Australia, țara natală a lui Julian Assange, încearcă să obțină eliberarea acestuia / Pedeapsa uriașă pe care o riscă în SUA
O delegaţie parlamentară australiană a comunicat marţi că s-a întâlnit cu ambasadoarea SUA la Canberra, Caroline Kennedy, căreia i-a cerut sprijinul pentru revenirea în Australia a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, transmit Reuters și Agerpres.
Grupul parlamentar transpartinic „Aduceţi-l acasă pe Julian Assange” a informat-o pe diplomata americană despre „îngrijorarea larg răspândită în Australia” despre detenţia prelungită a lui Assange, împotriva căruia se desfăşoară un proces de extrădare din Regatul Unit.
„Sunt diferite puncte de vedere despre Assange în comunitatea australiană, iar membrii grupului parlamentar reflectă diversitatea punctelor de vedere. Ceea ce nu este însă controversat în grup este că dl. Assange este tratat incorect”, au afirmat parlamentarii într-un comunicat, după dialogul cu ambasadoarea.
Assange, cetăţean australian, duce în Regatul Unit o bătălie judiciară pentru a evita extrădarea în Statele Unite, unde este acuzat de infracţiuni legate de dezvăluirea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice americane, în 2010.
Washingtonul susţine că scurgerile de informaţii au periclitat vieţi omeneşti. Susţinătorii lui Assange îl consideră un erou antisistem, care a fost transformat în victimă după ce a expus acţiuni reprobabile ale SUA, inclusiv în conflictele din Afganistan şi Irak.
Ambasada americană în Australia a confirmat întâlnirea cu parlamentarii printr-un mesaj pe Twitter, fără a da alte detalii.
Noul guvern australian vrea eliberarea lui Julian Assange
Fratele lui Assange, Gabriel Shipton, a declarat agenţiei Reuters că simte că întâlnirea a fost „o recunoaştere importantă” din partea guvernului american că „libertatea lui Julian este importantă pentru milioane de australieni”.
După ce premierul australian Anthony Albanese „şi-a exprimat frustrarea faţă de administraţia Biden, acesta este acum un test pentru ambasadoarea Kennedy, pentru a vedea dacă poate mişca Washingtonul în această problemă”, a spus el.
Albanese, care a susţinut eliberarea lui Assange, şi-a exprimat săptămâna trecută nemulţumirea că nu a găsit până acum o soluţie diplomatică pentru situaţie.
Potrivit Reuters, sprijinul pentru Assange în rândul decidenţilor politici americani este în continuare redus. Doar câţiva membri ai Congresului au luat poziţie pentru a susţine cererea de renunţare la acuzaţiile penale.
Dacă va fi extrădat, Assange ar putea fi condamnat de justiţia din SUA la 175 de ani de închisoare într-un penitenciar de maximă securitate.