Sari direct la conținut

Un "iepure" pentru Putin? Miliardarul Mihail Prohorov va candida la presedintia Rusiei

Mihail Prohorov si Vladimir Putin, in 2009, Foto: Agerpres/AP
Mihail Prohorov si Vladimir Putin, in 2009, Foto: Agerpres/AP

​Miliardarul rus Mihail Prohorov a anuntat luni ca va candida la presedintie impotriva lui Vladimir Putin in martie 2012, transmite Reuters. Prohorov a fost demis in septembrie din fruntea partidului Cauza Dreapta, iar miliardarul acuza Kremlinul ca s-a aflat in spatele acestei miscari.

Prohorov, locul trei in randul miliardarilor rusi cu o avere estimata de revista Forbes la 18 miliarde de dolari, preluase in primavara conducerea acestui partid, cu acordul puterii, dar pe 15 septembrie a anuntat ca il paraseste cu totul, dupa ce un vot l-a demis din fruntea formatiunii politice. Comisia electorala a precizat atunci ca noua formatiune nu va putea sa se inscrie la alegerile din 4 decembrie.

Boris Nemtov, fost vice-premier si unul dintre putinii politicieni care au curajul sa i se opuna lui Vladimir Putin, a declarat insa pentru Reuters ca „acesta este un proiect 100% al lui Putin. Dar oamenii care au iesit sa demonstreze nu mai au incredere in ceea ce apare la televiziune, ei se informeaza de pe Internet, asa ca proiectul e esuat”.

Miliardarul, care a subliniat intotdeauna ca nu se situeaza in opozitie, ci se vrea „o alternativa la partidul puterii”, preluase conducerea partidului Pravoe Delo cu acordul presedintelui Dmitri Medvedev. De aceaa, demiterea sa a suscitat perplexitate la Moscova.

Vladimir Putin este considerat favorit la castigarea fotoliul de presedinte in primavara viitoare, in ciuda nemultumirilor exprimate in Moscova referitoare la alegerile legislative castigate de partidul sau, Rusia Unita, pe care multi il acuza ca a fraudat.

Analistii politici considera ca miliardarul in varsta de 46 de ani, care detine echipa NBA New Jersey Nets, nu are nicio sansa.

„M-am decis. Voi candida in cursa prezidentiala. Kremlinul m-a dat afara pe mine si sustinatorii mei din partidul Cauza Dreapta, insa nu este principiul meu sa ma opresc la mijlocul drumului”, a spus el intr-o conferinta de presa.

Prohorov, seful companiei Polyus Gold – cel mai mare producator de aur din Rusia, a precizat ca a inceput, impreuna cu sustinatorii sai, pregatirile pentru a strange cele 2 milioane de semnaturi necesare pentru a candida.

El s-a prezentat la conferinta de presa ca „aparator al intereselor clasei mijlocii” si a promis ca va infiinta un partid al sau indiferent de rezultatul alegerilor.

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat ca premierul rus stie de intentia miliardarului si a respins posibilitatea ca acesta sa devina un contracandidat serios.

Analistul Stanislav Belkovski este de parere ca demersul lui Prohorov este tintit spre liberalii care au iesit in Piata Bolotnaia. In opinia lui, dorinta lui Prohorov este de a ajunge premier. „Dupa mitingul de duminica s-au clarificat multe lucruri, in primul rand ca importanta clasa de mijloc s-a ridicat impotriva puterii si nu-si ascunde opozitia. Kremlinul il scoate pe Prohorov in fata pentru a nivela energia acestui protest, pentru ca toti sa inghita bomboana cu candidatul ideal la presedintie”, a estimat Belkovski.

El nu crede in sansele lui Prohorov. „Electoratul nu mai poate fi inselat asa de usor. De aceea nu cred in succesul acestui proiect”, a insistat analistul. „Prohorov vrea fotoliul de premier sub presedintele Vladimir Putin”, afirma Belkovski. „El spera ca Putin il va abandona pe Medvedev in ultimul moment ca un om ineficient si impopular. El insista sa fie numit prim ministru pentru a linisti societatea liberala”, considera Belkovski.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro