Principala revendicare a profesorilor nu apare în ordonanța adoptată de guvern – liderul FSLI / Cum se apără Executivul
În ordonanța de urgență privind salarizarea angajaților din învățământ adoptată joi de guvern nu apare principala revendicare a sindicatelor, respectiv garantarea că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie, acuză liderul FSLI, Simion Hăncescu. Guvernul se apără prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, care spune că mențiunea se regăsește în nota de fundamentare a ordonanței și că „garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare”. Reamintim că sindicatele au anunțat că profesorii vor continua greva și după minivacanța de Rusalii.
- Ce ar trebui să ştie cei 300.000 de elevi care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat? Lider sindical: „Ar trebui să preseze în fiecare zi Guvernul”
- „În acest moment, copiii devin monedă de negociere” – mesajul preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi către profesorii greviști
- Ministrul Educației, Ligia Deca, conferință de presă de la ora 12.00
- „Principala revendicare a noastră e cea legată de garantarea printr-un act normativ a faptului că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie și că toată grila se va construi ținând cont de vechime, grade și așa mai departe. S-a publicat în Monitorul Oficial ordonanța și nu se face nicio referire legat de acest lucru”, a declarat liderul FSLI, Smion Hăncescu, citat de Mediafax.
El a spus că angajații din educație vor „să vadă dovada clară că acest lucru se va pune în practică”.
Cum răspunde Guvernul
Executivul a reacționat vineri prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, care spune că mențiunea se regăsește în nota de fundamentare a ordonanței.
Aceasta nu are însă putere de lege.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, mai susține că „garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare”.
Redăm integral precizările transmise vineri de guvern:
- „Guvernul României a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.
- Prin acest act normativ, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.
- Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.
Astfel, potrivit prevederilor din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public:
- “De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.
- În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care a impus adoptarea prezentei ordonanțe de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024.
- De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.
Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează:
- 1. 40% în primul an
- 2. 30% în al doilea an
- 3. 30% în al treilea an”.
- În acest cadru, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ministrului Muncii, Marius Budăi, inițiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației.
- Așa cum și-au asumat liderii Coaliției, ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.
- Garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare”.
Profesorii au anunțat că vor continua greva
Reamintim că sindicatele au anunțat că profesorii vor continua greva și după minivacanța de Rusalii.
Profesorii au respins încă de miercuri seară și ultima ofertă a Guvernului și au anunțat că vor continua greva.
- „Mandatul primit de la profesori este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în totalitate începând cu această lună. Nu există alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului dat de ei.
- De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a anunțat joi liderul Federației sindicale din educație (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor, după ce Guvernul a adoptat OUG, deși sindicatele anunțaseră că nu sunt de acord cu condițiile, respectiv cu majorările eșalonate pe trei ani.
- VIDEO Guvernul a aprobat ordonanța pentru salariile profesorilor / Sindicatele anunță că greva continuă: „Oamenii decid dacă o opresc sau nu”
Ultima ofertă a Executivului, asumată prin OUG, este o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. Guvernul s-a reunit, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG.
Mesajul dur al lui Iohannis pentru profesori
Președintele Klaus Iohannis a susținut joi că profesorii trebuie să întrerupă greva deoarece au primit din partea Guvernului tot ce au cerut. Șeful statului a mai precizat că învățământul a fost pus pe locul care se cuvine odată cu programul „România educată” pe care l-a inițiat în urmă cu 8 ani și pe care parlamentul l-a adoptat într-o formă modificată, criticat de societatea civilă.
- „Eu sper să se înțeleagă foarte bine la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală pentru că nu mai au de ce să facă grevă. Și atunci, eu cred că foarte mulți dascăli care deja s-au săturat, se vor întoarce.
- În plus, cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale? Există o generație întreagă care dă Bacalaureatul, care trebuie să meargă la facultate. O generație care dă capacitatea. Au primit tot ce s-a cerut, de ce să mai continue greva?”, a spus șeful statului aflat la Chișinău pentru summit-ul Comunităţii Politice Europene.
Președintele susține că Guvernul le-a dat profesorilor tot ce-au cerut, referindu-se la ultima ofertă salarială făcută de executiv, pe care cadrele didactice au respins-o.
- „Recunoașterea prin act normativ de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost garantat prin OUG dat astăzi. Și până atunci, cadrele didactice primesc 1000 de lei la salariu în plus, iar cadrele nedidactice, cred, 400 de lei.
- Greva a durat un pic mult. Și se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, pentru că liderii vin și pleacă, ei sunt un fel de interfață.
- E greu de imaginat cum poate să funcționeze această negociere. De aceea premierul a decis foarte corect să dea această ordonanță. A înțeles că sunt solicitări corecte”, a mai subliniat Iohannis.