O echipa de comando a SUA actioneaza in apropiere de Iran, confirma U.S. Special Operations Command
O noua echipa de comando americana actioneaza in Golful Persic, in apropiere de Iran, afirma Danger Room, citand surse din U.S. Special Operations Command. Informatiile despre trupa de elita aflata in zona vin in contextul cresterii tensiunii dintre Iran si SUA, dupa ce Teheranul a anuntat ca va inchide Stramtoarea Ormuz ca reactie la sanctiunile internationale.
Echipa, cunoscuta sub numele de Joint Special Operations Task Force-Gulf Cooperation Council (JSOTF-GCC), are ca misiune „oficiala” antrenarea unitatilor militare ce apartin tarilor arabe din zona, aliate Statelor Unite.
Aceste tari, cunoscute sub numele de Consiliul de Cooperare al Golfului, considera ca Iranul este principala lor amenintare externa.
Maiorul Rob Bockholt, purtator de cuvant al U.S. Special Operations Command, a declarat ca unitatea pregateste „personal foarte bine calificat care se remarca in medii nesigure si care urmareste sa se confrunte cu amenintari neobisnuite”.
Danger Room precizeaza ca armata americana nu a recunoscut pana in prezent existenta echipei JSOTF-GCC.
Potrivit informatiilor, unitatea si-a inceput activitatea la mijlocul aniului 2009, cand regimul de la Teheran a respins oferta de dialog diplomatic a presedintelui Barack Obama. Echipa este creata in jurul Naval Special Warfare Unit Three, una dintre unitatile de elita ale Navy SEAL, insa termenul de „joint” sugereaza ca include si soldati din armata, aviatie si infanterie marina.
Comandantul sau este un capitan din Marina sau echivalentul acestuia dintr-un alt serviciu.
Nu se stie insa ce anume face aceasta echipa in ceea ce priveste Iranul. „Ar fi nepotrivit sa discut planuri operationale legate de vreo tara anume”, a spus Bockholt.
Nu exista nici dovada directa ca JSOTF-GCC ar fi fost implicat in actiuni ofensive impotriva Iranului, asa cum ar fi, de exemplu, asasinarea unor oameni de stiinta iranieni implicati in programul nuclear sau exploziile produse la o serie de reactoare atomice.
Veterani americani ce au activitat in echipele de operatiuni speciale au minimalizat insa importanta echipei de elita, despre care sustin ca se ocupa in principal cu consilierea tarilor din Golf in legatura cu pregatirea propriilor soldati, si au speculat ca rolul sau real impotriva Iranului este cel mult indirect.
Danger Room mentioneaza ca fortele speciale ale tarilor arabe din CCG au aratat „o imbunatatire notabila” in ultimul an. De exemplu, trupele de comando din Qatar s-au deplasat in Libia si i-au pregatit pe rebelii inainte de caderea capitalei Tripoli.
De asemenea, Emiratele Arabe Unite, un alt aliat apropiat al SUA, au facut din trupele sale de elita o prioritate, angajandu-l pe fondatorul agentiei Blackwater.
In ultimele cateva saptamani, tensiunea se mentine ridicata intre SUA si Iran, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansad temerile legate de o eventuala inchidere a Stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.
In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt „slabiciunea” acestei tari.
Citeste si:
* Trita Parsi, National Iranian American Council: Suntem la un pas de razboi in Golful Persic
* Bret Stephens, Wall Street Journal: De ce SUA sau Israelul trebuie sa bombardeze Iranul