Putin „invadează pe furiș" încă o țară în văzul tuturor
Mutarea trupelor și a armelor nucleare rusești în Belarus reprezintă o formă de „invazie pe furiș”, crede analistului britanic militar Sean Bell, citat de Sky News.
Rusia a început deja transferul armelor, concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, potrivit președintelui belarus Alexander Lukașenko.
Moscova afirmă că această mișcare se datorează amenințărilor la adresa granițelor sale, pe care avertizează că le va apăra cu toată puterea sa, în urma recentei incursiuni de la Belgorod.
„Putin a spus clar că dorește să mărească sfera de influență a Rusiei. Există un regim marionetă în Belarus, dar acesta este vulnerabil pe termen lung”, a subliniat Sean Bell.
Rusia și-a sporit prezența militară în Belarus în ultimul an și a lansat din această țară o parte din ofensiva sa din februarie 2022.
De asemenea, au fost lansate atacuri aeriene rusești împotriva Ucrainei din Belarus.
„Toate acestea sporesc influența rusă și, în mod crucial, cresc numărul de soldați ruși din Belarus”, a spus Bell.
„Lukașenko este menținut la putere de Putin și este descris ca fiind ultimul dictator al Europei. Dar linia este șubredăș El trebuie să evite mai multe revolte interne împotriva regimului său și, în același timp, să mențină alinierea cu stăpânul său rus. Indiferent de asta, este aproape sigur că este vorba despre faptul că Rusia strânge lațul asupra Belarusului. O formă de invazie rusă pe furiș”, a concluzionat analistul militar.
Armele sunt mutate în Belarus, în ciuda faptului că o instalație specială de depozitare pentru a le găzdui este încă în construcție.
Bell spune că această mișcare, la prima vedere, este „doar despre Rusia care alimentează flăcările retoricii nucleare”.
„Este vorba de a reaminti Occidentului pericolele implicării în conflictul din Ucraina”, adaugă el.
Anunțul lui Lukașenko
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că Rusia a început să transfere arme nucleare spre ţara sa, concretizând desfăşurarea anunţată în martie de Vladimir Putin, potrivit France Presse, citată de Agerpres.
„Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja”, a declarat Lukaşenko, răspunzând unui jurnalist rus, conform unei înregistrări video difuzate de contul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse, Pul Pervogo.
Lukaşenko a explicat că Putin i-a spus în ajun că a semnat decretul care să permită acest transfer.
Preşedintele rus anunţase în 25 martie că Moscova va desfăşura arme nucleare „tactice” pe teritoriul belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului în Ucraina.
„Nu înseamnă că există un pericol mai mare”
Anunţul a suscitat critici din partea comunităţii internaţionale, din partea ţărilor occidentale în special, cu atât mai mult cu cât liderul rus a evocat încă de începutul invaziei în Ucraina declanşate în februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleară.
Transferul de arme nucleare ruse în Belarus nu înseamnă că există un pericol mai mare de escaladare în războiul declanşat de Kremlin în Ucraina, susţin analişti din cadrul Institutului american pentru Studiul Războiului, notează dpa.
Este în continuare extrem de puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte, potrivit analiştilor de la ISW.
Nivelul de ameninţare nu este mai mare în condiţiile în care Rusia este deja capabilă să atingă ţinte potenţiale cu armele sale nucleare, subliniază analiştii americani.
Armele nucleare tactice din Belarus, care au o rază de acţiune mai scurtă decât armele nucleare strategice, vor fi staţionate la frontiera cu Polonia, potrivit Moscovei.
Urmărește ultimele evoluții din a 458-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.