Georgios Papandreou obtine increderea Parlamentului si se pregateste sa demisioneze
Premierul Greciei Giorgios Papandreou a obtinut increderea Parlamentului, in urma votului desfasurat in noaptea de vineri spre sambata, dupa o saptamana plina de drama in zona euro, deschizand calea pentru formarea unui guvern de coalitie, in fruntea caruia, cel mai probabil, nu se va afla, relateaza AFP.
- Presedintele reuniunii a anuntat ca din cei 298 de deputati prezenti, 153 au votat in favoarea guvernului, in timp ce 145 de parlamentari au votat „impotriva”.
Votul de incredere, crucial pentru ratificarea acordului european de salvare a Greciei si reducere a datoriilor tarii, a fost cerut luni de premier, dupa ce a anuntat un referendum asupra planului european de salvare a tarii. Giorgios Papandreou a renuntat la acest proiect, joi, in urma panicii pe care a generat-o in interiorul tarii si in Europa.
Sub presiunea cancelariilor occidentale si a propriului partid, Papandreou se afla, in prezent, pus in fata demisiei, dupa criza pe care el insusi a declansat-o, prin tentativa de a impune un referendum national, pentru a valida pachetul de asistenta financiara agreat de UE. Vezi aici motivatiile unei erori politice majore din partea lui Giorgios Papandreou.
„Sambata, ma voi intalni cu presedintele Republicii, pentru a incepe tratativele privind componenta unui guvern de uniune nationala,” a declarat Papandreou, in fata parlamentului.
Paradoxal, votul de incredere ar trebui sa ii permita sa-si continue activitatea in fruntea guvernului, dupa panica creata la inceputul acestei saptamani pe pietele financiare mondiale, in urma anuntului referendumului, initiativa ce a starnit furia creditorilor tarii, care l-au amenintat cu excluderea tarii din zona euro si chiar din UE.
„Nu am vazut niciodata politica ca o profesie”, a declarat Papandreou, in timpul discursului care a semanat mai mult cu un testament politic, amintind ca „deciziile sale au fost luate in interesul democratiei, patriei si cetatenilor”.
„Daca nu voi ramane la putere, ma voi afla printre cei care servesc interesul national si, de aceea, ma declar in favoarea cooperarii nationale,” a subliniat premierul.
In joc este ratificarea de catre parlamentul elen a ajutorului decis de catre europeni, saptamana trecuta, la Bruxelles, care ofera Greciei o reducere de 100 de miliarde a datoriei publice, in schimbul aplicarii masurilor de austeritate fiscale cerute de creditori.
Surse Reuters sustin ca Evangelos Venizelos, ministrul Finantelor, a castigat sprijinul liderilor partidelor, care vor sprijini un guvern de coalitie, pe care Venizelos sa-l conduca.
Potrivit unor surse guvernamentale, mai multi ministri, alaturi de cel de Finante, au discutat cu premierul pentru a incerca sa gaseasca o iesire onorabila din socul pe care l-a provocat pietelor financiare si tarilor europene, prin propunerea proiectului de referendum.
Noul guvern ar organiza alegeri anticipate, in cateva luni, dupa ce pachetul de asistenta financiara va fi asigurat, potrivit surselor citate.
Papandreou: Acordul european este o prioritate nationala
In discursul sustinut, vineri seara, in fata Parlamentului, Giorgios Papandreou si-a aparat initiativa de organizare a referendumului privind acordul de salvare european pentru Grecia, declarand ca ar fi fost mai bine pentru poporul grec sa decida cu privire la soarta tarii.
Premierul grec a mai spus ca „modificarile care urmeaza sa fie facute sunt istorice si necesita participarea cetatenilor”.
Totodata, el a cerut formarea unei coalitii guvernamentale „mai largi”, pentru a asigura sustinerea acordului european de reducere a datoriilor Greciei, subliniind cat de necesara este „sustinerea onesta” a acesteia. Partidele politice trebuie sa coopereze pentru a „proteja poporul”, a mai spus Papandreou.
Papandreou a anuntat ca intentioneaza sa discute cu patru partide pentru a forma un guvern de coalitie sica se va intalni cu presedintele tarii, sambata, pentru a discuta aceasta chestiune.
Prim-ministrul Greciei le-a transmis parlamentarilor cat de important este pentru Grecia acordul de salvare, hotarat saptamana trecuta, la Bruxelles.
„Un acord care ne da siguranta, care ne garanteaza traseul in Europa; un acord care ne permite sa stergem o mare parte din datoriile noastre si sa platim dobanzi foarte mici pentru acestea. (Planul de salvare european-n.r.) Face ca redresarea noastra sa fie mult mai usoara in urmatorii ani”, spune el. Acest acord nu trebuie pierdut, „este o prioritate nationala”, a mai spus premierul grec.
Alegerile anticipate cerute de opozitie „ar fi o catastrofa”, a reiterat premierul, punand accentul pe „problemele practice” care se vor ivi in acest caz, cum ar fi inchiderea parlamentului pentru cateva saptamani din cauza campaniei electorale, intr-un moment in care trebuie votate o serie de legi, pentru a valida acordul european sau bugetul pe 2012.
In finalul discursului, Papandreou a cerut, inca o data, votul de incredere parlamentarilor pentru a incepe tratativele de formare a unui guvern de „uniune nationala”.
Cronologia evenimentelor de la anuntul prim-ministrului grec George Papandreou privind organizarea unui referendum national in Grecia
– Luni, 31 octombrie:
George Papandreou a socat Europa si pietele financiare, anuntand, spre surprinderea tuturor, decizia de a supune unui referendum acordul european privind sustinerea financiara a tarii si indica, pentru prima data, faptul ca va fi nevoie de un vot de incredere, vineri, la Parlament.
– Marti, 1 noiembrie:
– Artizanii planului de salvare pentru Grecia, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au spus ca sunt „hotarati” sa puna in aplicare hotararile de la Bruxelles.
Informatia pe scurt:
- Ajutorul pentru Grecia. Bancile si fondurile de investitii private care detin titluri de stat grecesti au acceptat sa piarda 50% din banii imprumutati Greciei. Este vorba de 100 de miliarde euro din datoria Greciei, acum de 350 de miliarde
- Recapitalizarea bancilor. Capitalurile proprii ale bancilor vor trebui sa ajunga la 9% pana la 30 iunie 2012
- Majorarea capacitatii Fondului European de Stabilitate Financiara la 1000 miliarde dolari, de la 440 de la miliarde
- Consolidarea disciplinei bugetare
- Consolidarea guvernarii in zona euro (doua summituri pe an ale liderilor zonei euro)
- BCE va avea in continuare un rol important pentru a sustine tari fragile ca Italia si Spania
– In Atena, autoritatile au anuntat inlocuirea intregului Stat Major al fortelor armate.
– Zi neagra pentru pietele bursiere europene si Wall Street. Bursa de Valori din Atena inchide in scadere- 6,92%.
– In cursul noptii, guvernul, reunit in sedinta extraordinara, decide sa sustina propunerea premierului George Papandreou pentru organizarea unui referendum asupra sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeana.
– Miercuri, 2 noiembrie:
– Papandreou, convocat la Cannes (sud-estul Frantei), in ajunul summitului G20, pentru a-si explica decizia de a organiza un referendum in Grecia, se reuneste cu lideri ai Uniunii Europene si FMI.
– Europenii hotarasc sa suspende ajutorul financiar pentru statul elen si dau un ultimatum guvernului de la Atena: sa se decida daca va ramane sau nu in zona euro si totodata, sa-si clarifice pozitia cu privire la planul de salvare, decis la summitul de la Bruxelles, daca va dori sa obtina transa de opt miliarde din ajutorul financiar promis.
– Joi, 3 noiembrie:
– Cinci ministri, inclusiv cel de finante, Evangelos Venizelos, voteaza impotriva referendumului.
– Doi deputati au anuntat ca nu vor da guvernului Papapndreou votul de incredere. Executivul isi pierde majoritatea in Parlament.
– Reuniune extraordinara a Consiliului de Ministri. George Papandreou nu demisioneaza.
– In cursul dupa-amizii, liderul partidului de opozitie Noua Democratie, Antonis Samaras, propune formarea unui „guvern provizoriu de tranzitie”, care sa ratifice acordul european, si solicita alegeri parlamentare anticipate.
– Papandreou este pregatit sa retraga proiectul de referendum.
– La summitul G20, Merkel si Sarkozy au avertizat ca Grecia va fi judecata conform actiunilor sale.
– Ministrul de finante evoca, pentru prima data public, riscul intrarii in incapacitate de plata, dupa 15 decembrie.
– Samaras solicita demisia premierului si reitereaza solicitarile pentru alegeri anticipate.
– Seara, Papandreou cere tuturor partidelor politice sa sprijine formarea unei coalitii guvernamentale „mai largi” pentru a asigura sustinerea acordului european de reducere a datoriilor Greciei.
– Vineri, 4 noiembrie:
– Cu cateva ore inainte de votul din Parlament, Venizelos anunta, in mod oficial, ca Grecia renunta la referendum.
– Incep dezbaterile parlamentare pe baza votului de incredere asupra guvernului.
– Premierul Papandreou promite ca va incepe, a doua zi, tratativele pentru a forma un guvern de coalitie.
– Sambata, 5 noiembrie:
– Papandreou obtine votul de incredere in parlament.