Sari direct la conținut

Actiune concertata a principalelor banci centrale pentru sustinerea sistemului financiar. Mihai Tanasescu: Acest demers trebuia facut mai demult

HotNews.ro
Mihai Tanasescu, Foto: Hotnews
Mihai Tanasescu, Foto: Hotnews

Cele mai importante banci centrale din lume, printre care Banca Centrala Europeana (BCE) si Federal Reserve (Fed), au anuntat miercuri o actiune coordonata pentru sustinerea sistemului financiar aflat in criza, se arata intr-o declaratie a BCE. Raspunsul pietelor a fost rapid, iar cele mai importante burse europene inregistreaza cresteri de peste 3%. „Acest demers arata un lucru care ar fi trebuit facut putin mai demult. Trebuia sa existe un tip de colaborare concertata la nivelul principalelor banci centrale. Aceasta criza financiara cu repercusiuni economice este o criza de incredere, iar o actiune de acest fel reduce gap-ul de incredere. Au fost de fapt doua masuri”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Tanasescu, senior adviser la FMI.

„Prima se referea la reducerea rezervelor minime obligatorii de catre China iar cealalta se refera la swap-urile in principal pe dolari. Este o crize de lichiditate in dolari, iar cele 5 banci centrale au redus cu 50 de basis points costul „transformarii” in dolari a altor valute. Astfel, toti cei care au nevoie de dolari se pot acum finanta mai ieftin. Dupa cum ati observat gestul a facut ca bursele sa creasca. Aaceasta actiune arata o extraordinara determinare politica a lumii”, a mai adaugat Tanasescu. „Cred ca printr-o cooperare intre bancile centrale, acest gest va duce la restabilirea increderii intre sistemul bancar, piete si autoritati”, a mai explicat fostul ministru de Finante.

„Banca Canadei, Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Centrala Europeana, Federal Reserve si Banca Nationala a Elvetiei au anuntat azi actiuni coordonate pentru a-si extinde capacitatea de a furniza lichiditati sistemului financiar mondial”, se arata intr-un comunicat al institutiei cu sediul la Frankfurt.

„Scopul acestor actiuni este de a calma tensiunile de pe pietele financiare si de a minimiza efectele acestor tensiuni asupra ofertei de credite pentru gospodarii si companii si de a incuraja astfel activitatea economica”, se mai spune in comunicatul BCE.

Prin acest acord, bancile au convenit ca reduca cu 50 de puncte de baza dobanda pentru liniile de finantare swap in dolari pana in februarie 2013.

Totodata, bancile centrale au anuntat ca de acum vor putea oferi linii de finantare si in celelalte monede nationale ale tarilor care paricipa la acest acord, nu doar in dolari. Astfel, BCE va putea sa ofere, pe langa dolari si linii de finantare in yeni, franci elvetieni si dolari canadieni catre institutiile financiare din zona euro.

Raspunsul pietelor a fost rapid, iar cele mai importante burse europene inregistreaza cresteri de peste 3%, in vreme ce moneda unica europeana s-a apreciat in fata dolarului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro