Sari direct la conținut

Ponta: Nu Nastase l-a propus pe Grajdan la ISC, ci un alt coleg

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, raspunzand unei intrebari, ca nu Adrian Nastase a fost cel care l-a propus pe Grajdan la sefia ISC, el aratand ca un alt coleg de partid a facut aceasta propunere, dar a evitat sa divulge numele acestuia, spunand ca, in calitate de sef, isi asuma aceasta numire, relateaza Mediafax.

„Daca inteleg bine intrebarea dumneavoastra, in mod sigur, 101%, nu mi l-a propus domnul Nastase. Daca asta va intereseaza, asta pot sa va spun cu certitudine. Un alt coleg mi l-a propus, caruia am avut grija sa-i transmit toate gandurile bune pentru necazul in care m-a bagat, motiv pentru care nici nu-i mai ascult alte sfaturi. Dar nu pot da vina pe altcineva. Cand esti sef, raspunzi si pentru altii”, a spus Ponta, raspunzand unei intrebari legate de persoana care l-a propus pe Grajdan la ISC.

Ponta a evitat insa sa spuna cine este persoana care a facut propunerea

„Eu stiu cine mi l-a propus, dar eu sunt cel care raspunde pentru numiri. Nu e secret, e o chestie a mea de responsabilitate, sunt seful partidului, trebuie sa raspund si cand ascult sfaturi proaste”, a spus Ponta.

El a precizat ca a cerut propuneri cu oameni care au lucrat in sistem si ca a primit propuneri de oameni care mai lucrasera in institutie.

„Nu cunoasteam ISC, nu-l cunoasteam nici pe domnul Garjdan in niciun fel. Am cerut propuneri pentru conducerea acestei institutii. Ghinionul cu acest domn e ca a fost director adjunct in 2009. A fost alegere foarte proasta. Eu platesc politic pentru asta. Imediat l-am demis, am luat masuri ca sa raspunda si juridic daca a incalcat legea. Am cerut noii conduceri sa verifice legalitatea emiterii oricarui act de catre domnul Grajdan si sa actioneze pe loc sa confirme actele legale si sa le infirme pe cele ilegale”, a spus Ponta.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au audiat, joi, pe Constantin Adrian Balaban-Grajdan si i-au adus la cunostinta acuzatiile, respectiv de favorizare a infractorului.

Dupa mai bine de opt ore de audieri, Grajdan a fost lasat sa plece, el fiind cercetat in libertate in acest dosar.

Miercuri, procurorii DNA au facut perchezitii la Inspectoratul de Stat in Constructii, de unde au ridicat documente

Actiunea procurorilor a fost declansata dupa ce ISC a trimis instantei supreme un punct de vedere prin care arata ca nu se constituie parte civila in „Trofeul calitatii”, pentru ca nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

ISC a depus, marti, la dosarul „Trofeul calitatii”, un document semnat de seful institutiei, Constantin Grajdan, prin care arata ca institutia nu se constituie parte civila in aceasta cauza. In acest sens, ISC a indicat raportul de expertiza contabila care a concluzionat ca, in urma organizarii evenimentului denumit „Trofeul Calitatii in Constructii”, in bugetul institutiei nu a fost inregistrat vreun prejudiciu.

Totodata, ISC a aratat ca evidentele contractelor cu institutia nu releva inregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerand instantei supreme sa aiba in vedere si raportul Curtii de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.

In documentul depus la instanta se mai arata ca ISC nu a efectuat niciun fel de servicii de organizare a evenimentului „Trofeul Calitatii in Constructii” si ca toate contractele invocate au fost incheiate de structuri organizatorice fara personalitate juridica aflate in subordinea inspectoratului, astfel ca, neavand delegare de competente din partea ordonatorului de credite bugetare, acele conventii sunt nule din punct de vedere juridic.

ISC a mentionat ca structura bugetara a institutiei nu avea aprobata posibilitatea legala de a incasa venituri rezultate din acest tip de activitati si ca din evidentele interne ale compartimentelor de specialitate nu rezulta inregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil.

Joi dimineata, intr-o postare pe blogary semnata de fostul consilier al lui Sebastian Lazaroiu, Mirel Axinte, este redata urmatoarea cronologie:

  • 7 mai – Cabinetul Ponta depune juramantul;
  • 8 mai – prima sedinta de Guvern condusa de Ponta. ISC trece din subordinea Ministerului Dezvoltarii in cea a Guvernului, iar inspectorul general e numit si demis de premier;
  • 11 mai – este demisa Ruxandra Carmen Berszan de la sefia ISC;
  • 18 mai (vineri) – Ponta semneaza decizia de numire a lui Constantin Grajdan in functia de inspector general al ISC. Decizia este publicata in aceeasi zi;
  • 21 mai (luni) – prima zi de lucru a lui Grajdan la ISC;
  • 22 mai (marti) – Grajdan semneaza adresa catre ICCJ prin care retrage Inspectia din procesul lui Adrian Nastase si sustine ca nu exista prejudiciu;
  • 22 mai – adresa e depusa in instanta, oamenii lui Nastase impart presei copii.
ARHIVĂ COMENTARII
eucomentez • 2023-01-15 23:39:52
Depinde de spaga primita :)
1 13
[deleted] • 2023-01-15 23:48:51
Acest comentariu a fost șters.
1 17
rov • 2023-01-16 00:56:28
Nu datoreaza, notati-va, baietii destepti "stie" ce-i bine si ce nu...
0 4
Koczka • 2023-01-16 00:58:28
Ciudat este ca OMV plateste in Austria taxa de solidaritate conform regulamentului UE ai nu si un Romania. Pe de alta parte daca nu investeste in exploatarea gazelor offshore ar trebui sa i se ia dreptul de exploatare.
2 15
gmb72 • 2023-01-16 07:36:47
Nu este nimic ciudat ! În Austria se aplică directiva UE, în România se aplica o OUG născută din prostie în forma ei cea mai pură ! "Deștepții" noștri guvernanți au încercat să pedepsească OMV (companie asutriacă) printr-o OUG negândită (că le e imposibil), aplicând o "taxă de solidaritate" companiilor care au cel puțin 75% din cifra de afaceri obținută din extracția petrolului, extracția gazelor naturale, extracția huilei sau rafinarea petrolului. Incompetenții nu au verificat cum e formată cifra de afaceri OMV, care, de bine de rău, a investit și în energie verde și în altele. Iar acum, in groapa săpată pt. OMV, vor cădea Romgaz și alte companii 100% românești, NU ȘI OMV !!!
0 5
gmb72 • 2023-01-16 11:08:39
Și în România și în Austria procentul e tot de 75%. Diferența între noi și legea din Austria, e că spre deosebire de austrieci, "legiuitorii" noștri n-au făcut nici cel mai mic efort să înțeleagă cum e formată compania OMV, care-i structura veniturilor și alte mici chichițe neluate în seamă de prostia din OUG-ul Guvernului Român, datorită cărora acum, OMV scapă si cele mai lovite vor fi tot companiile 100% românești ! Sau, poate guvernul a vrut să facă altceva: UN CADOU OMV-ului, scăpându-i de taxă, în schimbul îmbunării lui Nehammer. Și asta tot dovadă de prostie e, avantajezi prin excepția de la un ciocan în cap dat tuturor în loc de o facilitate acordată doar cuiva prin excepție ?
0 4
bancheru83 • 2023-01-16 05:55:00
noi populatia o platim
0 2
floriniulian • 2023-01-16 07:15:40
Statul esuat Romanica care alimenteaza piata prostilor mancatori de seminte numai cu diversiuni gen''OMV nu plateste taxa de solidaritate''.Se va dovedi o MINCIUNA. In realitate cei care fura sunt tocmai cei de la guvernare. Fura cu:pensii militare/speciale/zero reforma/salarii aberante la un aparat bugetar corupt si incompetent fara numar/datoria externa de 154 miliarde euro,toti furati.
0 6
Popcea • 2023-01-16 07:17:22
Cand o adunatura de incompetenti tolomaci se apuca sa dea legi ca sa "pedepseasca" companiile austriece, asta se intampla: suprataxa nu va fi platita de OMV pt ca nu se incadreaza, insa Romgaz, care e 70% a Statului Roman, se incadreaza si va plati suprataxa. In plus Romgaz a avut si o cadere serioasa pe bursa. Prostia si rautatea sunt paguboase.
0 3
subcultura • 2023-01-16 07:41:32
Ce bine ne sade in postura de victima napastuita si ce bineca mai apare cate un justitiar din asta sa faca dreptate! Suntem praf la toate capitolele, de la evaziune TVA la sistem medical si educatie, dar in sfarsit avem si noi ceva unde ne simtim confortabil, in postura de victima. Poate se gandeate cineva si cui foloseate psihoza asta colectiva si oare nu cumva principalii pierzatori pe termen lung suntem tot noi. Cam cum se uita orice investitor serios, chiar si roman, la linsajul asta? Acum e Omv petrom, data viitoare poate sunt ei.
2 0
all23 • 2023-01-16 09:43:30
In 2 saptamani ar trebui sa ne spuna cum va lua taxa de solidaritate, nu daca. OMV trebuie sa plateasca! Daca nu , va trebui falimentata, ca sa poata sa fie nationalizata pentru suma de max 700 mil euro cat au platit ei ...
4 4
Ibit • 2023-01-16 16:35:31
Heius asteapta " verde " de la Iohannis ?
0 2
azzazel • 2023-01-16 17:09:17
Fara redevente cu o gaura de peste 500 miliarde dolari in 10 ani, sursa BNR, companie cumparata la sub 10% cifra ei de afaceri, companie la care sa facut taierea datoriei de peste 700 milioane Euro de ponta ..... va intreb nu cunva nu sau inteles la cat trebuie sa fie mita si dau petarde in spatiul public, decat 100 milioane la buget mai bine cateva milioane mita nu tovarasi puliticieni ..... ca prostimea nu stie cum fura puliticienii, pardon isi insusesc, Acum sa dat si o lege cu privatizarea padurilor, in curand vom fi ca palestinienii in tara noastra, nu avem voie sa stam decat in ghetouri ca restul e proprietatea ,, investitorilor strategici " Comentariu sigur nepublicat, ataca pnl-psd
1 1
catelu • 2023-01-17 09:07:06
Până află dacă OMV are vreo obligație de plată ies pe toate canalele media și amenință cu executarea silită. Dovada că ANAF e populat de aceleași maimuțe capabile doar să execute comenzi politice, ca dintotdeauna.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro