Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Tramvaiul Imperio, afacerea cu iz penal; Mergi la medic, bagi mana in buzunar; Aderarea la Schengen a fost "suspendata"

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Ucraina – o noua Rusie? Ucraina seamana tot mai mult cu Rusia: mai putina democratie, mai mult autoritarism. Presedintele ucrainean Ianukovici pare sa urmeze tot mai aproape modelul omologului rus Putin. Comparatia nu este intru totul corecta.

Duminica 5 august s-a implinit un an de cand fosta premiera de la Kiev Iulia Timosenko se afla dupa gratii. Ea a fost condamnata la sapte ani de inchisoare, in urma unui proces controversat, pentru acuzatii de abuz de putere. Ea ar fi semnat niste contracte de gaze naturale neavantajoase cu Rusia. Criticile venite din occident la adresa sentintei nu par sa aiba vreun efect asupra conducerii de la Kiev. Mai mult, un nou proces impotriva doamnei Timosenko este acum pe rol, de data aceasta pentru evaziune fiscala. Si alti fosti membri ai executivului condus de ea, precum fostul ministrul de Interne Iuri Luzenko, sunt in inchisoare, conform Deutsche Welle.

Strategie la metrou: tarife mai mari. Metrorex, una din companiile de stat cu datorii importante, nu gaseste alta solutie de redresare decat majorarea tarifelor. De acum inainte, calatoria cu metroul va scoate mai multi bani din buzunar. Cea mai mare crestere a fost operata la cartelele de 10 calatorii, care s-au scumpit cu 50%, de la 10 lei la 15 lei, in timp ce tarifele la cartela cu doua calatorii si la abonamentul de o zi vor fi mentinute la 4 lei si 6 lei. Aceste cresteri vor duce la un surplus bugetar pentru Metrorex, necesar reechilibrarii bugetului pe 2012. Compania de stat asteapta ca din acest an sa fie condusa de catre un manager strain recrutat in luniile viitoare. Statul a luat aceasta decizie dupa ce, timp de 20 de ani, managementul romanesc de la Metrorex s-a dovedit un fiasco. Desi detine monopol in acest tip de transport, pe anul 2011, compania a depus un bilant mai putin obisnuit: un profit zero, avand aceeasi cifra in dreptul cheltuielilor si veniturilor – 577.192.797 de lei. Numarul persoanelor angajate este de 4.117, conform Romania Libera.

„Mortii” lui Antonescu vin in vacanta. Traficul la intrarea in tara prin punctul de trecere a frontierei Nadlac s-a dublat in weekend, cei mai multi dintre cei care vin in tara fiind romani care lucreaza in strainatate si vor sa-si petreaca vacanta alaturi de familii. Politistii de la frontiera spun ca, in 24 de ore, au intrat in tara aproximativ 10.500 de autoturisme, fata de 4.500 in mod obisnuit. Din aceasta cauza, controlul de frontiera are loc pe patru benzi, si nu pe una sau doua, cum se desfasura pana sambata. Traficul s-a intensificat si pe DN 7, iar la iesirea din orasul Pecica spre Arad se formeaza coloane de autoturisme la trecerea peste calea ferata. De asemenea, la fiecare din cele opt puncte de achizitionare a rovignetei existente intre Nadlac si Arad se formeaza cozi de cateva zeci de autoturisme, scrie EVZ.ro

Un nou „caz Grajdan”. Ponta stia ca sensul deciziei CCR va fi denaturat. Premierul a stiut cu o zi inainte ca in adresa Curtii va scrie „actualizarea listelor”, nu „liste actualizate”. Curtea Constitutionala (CCR) nu a cerut „actualizarea listelor electorale permanente”, ci „listele actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie”. De la acest joc de cuvinte, a plecat isteria organizarii unui „mini-recensamant”, anuntat de ministrul de Interne, Ioan Rus, si care ar urma sa fie facut de autoritatile locale pana pe 24 august. Premierul Victor Ponta stia ca pe masa Guvernului va ajunge o adresa care va denatura sensul deciziei CCR. Seful Guvernului „a prevazut” cu o zi inainte ca, in loc de liste actualizate, CCR va cere Executivului actualizarea acestora. El a fost dat de gol de o declaratie din 2 august, postata pe siteul Executivului, in care preciza ca va avea discutii cu toate institutiile responsabile in actualizarea listelor electorale, anunta EVZ.ro

O contabila din Cluj Napoca si-a dat seama ca nu e asa rau sa fii bugetar. Si-a cumparat 36 de apartamente din banii furati de la stat. Caz incredibil descoperit de oamenii legii la Cluj Napoca! O contabila angajata la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord- Vest, dar si la Institutul Regional pentru Cercetare, Educatie si Transfer Tehnologic e acuzata ca a furat aproape doua milioane de euro din banii statului. Mai exact, ajutata de sotul ei, din ianuarie 2011 si pana in iulie anul acesta, femeia a falsificat ordine de plata si nu a platit CAS-ul pentru colegii sai, astfel ca oamenii nu pot beneficia de asigurari medicale sau somaj. Spirit intreprinzator, contabila nu a pus banii la ciorap, ci i-a investit! A cumparat nu mai putin de 36 de apartamente, din care 35 in localitatea Floresti si un altul in centrul orasului Cluj Napoca. Contabila a recunoscut fapta si a precizat in fata anchetatorilor ca a furat banii pentru ca s-a saturat de saracie, conform Liberatatea.

Tramvaiul Imperio, afacerea cu iz penal. Contractul dintre RATB si Astra Vagoane Arad este plin de ilegalitati si de minciuni. Saptamana trecuta a fost prezentat, cu mare fast, noul tramvai Imperio Eco, care costa in jur de 1,7 milioane de euro. Lipsa primarului general Sorin Oprescu de la un asemenea eveniment a ridicat semne de intrebare. Lucrurile s-au lamurit in urmatoarele zile, iar explicatia este simpla. Acest tramvai este produs de Astra Vagoane Arad in colaborare cu RATB, in spatiile de productie apartinand Uzinei de Reparatii. Seful de la Astra, Valer Blidar, s-a ladat ca tramvaiul a fost construit in Capitala, insa sefii RATB spun ca muncitorii lor nu au participat la asa ceva. Daca ar fi construit in Capitala, un astfel de tramvai ar costa in jur de un milion de euro, informeaza EVZ.ro

Mergi la medic, bagi mana in buzunar. Ministerul Sanatatii a publicat pe internet proiectul legii sanatatii, pentru a fi supus dezbaterii publice si ar putea fi aplicat in scurt timp. Un capitol important al proiectului il reprezinta coplata. Daca in prezent vizitele la medic, pachetele de analize, interventiile medicale sau zilele de spitalizare in unitatile de stat erau platite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in cazul persoanelor asigurate, cand coplata va fi obligatorie, orice pacient va scoate bani din buzunar pentru aceste servicii. Practic, orice vizita la medic va costa! Masura ar trebui sa ajute sistemul sanitar si bugetul de stat. Un prim efect ar fi diminuarea cererii de servicii, scrie Liberatatea.

Aderarea la Schengen a fost „suspendata”. Ministrul german de Interne, Hans Peter Friedrich, a declarat ca deschiderea frontierelor UE pentru Romania nu este posibila acum. Sansele aderarii Romaniei la spatiul Schengen, in urmatoarea perioada, sunt practic compromise. Cu toate astea, ministrul de Interne Ioan Rus se declara increzator, dupa reuniunea informala a ministilor de justitie si interne care a avut loc la Nicosia (Cipru) pe 23 iulie. Oficialul roman crede ca la Consiliul JAI din septembrie „vom primi o decizie favorabila” pe Schengen care nu este o chestiune „politica”, ci un drept al cetatenilor Romaniei.Unul dintre cei care ar fi trebuit sa sustina „increderea” lui Ioan Rus este omologul sau german, Hans Peter Friedrich. Numai ca acesta nu pare atat de increzator ca ministrul Rus, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro