Euro a ajuns la 4,35 lei. Este cazul sa ne alarmam?
BNR a stabilit vineri un curs oficial de 4,35 lei pentru un euro, moneda nationala atingand astfel cel mai scazut nivel din iunie 2010 si iesind usor din intervalul 4,1-4,3 in interiorul caruia a evoluat in cea mai mare parte a ultimilor doi ani si jumatate. De ce s-a depreciat leul si la ce sa ne asteptam in perioada urmatoare?, se intreaba Cristian Orgonas, pe blogul lui.
Ce s-a intamplat cu forintul si zlotul
In ciuda impresiei ca leul s-a depreciat semnificativ in ultima perioada, daca luam in calcul ce s-a intamplat cu forintul si cu zlotul ne dam seama ca, la noi, cursul a fost de fapt foarte stabil. Astfel, intre iulie si septembrie, leul a pierdut 1,8% in fata euro, insa zlotul a pierdut 13%, iar forintul 11%. In acelasi timp, coroana ceha a pierdut 1,3%.
De la inceputul anului, leul s-a depreciat cu 1,6%, forintul cu 5%, zlotul cu 11%, iar coroana ceha s-a apreciat cu 2%.
In mod normal, monedele din zona CEE evolueaza relativ in aceeasi directie (miscare regionala), iar faptul ca forintul si zlotul s-au depreciat intr-un ritm mult mai rapid decat leul arata ca perceptia in ce priveste Romania este inca destul de buna: deficitul bugetar ramane sub control, datoria publica la fel, acordul cu FMI merge destul de bine, presiunile sociale nu sunt semnificative etc.
In plus, dobanzile la lei sunt inca atractive pentru cei care vin aici pentru a castiga din diferentialul de dobanda, iar BNR are o rezerva valutara suficient de mare astfel incat sa poata interveni pe piata pentru a sustine un anumit nivel al cursului.
Tensiunea existenta pe pietele internationale a generat insa o crestere puternica a costurilor asociate asigurarilor impotriva riscului de neplata, iar riscuri mai mari inseamna automat presiuni mai mari pe curs. Spre exemplu, costul asigurarii impotriva riscului de neplata a ajuns la 530 puncte in cazul Ungariei (de la 320 in august, si 240 in aprilie) si la 300 de puncte in cazul Poloniei (140 in urma cu un an). Romania avea un cost de 240 de puncte in urma cu un an, acum valoarea fiind dubla.
Cum va evolua leul in perioada viitoare
Este evident faptul ca usoara depreciere a leului din ultimele luni nu s-a datorat situatiei interne, ci celei externe. Cu alte cuvinte, pe plan intern nu s-a intamplat nimic spectaculos astfel incat sa justifice o astfel de evolutie, iar in perioada imediat urmatoare, factorii externi vor continua sa influenteze in mod decisiv evolutia monedei nationale.
Pe de alta parte insa, este greu de crezut ca BNR va lasa leul sa se deprecieze dincolo 4,4, cu atat mai mult cu cat exportatorii s-au declarat multumiti cu un curs valutar de 4,1 – 4,3.
Pe termen scurt, presiunile pe curs vor ramane semnificative, situatie care poate determina BNR sa intervina pe piata valutara. Pe termen mediu, daca guvernul isi va face treaba, iar tensiunile de pe pietele internationale se vor mai atenua, vor exista mai multe motive de apreciere, nu depreciere a monedei nationale.
In acest moment, diferentialul de dobanda dintre leu si euro este de aproximativ 4 puncte procentuale, iar asta inseamna ca un depozit in euro devine mai atractiv decat unul in lei daca in urmatoarele 12 luni cursul va depasi 4,5, ceea ce este putin probabil sa se intample.
Comenteaza pe BusinessDay.ro