Sari direct la conținut

Rusia îi suspectează pe cercetătorii săi de top că au predat secretele rachetelor hipersonice Chinei, nu „Occidentului colectiv”

HotNews.ro
Anatoli Maslov, unul dintre cei 3 cercetatori rusi arestati, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Anatoli Maslov, unul dintre cei 3 cercetatori rusi arestati, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Directorul unui institut de top din Rusia, arestat sub suspiciunea de trădare alături de alți doi experți în tehnologia rachetelor hipersonice, este acuzat că a trădat secrete către China, au declarat două persoane familiare cu cazul pentru Reuters.

Alexandr Șipliuk, directorul Institutului Kristianovici de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk (ITAM), este suspectat că a înmânat chinezilor materiale clasificate la o conferință științifică organizată în 2017 în țara condusă de Xi Jinping, potrivit surselor Reuters.

Cercetătorul în vârstă de 56 de ani susține că este nevinovat, afirmând că informațiile în cauză nu erau clasificate și erau disponibile gratuit pe internet, conform surselor cărora Reuters a ales să nu le dezvăluie identitatea pentru a nu le pune în pericol.

„El este convins că informațiile nu erau secrete și că este nevinovat”, a declarat una dintre persoane pentru agenția de presă.

Conexiunea cu China ar face ca Șipliuk să fie ultimul dintr-o serie de oameni de știință ruși care au fost arestați în ultimii ani sub acuzația că au trădat secrete în favoarea Beijingului.

Întrebat despre acuzațiile aduse experților de la ITAM, precum și despre cazurile anterioare de trădare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că serviciile de securitate ale Moscovei sunt vigilente în ceea ce privește posibilele cazuri de „trădare a patriei”.

„Aceasta este o muncă foarte importantă”, a răspuns Peskov, adăugând că ea „se desfășoară în mod constant și este greu să vorbim aici despre vreun fel de tendințe”.

Alexandr Șipliuk, fostul director al ITAM (FOTO: east2west news / WillWest News / Profimedia)

Tot mai mulți cercetători ruși arestați sub suspiciunea de spionaj în favoarea Chinei

Chestionat despre acuzațiile că Beijingul ar fi vizat oameni de știință ruși pentru a obține cercetări sensibile, ministerul chinez de Externe a declarat că relațiile sino-ruse se bazează pe principiile „nealinierii, non-confruntării și neingerinței” în treburile interne ale țărilor terțe.

„Este fundamental diferit de ceea ce unele alianțe militare și de informații au pus laolaltă pe baza mentalității lor din perioada Războiului Rece”, a adăugat ministerul într-un comunicat remis celor de la Reuters.

Președintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia este lider mondial în domeniul rachetelor hipersonice, arme de ultimă generație capabile să transporte focoase la viteze de până la 10 ori mai mari decât cea a sunetului pentru a penetra sistemele de apărare aeriană inamice.

Reuters notează că arestările de la ITAM, precum și cele anterioare pentru trădare sugerează că Moscova este vigilentă în ceea ce privește pierderea oricărei avantaje tehnologice, inclusiv în fața Chinei, un aliat de care a devenit din ce în ce mai dependentă pentru sprijin politic și comercial după lansarea invaziei în Ucraina în urmă cu 15 luni.

Anul trecut, specialistul în lasere Dmitri Kolker a fost arestat în Siberia sub acuzații de trădare, dar a murit două zile mai târziu după ce a fost transportat la Moscova pentru a fi interogat de FSB, deși suferea de cancer.

Avocatul său, Alexander Fedulov, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Kolker a fost acuzat că a dezvăluit secrete către China, o acuzație pe care familia cercetătorului a negat-o.

Alexandr Lukanin, un om de știință din orașul siberian Tomsk, a fost arestat în 2020 sub suspiciunea că a dezvăluit secrete tehnologice Beijingului, potrivit relatărilor din presa de stat rusă de la momentul respectiv.

El a fost condamnat anul trecut la șapte ani și jumătate de închisoare.

Valeri Mitko, un om de știință care conducea Academia Arctică de Științe din Sankt Petersburg, a fost de asemenea acuzat în 2020 că a dezvăluit secrete China, țară pe care o vizita în mod regulat pentru a ține prelegeri. El a murit anul trecut în arest la domiciliu, la vârsta de 81 de ani.

Colegii oamenilor de știință ruși resping acuzațiile aduse acestora

În contextul războiului din Ucraina, parlamentul rus a votat luna trecută pentru a mări pedeapsa maximă pentru trădare de la 20 de ani la detenție pe viață. Proiectul de lege a fost promulgat de președintele Vladimir Putin în data de 28 aprilie.

Marțea aceasta, șeful Comisiei de securitate din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a depus un proiect de lege care restrânge accesul la secretele de stat, afirmând că 48 de ruși au fost condamnați pentru trădare între 2017 și 2022.

Cazurile în care sunt implicați Șipliuk și cei doi colegi ai săi de la ITAM – Anatoli Maslov și Valeri Zveghințev – sunt încadrate la cel mai înalt nivel de clasificare a informațiilor de stat și vor fi judecate în spatele ușilor închise.

O audiere în cazul lui Maslov, primul dintre cei trei arestați, în iunie 2022, trebuia să aibă loc astăzi la Sankt Petersburg. Zveghințev a fost arestat luna trecută.

Dosarele penale pe numele celor trei oameni de știință ruși au atras atenția presei internaționale săptămâna trecută, după ce colegii lor de la ITAM au semnat o scrisoare deschisă în semn de sprijin pentru ei, reclamând că este imposibil pentru oamenii de știință să-și facă treaba dacă riscă să fie arestați pentru scrierea unor articole sau susținerea de prezentări la conferințe internaționale.

Scrisoarea respinge ferm ideea că aceștia ar fi putut trăda secrete de stat, spunând că toate materialele pe care le-au publicat sau prezentat au fost verificate riguros pentru a se asigura că nu sunt clasificate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat săptămâna trecută despre scrisoarea deschisă, a declarat că este la curent cu aceasta, dar că problema este de competența serviciilor speciale.

„Ele își fac slujba. Acestea sunt acuzații foarte grave”, a adăugat Dmitri Peskov.

Valeri Zveghințev, ultimul dintre cercetătorii ruși arestați (FOTO: Not supplied / WillWest News / Profimedia)

China se laudă cu progresele în domeniul rachetelor hipersonice

ITAM, un institut de cercetare aflat în campusul științific Academgorodok din apropierea orașului Novosibirsk, afirmă pe site-ul său că este înregistrat ca parte a complexului militar-industrial al Rusiei. Potrivit unui document publicat pe site-ul său în 2020, ITAM are legături internaționale extinse, inclusiv contacte cu companii, universități și centre de cercetare din întreaga lume.

Printre instituțiile enumerate se află și Centrul de Cercetare și Dezvoltare în Aerodinamică din China (CARDC), ale cărui site web include mai multe postări în care sunt celebrate progrese experimentale legate de avioanele de luptă și rachetele hipersonice.

Site-ul CARDC menționează că directorul centrului este Wang Xunnian. Wang deține gradul de general-maior în Armata de Eliberare a Poporului (PLA), numele folosit de Beijing pentru forțele sale armate. PLSA este formată din 4 ramuri: : Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale și de Rachete Strategice.

Mai multe lucrăril academice chineze disponibile public care au fost revizuite de Reuters arată că în ultimii ani oamenii de știință chinezi de la CARDC au scris zeci de articole alături de colegi care lucrează în institute aflate în subordinea directă a forțelor armate.

CARDC nu a răspuns la întrebările adresate prin e-mail centrului și lui Wang, agenția Reuters notând că nu a reușit să ia legătura nici direct cu generalul chinez.

Cercetători americani sunt șocați de acuzațiile aduse colegilor lor din Rusia

Reuters a intervievat în schimb doi oameni de știință americani, unul dintre ei cunoscându-l pe Maslov și celălalt pe Șipliuk.

Ei au declarat că aceștia sunt academicieni veritabili, deși domeniul lor de studiu este sensibil datorită aplicațiilor militare.

Stuart Laurence, profesor de inginerie aerospațială la Universitatea Maryland, a declarat că l-a întâlnit pe Șipliuk de două ori, inclusiv la o conferință ce a avut loc în Franța, la Tours, în 2012, unde omul de știință rus a prezentat un articol împreună cu Maslov.

„Am fost șocat și înspăimântat să-l văd arestat”, a afirmat Laurence, adăugând că a schimbat ultimele e-mailuri cu Șipliuk în ianuarie 2021. „El era foarte respectat în domeniul său”, a mai spus profesorul de la Universitatea Maryland.

George Nacouzi, inginer aerospațial la RAND Corporation, a afirmat că în ultimii ani China „a încercat să recupereze terenul” față de SUA și Rusia în ceea ce privește tehnologia hipersonică.

El a subliniat că oamenii de știință ruși arestați erau implicați doar în unul dintre elementele necesare pentru construirea unei rachete hipersonice, un proces care include și integrarea senzorilor, sistemelor de navigație și propulsiei.

„Este un drum lung. Doar cercetarea de bază nu îți oferă o rachetă”, a spus Nacouzi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro