Sari direct la conținut

In anul 1980, 11 milioane de romani erau activi din punct de vedere economic. Acum au mai ramas 9,3 milioane, iar in 2020 vor mai fi doar 8,7 milioane

HotNews.ro

Potrivit definitiei INS, populatia activa din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii, incluzand populatia ocupata si somerii BIM. Cu alte cuvinte, cuprinde adultii care fac ceva si nu stau degeaba, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In anul 1980, statisticile Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) arata ca populatia adulta a Romaniei (15 ani+) era de 16,28 milioane, dintre care 11,1 milioane, respectiv 68% erau activi din punct de vedere economic.

In 2010, populatia adulta a ajuns la 18 milioane, in crestere cu 10% fata de 1980, insa numarul persoanelor active a scazut cu 16% si a ajuns la 9,3 milioane, ponderea lor in total fiind de doar 53%.

Conform proiectiilor OIM, in anul 2020, ponderea populatie active se va reduce la 50%, ceea ce inseamna 8,7 milioane de oameni activi la 17,4 milioane adulti.

Pe categorii de varsta, cea mai mare scadere se inregistreaza pe segmentul 65 ani+, aici procentul scazand de la 35,5% in 1980, la doar 11% in 2010, o scadere similara avand loc si pe segmentul 20-24 ani, unde ponderea populatiei active a scazut in ultimii 30 de ani de la 65,6% la 38,1%.

Exista insa unele explicatii pentru aceste scaderi – numarul celor care lucreaza in agricultura a scazut semnificativ, astfel incat, populatia in varsta, dar activa din punct de vedere economic inevitabil a scazut. In randul tinerilor, numarul studentilor a crescut de 7-8 ori, si cum multi dintre studenti nu lucreaza, rata de activitate a scazut de asemenea.

Mai mult, dupa cum am aratat aici, romanii plecati la munca in strainatate pe o perioada mai mare de un an sunt considerati inactivi, si cum cel putin 1,5 milioane de persoane se afla in aceasta situatie, evolutia ratei de activitate pe unele dintre segmentele de varsta nu reflecta in totalitate numarul real al romanilor care lucreaza.

Pe de alta parte, dincolo de toate aceste explicatii ramane un adevar pe care nimeni nu il poate nega – in 1980, doua treimi dintre adulti contribuiau intr-un fel sau altul la dezvoltarea economica a tarii.

Acum, doar un roman din doi este activ din punct de vedere economic, iar efectele pe termen lung vor fi semnificative: sistemul de asigurari sociale va inregistrat deficite din ce in ce mai mari, sistemul de sanatate la fel, numarul celor pe care statul trebuie sa ii ajute va creste, iar discrepanta dintre cei 20-30% dintre romani care au venituri peste medie si cei 60-70% dintre romani care au venituri (mult) sub medie va continua sa creasca.

  • Cum stam in comparatie cu alte tari

Romania nu este singura tara in care ponderea populatiei active scade. In Bulgaria, procentul a scazut de la 65.5% in 1980, la 55% acum, in Polonia a scazut de la 68% la 53,5%, iar in Ungaria de la 60,5% la 50%, dupa ce a atins un minim de 48% in 1998.

Pe de alta parte, ponderea populatiei active a crescut de la 55% la 60% in Germania, si a ramas relativ constanta in Franta, dar in urmatorii 10 ani, pe fondul imbatranirii populatiei, tot mai putini oameni vor ramane activi.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro