Sari direct la conținut

VIDEO Armata ucraineană anunță că va primi în curând unele dintre cele mai moderne blindate din lume

HotNews.ro
Vehicul blindat CV90, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
Vehicul blindat CV90, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Armata ucraineană a declarat miercuri că va avea în curând vehicule blindate de luptă a infanteriei CV90, pe care le-a descris ca fiind printre cele mai moderne din lume.

„Unele dintre cele mai moderne vehicule de luptă ale infanteriei vor apăra Ucraina. Forțele de Apărare ale Ucrainei vor primi blindate CV-19. Acesta va fi un alt ajutor puternic din partea partenerilor suedezi”, a declarat miercuri ministerul ucrainean al apărării într-o postare făcută pe canalul său de Telegram.

Acesta a amintit că vehiculele de luptă a infanteriei CV90 se află în dotarea mai multor state membre ale NATO, anunțând totodată că „echipajele ucrainene termină deja pregătirea pentru a le stăpâni”.

„Ne apropiem de victorie împreună!”, a conchis acesta într-un semn de mulțumire față de partea suedeză.

Vehiculul de luptă 90 (CV90) reprezintă de fapt o familie de vehicule de luptă pe șenile suedeze proiectate de Administrația suedeză pentru materiale de apărare, Hägglunds și Bofors, de la mijlocul anilor 1980 până la începutul anilor 1990, intrând în serviciul forțelor armate ale Suediei la mijlocul anilor 1990.

Suedia a anunțat în luna ianuarie că va trimite aproximativ 50 de vehicule de luptă de infanterie de tip CV90 Ucrainei, potrivit unor declarații făcute la momentul respectiv de vicepremierul Ebba Busch într-o conferință de presă.

Noi ajutoare militare pregătite de statele nordice pentru Ucraina

Blindatele au fost incluse într-un pachet de asistență militară pregătit de guvernul de la Stockholm pentru Kiev la începutul anului, valoarea sa ridicându-se la 4,3 miliarde de coroane suedeze (419 milioane de dolari).

Acesta a inclus arme antitanc NLAW și sisteme de artilerie Archer, un model de tun autopropulsat cu calibrul de 152 de mm dezvoltat de industria suedeză de armament. Guvernul suedez nu a precizat câte sisteme Archer intenționează să trimită Ucrainei, forțele armate ale țării nordice având în dotare doar 48.

Danemarca învecinată a anunțat la rândul său săptămâna aceasta că a pregătit un nou pachet de asistență militară pentru armata ucraineană, valoarea acestuia urmând să ajungă la 17,9 miliarde de coroane daneze (2,59 miliarde de dolari), o sumă record pentru guvernul de la Copenhaga în ceea ce privește asistența aprobată.

Finlanda a trimis de asemenea tancuri Leopard Ucrainei, alături de alte echipamente. Finlanda a decis să trimită arme Ucrainei încă din data de 28 februarie a anului trecut, o decizie istorică pentru țara care are o graniță terestră uriașă cu Rusia.

Alături de vecinele lor din regiunea baltică, țările nordice au aprobat ajutoare militare pentru Ucraina la care puțini analiști s-ar fi așteptat înainte de declanșarea invaziei rusești anul trecut.

Urmărește ultimele evoluții din a 462-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro