Sari direct la conținut

Bret Stephens, Wall Street Journal: De ce SUA sau Israelul trebuie sa bombardeze Iranul

HotNews.ro
Miting pro-regim la Teheran, Foto: Agerpres
Miting pro-regim la Teheran, Foto: Agerpres

Ultimele luni au fost marcate de cresterea rapida a tensiunilor in jurul dosarului nuclear iranian. Mai multi oameni de stiinta iranieni au fost asasinati, cel putin doi virusi informatici (Stuxnet si Duqu) au afectat sistemele computerizate din Iran, explozii suspecte au distrus mai multe instalatii militare folosite de regimul de la Teheran la realizarea rachetelor balistice si o drona americana a fost capturata de Garda Revolutionara. Sunt aceste evenimente simple accidente, operatiuni sub acoperire ale Mossad si CIA ce urmaresc sa saboteze programul nuclear iranian sau primele semne ale unui razboi despre care vorbeste deja toata lumea? Mai multi analisti au raspuns intrebarilor HotNews.ro despre dosarul nuclear iranian.

Statele Unite sau Israelul ar trebui sa atace Iranul, deoarece diplomatia, sanctiunile si operatiunile sub acoperire nu vor pune capat progreselor nucleare ale regimului de la Teheran, sustine Bret Stephens, editorialist la publicatia „Wall Street Journal”. Jurnalistul, care si-a exprimat in mai multe randuri sustinerea pentru un atac impotriva reactoarelor atomice ale Iranului, a afirmat pentru HotNews.ro ca „nu putem avea incredere ca regimul iranian poate fi o putere nucleara responsabila”. Un Iran inarmat cu bombe nucleare „ar putea sa-si duca la indeplinire amenintarile – asa cum ar fi, de exemplu, inchiderea Stramtorii Ormuz – pe care astazi indrazneste sa le faca doar verbal”, e de parere Stephens.

Ce crede Bret Stephens:

* despre situatia din Orientul Mijlociu:

Lumea araba este in plina revolta. Se stie impotriva cui protesteaza – Mubarak, Assad, Gaddafi, Ben Ali, Saleh si, cum se intampla mereu, a Israelului -, dar nu stie inca pentru ce anume demonstreaza. Acest lucru a creat o oportunitate istorica pentru islamisti, de care, pana acum, ei au profitat extrem de eficient.

* despre programul nuclear al Iranului:

Raportul din 8 noiembrie 2011 al Agentiei Internationale pentru Energie Atmica – care nu e organizatie ce poate fi descrisa ca pion al Statelor Unite, cu atat mai putin al Israelului – a lasat putin loc pentru indoieli. Iranul urmareste in mod agresiv obtinerea capacitatii de realizare a armelor nucleare.

Raportul se poate obtine foarte usor de pe Internet; oricine se indoieste de faptul ca Iranul incearca sa construiasca o arma atomica trebuie sa citeasca documentul.

Editorialist de politica externa la Wall Street Journal si editor adjunct al paginii editoriale, responsabil pentru paginile de opinii ale editiilor din Europa si Asia ale WSJ * intre 2002 si 2004 a fost redactor-sef al publicatiei Jerusalem Post, post ocupat la doar 28 de ani, cea mai tanara persoana care a ocupat aceasta pozitie * a absolvit Universitatea din Chicago si London Schools of Economics * la inceputul carierei la WSJ, a lucrat ca editorialist la New York si Bruxelles * in 2008 a fost recompensat cu Eric Breindel Award for Excellence in Opinion Journalism * in 2005 a fost desemnat drept Young Global Leader de catre World Economic Forum * este un sustinator al atacurilor preventive impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului

Bret Stephens

* despre posibila legatura intre exploziile la instalatiile nuleare din Iran, asasinarea oameniilor de stiinta iranieni si agresivul program de razboi cibernetic indreptat impotriva reactoarelor nucleare:

Ele sunt acte clare de sabotaj ce urmaresc sa incetineasca programele nucleare ale Iranului fara sa provoace un razboi.

Nu ma reped sa trag concluzii vis-a-vis de cine ar putea sa fie responsabil. Pot sa fie israelienii sau americanii, dar ar putea sa fie, de asemenea, opera altor iranieni, chiar a regimului. Cel putin unii dintre oamenii de stiinta iranieni asasinati erau considerati simpatizanti ai „Verzilor”, miscarea anti-regim din 2009.

* despre forta militara a Israelului:

Israelienii au capacitatile militare de a lovi Iranului si de a-i elimina instalatiile nucleare. Israelienii n-ar face amenintari pe care nu le-ar putea duce la indeplinire.

* despre amenintarile iraniene de inchidere a Stramtorii Ormuz:

Cred ca amenintarile iraniene au fost facute pentru consumul politic intern din Iran, ca sa dea impresia de rezistenta in fata sanctiunilor americano-europene, ce incep sa afecteze economia iraniana.

Dar Teheranul are la activ, de asemenea, o istorie de 30 de ani de sfidare a Occidentului cu acest tip de amenintari, fara sa fi cunoscut represalii semnificative. Sunt lucruri obisnuite pentru ei.

* motivele pentru care SUA sau Israel ar trebui sa bombardeze Iranul:

Statele Unite sau Israel ar trebui sa atace Iranul, deoarece diplomatia, sanctiunile si operatiunile sub acoperire nu pun capat progreselor nucleare ale Iranului; deoarece nu putem avea incredere ca regimul iranian poate fi o putere nucleara responsabila; deoarece un Iran nuclear ar declansa un cerc al proliferarii in Orientul Mijlociu care ar include, cel mai probabil, Arabia Saudita, Egiptul si Turcia; si deoarece un Iran inarmat cu bombe nucleare ar putea sa-si duca la indeplinire amenintarile – asa cum ar fi, de exemplu, inchiderea Stramtorii Ormuz – pe care astazi indrazneste sa le faca doar verbal.

Nimic din toate cele acestea nu spun ca nu vor exista consecinte neprevazute in cazul unui atac israelian sau american. Ce vreau sa afirm este urmatorul lucru: consecintele previzibile ale unui Iran dotat cu arme nucleare sunt probabil cu mult mai serioase decat consecintele neprevazute ale unei lovituri militare preventive.

Zile fierbinti in Golful Persic

Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Presedintele israelian Shimon Peres a afirmat recent ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formulate la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijinul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

La mijlocul lunii noiembrie 2011, experti americani si ziare israeliene afirmau ca Agentia Centrala de Informatii (CIA) din Statele Unite si serviciul secret israelian Mossad desfasoara in prezent operatiuni sub acoperire „eficiente si agresive” pentru a elimina iranienii implicati in dosarul nuclear al Teheranului.

In plus, in ultimele cateva saptamani, tensiunea se mentine ridicata intre SUA si Iran, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansad temerile legate de o eventuala inchidere a stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt „slabiciunea” acestei tari.

Care sunt argumentele expertilor:

* la 12 noiembrie 2011, o explozie puternica ce s-a produs la baza militara Amir Al-Momenin din Bidganeh, in apropiere de Karaj, la vest de capitala Teheran, a provocat cel putin 17 morti, intre care si un comandant al Garzii Revolutionare, generalul de brigada Hassan Moghaddam. Acesta s-a aflat in fruntea programului de rachete iraniene. Un oficial militar a spus ca deflagratia a avut loc din greseala, atunci cand militarii mutau lazile cu munitie. Deflagratia s-a soldat si cu 15 raniti, din care unii sunt in stare grava.

* agentia oficiala IRNA a anuntat ulterior ca oamenii de stiinta iranieni au descoperit un nou virus informatic in sistemul lor. Potrivit informatiilor, ar fi vorba de o

Soldatii IDF, gata de lupta?

Soldatii IDF, gata de lupta?

Foto: Agerpres

versiune mai sofisticata a viermelui Stuxnet, care anul trecut a afectat centrifugele iraniene.

* desi Iranul insista ca explozia de la baza militara a fost un simplu accident, iar virusul Duqu a fost anihilat, presa israeliana si mai multi experti americani afirma ca incidentele fac parte dintr-o operatiune sub acoperire a CIA si Mossad de a elimina pericolul nuclear iranian.

* miercurea trecuta, profesorul universitar iranian Mostafa Ahmadi Roshan (32 de an) a fost ucis pe o strada din Teheran de o bomba plasata pe masina lui Peugeot 405 de catre doi barbati aflati pe o motocicleta. Moartea omului de stiinta, care lucra la centrul de imbogatire a uraniului din Natanz, pare o copie fidela a unor asasinate similare, petrecute in ultimii ani in Iran. Autoritatile iraniene s-au grabit sa acuze Israelul si SUA ca se afla in spatele atacului de miercuri, vrand sa destabilizeze situatia inaintea alegerilor din Iran (citeste si Cine ii omoara pe oamenii de stiinta iranieni?).

* Daily News vorbeste de un alt „eveniment misterios”: fiul unui lider ultra-conservator iranian a fost descoperit mort, intr-o camera de hotel din Dubai, dupa ce, se pare, s-ar fi sinucis. Tatal sau a afirmat insa ca moartea tanarului este „suspecta” si a legat-o de explozia de la baza din Bidganeh, fara insa sa ofere detalii (n.red anul trecut, Israelul a fost acuzat ca a trimis mai multi agenti pentru a asasina un important lider Hamas, intr-o camera de hotel din Dubai).

* Consiliul guvernatorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a adoptat in noiembrie 2011 o rezolutie impotriva Iranului, pe care il suspecteaza ca incearca sa produca o bomba atomica. Guvernatorii si-au exprimat ingrijorarea tot mai serioasa legata de programul nuclear al Iranului. Rezolutia nu presupune insa masuri punitive concrete. Rezolutia, sustinuta de „grupul celor sase” tari implicate in dosarul nuclear iranian (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta, Germania), solicita Iranului sa permita expertilor ONU accesul la instalatiile sale nucleare si sa coopereze cu AIEA, organismul de supraveghere nucleara al ONU.

* serviciile de informatii occidentale au strans de asemenea informatii alarmante referitoare la cat de mult a avansat Iranul in acest domeniu.

Drona SUA capturata de Iran

Drona SUA capturata de Iran

Foto: Captura Youtube.com

* armata iraniana a doborat recent un avion american fara pilot RQ-170 Santinel „in estul tarii”, la granita cu Afganistan si Pakistan. Iranul ameninta ca va riposta la aceasta incalcare a spatiului aerian al tarii. Oficiali americani au recunoscut ulterior ca drona era utilizata de CIA in cadrul misiunilor agresive de colectare a informatiilor despre programul nuclear iranian.

Ce cred expertii despre aceste evenimente:

* incidentele din ultima perioada par sa faca parte din aceeasi campanie de asasinare a oamenilor de stiinta iranieni, declansata dupa 2007. Mossadul este considerat responsabil pentru eliminarea iranienilor implicati in dosarul nuclear.

* explozia de la Bidganeh este similara cu cea de la o alta baza militara iraniana, din urma cu doi ani, pusa tot pe seama serviciului secret israelian. Daily News noteaza si declaratia ministrului israelian al Apararii, Ehud Barak, care a spus, referindu-se la explozia din 12 noiembrie,”poate sa fie mai multe ca aceasta”.

* informatii provenite din mai multe surse au indicat hackerii israelieni drept sursa a virusului Stuxnet, care a dereglat sistemul de computere al reactoarelor nucleare iraniene in 2010. Aparitia unui nou virus informatic, Duqu, care a afectat sistemul de computere iranian in acest an, este pusa de experti tot pe seama israelienilor: codul noului virus este bazat pe aceeasi sursa ca Stuxnet.

Cum raspunde regimul de la Teheran:

* ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a declarat ca acuzatiile aduse de Israel si SUA fac parte dintr-o lunga campanie dusa de americani impotriva tarii sale. La randul sau, ayatollahul Ahmad Khatami a avertizat luni AIEA sa nu devina „un instrument fara vointa in mainile Statelor Unite”.

* ministrul Apararii din Iran a declarat ca Israelul va fi atacat cu 150.000 de rachete in cazul in care va lansa o operatiune militara impotriva Republicii Islamice. Generalul Ahmad Vahidi a afirmat ca „Israelul trebuie sa fie pedepsit pentru ceea ce le-a facut musulmanilor din Palestina”.

* la 29 noiembrie 2011, cateva sute de protestatari iranieni radicali au atacat, de doua ori, cladirile ambasadei britanice la Teheran, intr-o actiune ce reaminteste de atacul impotriva misiunii diplomatice americane, din noiembrie 1979. Strigand „Jos cu Marea Britanie!”, demonstrantii au spart ferestrele, au azvarlit pe geam documente, au aruncat cocktailuri Molotov in interiorul cladirilor si au dat foc steagului britanic, revoltati dupa ce guvernul de la Londra a decis sa impuna sanctiuni impotriva Teheranului din cauza programului nuclear.

* Iranul a avertizat de nenumarate ori ca va inchide stramtoarea Ormuz si a cerut Marinei SUA sa plece din Golf. Oficialii americani au avertizat ca nu vor permite blocarea stramtorii, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

Citeste si:

* Analistul Richard Silverstein: Sunt sanse mai mari de 50% ca Israelul va ataca Iranul. Regimul iranian nu este extremist, ci pragmatic si rational

* Ahmad Majidyar, American Enterprise Institute: Israelul nu poate distruge complet instalatiile nucleare ale Iranului. Atacul ar putea fi lansat cu sau fara aprobarea SUA

* Manuela Paraipan, analist de politica externa: Israelul are forta militara de a ataca unele dintre instalatiile iraniene dar fara rezultatul urmarit. Nu cred ca SUA pot sta deoparte daca interesele lor au de suferit

* Trita Parsi, National Iranian American Council: Suntem la un pas de razboi in Golful Persic

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro