul de pregatire al Aliantei pentru un parteneriat egal, respectarea stricta a principiilor si normelor de drept international”, se scrie in noul concept extern.

Documentul aminteste partenerilor occidentali ai Moscovei de obligatia asumata in cadrul Consiliului Rusia-NATO „de a nu oferi securitate cuiva in detrimentul securitatii celorlalti”: „Acesti pasi vor contribui astfel la crearea pacii, securitatii si stabilitatii in regiunea euro-atlantica, bazate pe principii de incredere reciproca, transparenta si predictibilitate”.

Noua viziune externa a Rusiei indeamna la „unificarea strategica a obiectivelor” cu toate statele euro-atlantice, inclusiv cu tarile membre NATO, in scopul de a colabora mai bine impotriva amenintarilor de securitate comune. Intre aceste amenintari sunt enumarate terorismul international, proliferarea armelor de distrugere in masa, pirateria maritima, traficul de droguri, calamitatile naturale sau provocate de om.

* Scutul american antiracheta

In acelasi timp, Rusia vrea garantii legale privind scutul antiracheta pe care Statele Unite il construiesc in Europa. In opinia RT, scutul defensiv reprezinta cel mai mare obstacol in calea normalizarii si maturizarii depline a relatiilor dintre cei doi fosti dusmani ai Razboiului Rece.

Moscova urmareste sa obtina asigurari ca reteaua balistica globala a SUA nu este indreptata impotriva fortelor nucleare rusesti.

Rusia nu priveste cu ochi buni atitudinea beligeranta crescuta a Administratiei de la Washington in afacerile interne ale unor natiuni suverane – Irak, Libia si, intr-o masura mai redusa, in Siria -, de aceea Moscova se asteapta ca Statele Unite sa fie „ghidate in mod strict de normele legale internationale”, in mod special de Carta ONU si de principiul non-interferentei in problemele domestice ale altor state.

Conceptul pune accentul pe dorinta Rusiei de a continua „cooperarea constructiva” cu Statele Unite in diferite domenii, intre care reducerea arsenalului nuclear.

Noul concept subliniaza ca „reducerea in continuare a armamentelor strategice ofensive poate fi negociata numai cu luarea in considerare a tuturor factorilor care influenteaza stabilitatea strategica mondiala.”

* Vizunea asupra politicii globale

Noua viziune externa a Moscovei tinde sa „creeze un sistem stabil si durabil de relatii internationale bazate pe dreptul international si … pe principiile de egalitate, respect reciproc si neamestecului in treburile interne ale statelor.” Un astfel de sistem este menit sa asigure „securitate solida si egala pentru fiecare membru al comunitatii globale in domeniile politic, militar, economic, informatii, umanitare si altele.”

Russia Today subliniaza, citand unii experti, ca noul concept extern al Moscovei este „in contradictie” cu cel al SUA, care au fost din ce in ce mai dispuse sa recurga la actiuni unilaterale pe scena mondiala. Washingtonul a profitat de disparitia influentei Rusiei la nivel international si de faptul ca Moscova nu a mai oferit o contrapondere pe scena mondiala.

Moscova a avertizat in legatura cu pericolele unei astfel de atitudini, afirmand ca Natiunile Unite trebuie sa ramana arbitrul final al problemelor internationale: „Centrul relatiilor internationale si al politiciilor coordonate in secolul al XXI-lea trebuie sa fie ONU, care… are o legitimitate unica”. In acest sens, Rusia sprijina eforturile de a intari rolul central si de coordonare al ONU.

Pe de alta parte, Rusia acorda o mare importanta realizarii durabile a dezvoltarii globale, care necesita conducerea colectiva a statelor ce sunt lideri mondiali. In acest scop, Rusia anunta ca va continua sa participe in diferite formate internationale, cum ar fi G20, BRICS (Brazilia, Rusia, India , China si Africa de Sud), G8, SCO (Organizatia de Cooperare de la Shanghai), RIC (Rusia, India si China), precum si in alte institutii si platforme de intalnire.

Documentul furnizeaza informatii despre felul in care Rusia va raspunde eforturilor externe de a impune sanctiuni cetatenilor rusi, solicitand in acelasi timp intensificarea relatiilor economice cu Statele Unite. „Rusia se va opune in mod activ sanctiunilor unilaterale extrateritoriale impuse de SUA impotriva persoanelor si entitatilor juridice ruse, si va initia liberalizarea in continuare a regimului bilateral de vize”, se afirma in noua strategie externa a Moscovei.

Noul concept defineste ca pe o prioritate externa pe termen lung „crearea unei fundatii economice solide pentru un dialog cu Statele Unite, consolidarea relatiilor in toate sferele, imbunatatirea calitatii comertului egal si non-discriminatoriu si cooperarea economica in conditii permanente”.

* Razboiul din Afghanistan

Noua viziune a diplomatiei ruse avertizeaza ca, avand in vedere criza continua din Afghanistan si anuntata retragere a trupelor internationale, tranzitia este „plina de amenintari serioase la adresa securitatii Rusiei si a tarilor membre CSI”.

Rusia va lucra cu partenerii internationali pentru o „rezolvare politica permanenta si corecta a problemelor din aceasta tara”.

In acest sens, sunt mentionate masuri comprehensive de reducere a amenintarilor teroriste din Afghanistan si de eliminare a productiei si a traficului de droguri.

Rusia a anuntat ca sustine o crestere a eforturilor internationale, sub mandat ONU, de a ajuta Afghanistanul si tarile vecine in combaterea acestor probleme.

* Dosarul nuclear iranian

Rusia afirma ca va promova instrumente politice si diplomatice pentru a rezolva problema nucleara iraniana.

„Rusia va promova o politica echilibrata fata de solutionarea politica si diplomatica comprehensiva a programului nuclear iranian, printr-un dialog bazat pe abordarea pe etape, reciprocitate si respectarea stricta a regimului de neproliferare nucleara”, se spune in document.

Moscova declara ca va apela la oportunitatile oferite de statutul sau de observator pe langa Organizatia de Cooperare Islamica si de contactele cu statele Ligii Arabe si de Consiliul de Cooperare al statelor arabe din zona Golfului.

* Transnistria

Portalul infoprut.ro precizeaza, citand noul concept de politica externa al Moscovei, ca „Federatia Rusa va continua sa joace un rol activ in solutionarea politica si diplomatica a conflictelor din tarile membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI)… Rusia se va implica in identificarea unor solutii pentru conflictul transnistrean bazandu-se pe respectarea suveranitatii, integritatii teritoriale si a neutralitatii Republicii Moldova, in vederea determinarii unui statut special pentru Transnistria„.

Site-ul afirma ca, potrivit documentului publicat de Ministerul rus de Externe, „Rusia si-a propus drept sarcina prioritara formarea Uniunii Economice Eurasiatice, dezvoltarea cooperarii bilaterale si multilaterale cu statele din CSI si consolidarea Comunitatii pe baza aprofundarii cooperarii regionale dintre membrii sai, care au o mostenire istorica comuna„..

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro