Sari direct la conținut

Traian Basescu participa la summitul UE – CELAC, primul in care America Latina, in plina crestere economica, si o Europa fragilizata de criza se vor privi de la egal la egal

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu participa sambata la al saptelea summit Uniunea Europeana – Comunitatea statelor latino-americane si din Caraibe (CELAC), desfasurat, dupa cum noteaza agentia AFP, sub dezideratul continentului sud-american de a „face parte din solutie, si nu din problema”, dupa cum spuneau diplomatii chilieni, tara care gazduieste aceasta reuniune.

Reka Estrela Noemi, romanca din Covasna care a vazut pentru prima oara o aeronava Tarom aterizand in Republica Capului Verde

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a ajuns vineri seara pe aeroportul din Santiago de Chile, dupa un zbor de aproape 20 de ore, cu o escala tehnica de o ora in Republica Capului Verde. Aici, delegatia romana s-a intalnit cu o romanca, Reka Estrela Noemi, stabilita in arhipelag in urma cu 26 de ani. Aceasta, originara din Covasna, a tinut sa se intalneasca cu delegatia romana in conditiile in care era pentru prima oara de cand s-a stabilit in aceasta insula si vazut o aeronava Tarom aterizand aici. Seful statului a remarcat ca aceasta vorbeste foarte bine romana pentru o „unguroaica” care a plecat din tara de 26 de ani. La intrebarea acesteia de unde stie ca este unguroaica, Traian Basescu i-a precizat ca accentul sau este inconfundabil, dupa care cei doi au schimbat impresii despre Covasna, una dintre destinatiile de vacanta preferate ale sefului statului.

Reka Estrela Noemi a plecat din Romania in 1985, pe vremea lui Ceausescu, si sotul sau este din Republica Capului Verde, unde cei doi au si o mica afacere.

„Pentru prima oara, America Latina si Europa se vor privi de la egal la egal”

In ceea ce priveste summitul UE – CELAC, acesta se desfasoara intr-un climat mult diferit fata de lansarea parteneriatului dintre europeni si America Latina, in 1999. Acum, un continent aflat in plina crestere economica si in cautare de afirmare primeste sefii statelor dintr-o Europa fragilizata, cu ambitia afisata de a intari un vechi parteneriat si o „alianta strategica”, dupa cum scrie AFP.

„Speram sa intram intr-o noua era, o noua etapa a relatiilor dintre Europa si American Latina, care sa se bazeze mai putin pe ajutor si pe asistenta materiala si mai mult pentru cooperare, pentru a pecetlui o alianta strategica pentru dezvoltare si piete mai deschise”, spunea presedintele chilian, Sebastian Piñera.

Aproximativ 45 de sefi de state si de guvern – printre care premierul spaniol Mariano Rajoy si cancelarul german Angela Merkel – din cele 60 de tari ale celor doua regiuni, alaturi de presedintii Consiliului European si al Comisiei Europene, Herman Van Rompuy si José Manuel Barroso, participa la acest summit.

Daca cele doua blocuri regionale s-au reunit de sapte ori, dintre care o data la Madrid, in 2010, acesta este primul summit sub egida CELAC, fondat la summitul din Caracas, in decembrie 2011, la impulsul presedintelui venezulan Hugo Chavez, marele absent de la Santiago, in conditiile in care este internat in spital in Cuba, dupa o recidiva a cancerului sau.

Regrupand toate tarile din cele doua Americi, cu exceptia Statelor Unite si Canadei, CELAC se doreste a fi un mecanism regional si parte deplina la procesul de dialog politic si cooperare.

„Va fi pentru prima oara cand America Latina va dialoga cu o singura voce” cu Europa, remarca recent seful diplomatiei chiliene, Alfredo Moreno, citat de AFP. „Suntem in masura sa discutam de o maniera mai simetrica cu Uniunea Europeana”, adauga acesta.

„Pentru prima oara, American Latina ar putea face parte din solutie, si nu din problema”, afirma diplomatii latino-americani, printre care ministrul peruvian al Afacerilor Externe, Rafael Roncagliolo.

„Va fi poate pentru prima oara cand cele doua continente se vor privi de la egal la egal”, adauga si Rafael Dochao, reprezentantul UE in Chile.

Pe plan economic, cele doua continente se gasesc in situatii diferite, cu o Uniunea Europeana confruntata cu una dintre cele mai mari crize din istoria sa, si o America Latina care travereseaza o faza prelungita de crestere economica (4,5% crestere medie a PIB-ului in 2010-2012).

Dar ponderile celor doua regiuni in economia mondiala sunt total diferite: UE este blocul economic cel mai important al lumii, cu o piata unica de peste de 500 milioane de locuitori reprezentand un sfert din PIB-ul mondial.

Investitiile si chestiunile legate de climat se vor afla in centrul discutiilor.

Europa este cel mai mare investitor in American Latina: 43% din investitiile straine directe din CELAC provin din UE (385 miliarde de euro in 2010).

„Este mai mult decat investitiile cumulate in China, Rusia si India”, dupa cum explica un diplomat al UE in regiune.

Prezenta economica a Romaniei

In primele zece luni ale anului 2012, exporturile romanesti in America Latina au crescut cu 43% iar comertul bilateral a atins cifra de 1.300 milioane dolari in aceeasi perioada.

In ceea ce priveste Republica Peru, tara pe care Traian Basescu o va vizita luni si marti, schimburile economice pe primele 11 luni ale anului 2012 au atins 5,563 mil dolari, cu un deficit de 2,2743 mil dolari inregistrat de Romania.

Brazilia, principalul actor economic al continentului

Liderii europeni nu vor rata ocazia de a sublinia ca relatiile UE cu America Latina si Caraibe sunt fondate „pe o istorie si o cultura comune si inspirate de aceleasi valori”.

Dar, afirma Carlos Malamud, de la Real Instituto Elcano din Madrid, „dincolo de dorinta de a avea relatii bune cu America Latina, primeaza politica actuala de a intari relatiile strategice cu Brazilia si Mexic”.

Astfel, dupa Santiago, Van Rompuy si Barroso vor participa joi la summitul UE-Brazilia din Brasilia.

A sasea economie mondiala, Brazilia este un aliat cheie in G-20 si este o piesa grea in eforturile de depasire a crizei financiare, dupa cum preciza un diplomat european, care considera „fundamental” rolul acestui gigant in summitul de la CELAC.

In acest timp, in regiune se constata o crestere a rolului Chinei, pe fondul diluarii influentei Statelor Unite. In ultimii ani, China, o tara cu o nevoie insatiabila de materii prime, s-a impus drept un partener comercial esential in America Latina. China este astazi primul partener comercial in Chile, Peru si Brazilia.

Peru, tara pe care Traian Basescu o va vizita luni si marti, doreste sa se impuna drept o platforma regionala pentru schimburile comerciale dintre America Latina si Asia-Pacific, avand in vedere pozitia sa geografica in centrul continentului si deschiderea la oceanul Pacific.

Cuba isi reafirma intrarea pe scena internationala

Incepand de luni, Cuba va prelua oficial, la Santiago, conducerea CELAC, marcand astfel reintegrarea sa la nivel regional si oferindu-i presedintelui Raul Castro o recunoastere diplomatica fara precedent, in ciuda a 50 de ani de embargou american.

Cuba va detine presedintia organizatiei regionale timp de un an, potrivit acordului de la crearea CELAC.

Capitala chiliana se afla in stare de alerta, aproximativ 5.000 de politisti fiind amplasati in Santiago, sprijiniti de un contingent de elita care este pozitionat in jurul Moneda, palatul prezidential si in sectorul Espace Riesco, centrul Conventiei situat la circa 20 km nord de oras, unde are loc summitul.

Mai multe baraje ale politiei au fost ridicate in oras pentru a securiza accesul in Riesco, protejat de lunetisti aflati pe acoperisuri si de patrule ale politiei calare, un dispozitiv descris ca fiind cel mai important dupa vizita Papei Ioan Paul al II-lea din 1987, in plina dictatura a lui Augusto Pinochet.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro